logo-print

Ευρωβουλή: Ανεπαρκής η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από μαζικές παρακολουθήσεις

Προειδοποιήσεις της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό το φως των αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Πολύ λίγα έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων αναφορικά με τη διεξαγωγή μαζικών παρακολουθήσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, σύμφωνα με την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Safe Harbor στην υπόθεση Schrems, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τη νομοθεσία σχετικά με τις παρακολουθήσεις σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Απόφαση ορόσημο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Το ψήφισμα κάνει έναν απολογισμό της δράσης (ή την απουσία δράσης) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη σε σχέση με τις συστάσεις που διατυπώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά της 12ης Μαρτίου 2014 σχετικά με τη μαζική ηλεκτρονική επιτήρηση των πολιτών της ΕΕ.

Συνοπτικά, με το ψήφισμά της, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ υπογραμμίζει:

  • Την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για το Safe Harbor, που θα διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων.
  • Την ύπαρξη έντονων ανησυχιών για τη νομοθεσία σχετικά με τις παρακολουθήσεις σε αρκετές χώρες της ΕΕ
  • Την ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τις μαζικές παρακολουθήσεις.

Τέλος, στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς προστασίας για τους πληροφοριοδότες (whistleblowers) και τους δημοσιογράφους, με τους Ευρωβουλευτές να δηλώνουν απογοητευμένοι με τη μη ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για τη διεξαγωγή μελέτης για ένα ολοκληρωμένο «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των πληροφοριοδοτών».

Πηγή: europarl.europa.eu

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
send