logo-print

Αυξάνεται το όριο ληξιπρόθεσμων χρεών που οδηγούν σε ποινές φυλάκισης

Αποποινικοποιείται η μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο για ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ

13/10/2015

29/01/2018

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αύξηση των ορίων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο πάνω από το οποίο ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται από πενήντα σε εκατό χιλιάδες ευρώ το όριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (περ. α της παρ. 1 του άρθρου 25 του Ν. 1882/1990) και από εκατόν πενήντα σε διακόσιες χιλιάδες ευρώ το αντίστοιχο όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών (περ. β της παρ. 1 του άρθρου 25 του Ν. 1882/1990).

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 25 του Ν. 1882/1990 αφορά στη μη καταβολή βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000) ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση».

Ολόκληρο το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, μπορείτε να δείτε εδώ.

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send