logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 3838/2010

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2010

Μη κωδικοποιημένο
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Το άρθρο 6 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 6

Δικαιολογητικά πολιτογράφησης

1. Ο αλλοδαπός που επιθυµεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, υποβάλλει δήλωση στο δήµο της µόνιµης διαµονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο δήµος.

2. Η δήλωση πολιτογράφησης γίνεται ενώπιον του δηµάρχου µε την παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως µαρτύρων. Η δήλωση καταχωρείται σε ειδικό πρωτόκολλο και αντίγραφό της χορηγείται στον δηλώσαντα µαζί µε έντυπο αίτησης όπου αναγράφονται όλες οι προϋποθέσεις κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας µε πολιτογράφηση.

3. Η αίτηση πολιτογράφησης απευθύνεται προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνοδεύεται από:

α. Αντίγραφο της δήλωσης πολιτογράφησης.

β. Αντίγραφο διαβατηρίου, ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.

γ. Έναν από τους αναφερόµενους, υπό στοιχείο ε΄ του άρθρου 5 του παρόντος, τίτλους νόµιµης διαµονής σε ισχύ.

δ. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναµο πιστο− ποιητικό που προβλέπεται από τη νοµοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας. Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκοµίσει πιστοποιητικό γέννησης, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς, αντίστοιχα. Αν ο αλλοδαπός έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Αν ο αλλοδαπός αδυνατεί αντικειµενικά να κατέχει διαβατήριο, κατά την έννοια της παραγράφου 1 εδάφιο γ΄ του άρθρου 84 του ν. 3386/ 2005, αρκεί η άδεια διαµονής που χορηγείται στις περιπτώσεις αυτές σύµφωνα µε την προαναφερόµενη διάταξη.

ε. Εκκαθαριστικό σηµείωµα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του τελευταίου οικονοµικού έτους.

στ. Αριθµό µητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

ζ. Παράβολο επτακοσίων (700) ευρώ. Για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόµενο παράβολο περιορίζεται στα διακόσια (200) ευρώ. Οµογενείς, κάτοχοι ιθαγένειας κράτους - µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναγνωρισµένοι πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς οφείλουν µε κάθε αίτησή τους να καταβάλλουν παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.»

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5