logo-print

Το Δικαστήριο της ΕΕ θα αποφασίσει για τη νομιμότητα του online streaming

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα του online streaming, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τους χρήστες του διαδικτύου σε όλη την ΕΕ.

Η νομιμότητα του streaming ("στριμαρίσματος") βίντεο στην Ευρώπη παραμένει προς το παρόν ασαφής, κυρίως εξαιτίας μίας αποφάσεως του Δικαστηρίου της ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται η άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων για τη δημιουργία προσωρινών αντιγράφων online περιεχομένου, κάτι που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ισχύει και για το streaming.

Η υπόθεση έφτασε στο ΔΕΕ έπειτα από προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε ολλανδικό δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε να κρίνει επί της διαφοράς ανάμεσα στο ίδρυμα BREIN «κατά της πειρατείας» και της ιστοσελίδας filmspeler.nl, η οποία πωλεί συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων (media players) ειδικά ρυθμισμένους για online streaming.

Τα ερωτήματα που θέτει το ολλανδικό δικαστήριο είναι δύο:

Πρώτον, αν είναι εξαρχής νόμιμη η πώληση media players, οι οποίοι διαθέτουν συνδέσεις προς «πηγές πειρατικού περιεχομένου» και δεύτερον αν είναι νόμιμη η προσωρινή αναπαραγωγή περιεχομένου, όταν το περιεχόμενο αυτό προέρχεται από μία ιστοσελίδα που το διαθέτει χωρίς άδεια.

Και τα δύο ερωτήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς το φαινόμενο πώλησης συσκευών ειδικά παραμετροποιημένων για online streaming είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη, ενώ το δεύτερο θα κρίνει συνολικά τη νομιμότητα του streaming στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πηγή: arstechnica.co.uk

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send