logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 3838/2010

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2010

Μη κωδικοποιημένο
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Μετά το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας προστίθενται άρθρα 5Α και 5Β ως εξής:

«Άρθρο 5Α

Ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης

1. Ο αλλοδαπός που επιθυµεί να γίνει Έλληνας πολίτης µε πολιτογράφηση πρέπει, πέραν των προϋποθέσεων του προηγούµενου άρθρου: α. Να γνωρίζει επαρκώς την Ελληνική γλώσσα, ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.

β. Να έχει ενταχθεί οµαλά στην οικονοµική και κοινωνική ζωή της Χώρας. Για τη διακρίβωση της οµαλής ένταξης του αιτούντος στην Ελληνική κοινωνία συνεκτιµώνται ιδίως τα εξής στοιχεία: η εξοικείωση µε την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισµό, η επαγγελµατική και εν γένει οικονοµική δραστηριότητά του, τυχόν δηµόσιες ή κοινωφελείς δραστηριότητές του, ενδεχόµενη φοίτησή του σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς, η συµµετοχή του σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς µέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες, τυχόν συγγενικός του δεσµός και εξ αγχιστείας µε Έλληνα πολίτη, η εκ µέρους του σταθερή εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισµούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.

γ. Να έχει τη δυνατότητα να συµµετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας, σεβόµενος τις θεµελιώδεις αρχές οι οποίες τη διέπουν. Για τη δυνατότητα συµµετοχής στην πολιτική ζωή συνεκτιµώνται ιδίως τα εξής στοιχεία: η επαρκής εξοικείωση µε τους θεσµούς του πολιτεύµατος της Ελληνικής Δηµοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας και η βασική γνώση της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης. Ειδική βαρύτητα στην εκτίµηση περί υιοθέτησης της Ελληνικής πολιτικής ταυτότητας έχουν η συµµετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωµατεία όπου συµµετέχουν και Έλληνες πολίτες, καθώς και η προηγούµενη συµµετοχή στις εκλογές της πρωτοβάθµιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Για τη συνδροµή των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην προηγούµενη παράγραφο γνωµοδοτεί η Επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία συνιστάται µε το άρθρο 12.

3. Για τη διακρίβωση της συνδροµής επί µέρους ουσιαστικών προϋποθέσεων της παραγράφου 1 η κρίση της αρµόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης στηρίζεται και σε ειδική δοκιµασία (τεστ) που η Επιτροπή µπορεί να διεξάγει. Οι προδιαγραφές της ειδικής δοκιµασίας και κάθε άλλο θέµα σχετικά µε την οργάνωση και το περιεχόµενό της ρυθµίζονται µε κοινή απόφασή των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.

Άρθρο 5Β

Λόγοι ασφαλείας

Στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυµεί να γίνει Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι δηµόσιας ή εθνικής ασφάλειας. Σχετικά µε τη συνδροµή τέτοιων λόγων στο πρόσωπο του αιτούντος παρέχουν γνώµη οι αρµόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη µε τη διαδικασία που ορίζεται παρακάτω στο άρθρο 7.»

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send