logo-print

Άρθρο 3 - ΠΟΛ. 1194/27.8.2015 - Οριστικοποίηση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. - Υποχρεώσεις του εισαγωγέα - Ενέργειες Τελωνειακών Αρχών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/09/2015

Κωδικοποιημένο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Α. Οριστικοποίηση απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για παράδοση σε άλλο Κ−Μ της Ε.Ε.

1. Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για παράδοση σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε., ο εισαγωγέας υποχρεούται, το αργότερο εντός (2) μηνών μετά τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας της Ενότητας Β του άρθρου 2 της παρούσας, να προσκομίσει στο Τελωνείο Ελέγχου εκκαθαριστικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό αναφέρονται αναλυτικά για την εν λόγω εισαγωγή, οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της ορισθείσας για την περίπτωση αυτή στην Ενότητα Β προθεσμίας και στον οποίο θα περιλαμβάνονται, τουλάχιστον τα εξής στοιχεία με σχετική αντιστοίχιση:

  • Τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα
  • Αρ. Διασάφησης Εισαγωγής
  • Αρ. Βιβλίου Μητρώου Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το Φ.Π.Α. κατ’ εφαρμογή της αρ. ΠΟΑ 1167/2015 (ΦΕΚ 1808/Β)
  • Προθεσμία για την πραγματοποίηση της ενδοκοινοτικής παράδοσης των αγαθών
  • Αρ. Τιμολογίου Πώλησης/Ημερομηνία έκδοσης
  • Αρ. Αποδεικτικού Τράπεζας ή/και σχετική μνεία στην περίπτωση τμηματικής καταβολής
  • Αρ. Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων
  • Αρ. Στατιστικής Δήλωσης (Intrastat)
  • Αρ. φορτωτικής
  • Οι ακριβείς ποσότητες που εισήχθησαν και παραδόθηκαν, αυτούσιων και μεταποιημένων αγαθών καθώς και ο συντελεστής απόδοσης αυτών.

2. Ο εισαγωγέας, για την απόδειξη της ενδοκοινοτικής παράδοσης των αγαθών, υποχρεούται να τηρεί στο αρχείο της επιχείρησης του τα ακόλουθα δικαιολογητικά έγγραφα:

α) Τιμολόγιο Πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4308/2014 (ΦΕΚ 251/Α) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» στο οποίο, εκτός των άλλων, αναγράφεται ο ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή και η ένδειξη "ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ, άρθρο 28 ν. 2859/2000".

β) Οικείο παραστατικό της τράπεζας που μεσολαβεί ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται η τμηματική καταβολή της οφειλής.

γ) Τα οικεία αποδεικτικά μεταφοράς των αγαθών από το εσωτερικό της χώρας σε άλλο Κράτος - Μέλος της Ε.Ε.

δ) Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων στον οποίο έγινε η εγγραφή της συγκεκριμένης πράξης.

ε) Στατιστική Δήλωση (Intrastat), όπου απαιτείται.

στ) Τα παραστατικά τελωνισμού των εισαγόμενων αγαθών

Β. Οριστικοποίηση απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή

1. Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή, ο εισαγωγέας υποχρεούται, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών μετά την λήξη της κατά περίπτωσης προθεσμίας εξαγωγής των αγαθών, να προσκομίσει στο Τελωνείο Ελέγχου εκκαθαριστικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό αναφέρονται αναλυτικά για την εν λόγω εισαγωγή, οι εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν εντός της ορισθείσας στην Ενότητα Β προθεσμίας και στον οποίο θα περιλαμβάνονται, τουλάχιστον τα εξής στοιχεία με σχετική αντιστοίχιση:

  • Τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα
  • Αρ. Διασάφησης Εισαγωγής
  • Αρ. Βιβλίου Μητρώου Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το Φ.Π.Α. κατ’ εφαρμογή της αρ. ΠΟΛ 1167/2015 (ΦΕΚ 1808/Β)
  • Προθεσμία για την πραγματοποίηση της εξαγωγής των αγαθών
  • Αρ. Τιμολογίου Πώλησης−Ημερομηνία έκδοσης
  • Αρ. Αποδεικτικού Τράπεζας ή/και σχετική μνεία στην περίπτωση τμηματικής καταβολής
  • Αρ. Διασάφησης Εξαγωγής
  • Αρ. φορτωτικής
  • Οι ακριβείς ποσότητες που εισήχθησαν και εξήχθησαν αυτούσιων και μεταποιημένων αγαθών καθώς και ο συντελεστής απόδοσης αυτών.

2. Ο εισαγωγέας, για την απόδειξη της εξαγωγής, υποχρεούται να τηρεί στο αρχείο της επιχείρησης του τα ακόλουθα δικαιολογητικά έγγραφα:

α) Τιμολόγιο πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4308/2014 (ΦΕΚ 251/Α) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», στο οποίο εκτός των άλλων, αναγράφεται η ένδειξη "ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ".

β) Αντίγραφο ηλεκτρονικού μηνύματος εξαγωγής ΙΕ 599, από το οποίο αποδεικνύεται η εξαγωγή των αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

γ) Οικείο παραστατικό της τράπεζας που μεσολαβεί ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται η τμηματική καταβολή της οφειλής.

δ) Τα παραστατικά τελωνισμού των εισαγόμενων αγαθών.

Γ. Η πληρωμή του τιμολογίου διενεργείται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, εκτός των περιπτώσεων που γίνεται αποδεδειγμένα συμψηφισμός υποχρεώσεων ή απαιτήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Δ. Τα δικαιολογητικά, που υποχρεούται να φυλάσσει στο αρχείο του ο εισαγωγέας τηρούνται με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ευχερής ο τελωνειακός έλεγχος.

Ε. Για ενδοκοινοτικές παραδόσεις και εξαγωγές αγαθών που αφορούν στο ίδιο τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής υποβάλλεται ένας ενιαίος εκκαθαριστικός λογαριασμός.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

send