logo-print

Τη βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

16/10/2015

29/01/2018

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με αφορµή αναφορά πολίτη ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι δεν ήταν δυνατή η επιστροφή του ποσού που είχε καταβληθεί για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο τελικά δεν χρησιµοποιήθηκε.

Αυτό συνέβαινε όταν δεν είχε δηλωθεί ο ΑΦΜ. στη σχετική αίτηση έκδοσης του ηλεκτρονικού παραβόλου.

Σύµφωνα µε τον πολίτη ο οποίος είχε ζητήσει την έκδοση του παραβόλου από τα ΚΕΠ, δεν του είχε ζητηθεί από τον υπάλληλο του ΚΕΠ η δήλωση του ΑΦΜ του, επειδή η συµπλήρωση του σχετικού πεδίου οριζόταν ως προαιρετική.

Ο Συνήγορος ζήτησε µε έγγραφό του προς τα συναρµόδια Υπουργεία, να δοθεί δυνατότητα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού του αχρησιµοποίητου ηλεκτρονικού παραβόλου και στη συγκεκριµένη περίπτωση. Επίσης, πρότεινε να τροποποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική φόρµα του ηλεκτρονικού παραβόλου ώστε να καταστεί η δήλωση του ΑΦΜ υποχρεωτικό πεδίο για όσους διαθέτουν ΑΦΜ.

Το Υπουργείο Οικονοµικών εξέδωσε εγκύκλιο (ΠΟΛ 11331/2015) µε την οποία υλοποιούνται οι προτάσεις της Αρχής.

Επίσης, ο Συνήγορος πρότεινε να θεσπισθεί υποχρέωση των υπαλλήλων των ΚΕΠ να ενηµερώνουν τους πολίτες που επιθυµούν να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο για τις συνέπειες της µη συµπλήρωσης του πεδίου του ΑΦΜ. Με έγγραφό της η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων & ∆ιοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονοµικών ενηµέρωσε την Αρχή ότι, σε συνεννόηση µε το Υπουργείο Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες στους υπαλλήλους των ΚΕΠ που συντάσσουν αιτήσεις έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου να µεριµνούν για την υπενθύµιση συµπλήρωσης και του ΑΦΜ. 

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Ανώνυμες Εταιρίες