logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 3838/2010 - Πολιτογράφηση οµογενών κατόχων Ε.Δ.Τ.Ο.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2010

Μη κωδικοποιημένο
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οµογενείς κάτοχοι Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Οµογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας του τόπου µόνιµης κατοικίας τους. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην αρµόδια υπηρεσία της Περιφέρειας του τόπου µόνιµης κατοικίας των ενδιαφεροµένων και συνοδεύεται από:

α) αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας,

β) ειδικό δελτίο ταυτότητας οµογενούς,

γ) πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναµο πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη νοµοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας,

δ) παράβολο ύψους 100 ευρώ.

2. Αν ο ενδιαφερόµενος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Η αρµόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αναζητεί αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικό ποινικού µητρώου για δικαστική χρήση και υποβάλλει ερώτηµα σχετικά µε τη συνδροµή λόγων δηµόσιας τάξης και ασφάλειας σε βάρος του ενδιαφεροµένου στις αρµόδιες αστυνοµικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να απαντούν εντός της προθεσµίας και υπό τους όρους των εδαφίων β΄ και γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Εφόσον δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος ποινικά κωλύµατα από αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β΄ του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως τροποποιείται µε τον παρόντα νόµο, ή λόγοι δηµόσιας ασφάλειας, ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας προχωρεί στην έκδοση της σχετικής απόφασης χωρίς συνέντευξη του ενδιαφεροµένου ενώπιον της οικείας Επιτροπής Πολιτογράφησης ή εισήγησης αυτής. Ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας µπορεί να παραπέµψει την υπόθεση στην Επιτροπή ιδίως λόγω αµφιβολιών, αν πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

3. Για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας απαιτείται η δηµοσίευση της απόφασης του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ εφαρµόζεται αναλόγως το άρθρο 9 του ίδιου Κώδικα. Η απόφαση αιτιολογείται σύµφωνα µε το άρθρο 8 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως τροποποιείται µε τον παρόντα νόµο, και εκδίδεται και δηµοσιεύεται εντός έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησης µε πλήρη δικαιολογητικά.

4. Εκκρεµείς αιτήσεις πολιτογράφησης οµογενών κατόχων Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Οµογενούς, που εξετάζονται ήδη από την αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διεκπεραιώνονται σύµφωνα µε τις προϊσχύουσες διατάξεις, µέσα σε προθεσµία δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου. Οι διατάξεις των άρθρων 5Α και 8 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας όπως τροποποιείται µε τον παρόντα νόµο εφαρµόζονται αναλογικά. Εκκρεµείς αιτήσεις που βρίσκονται κατά τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου στις αρµόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών διεκπεραιώνονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Εκκρεµείς αιτήσεις που βρίσκονται κατά τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου στις αρµόδιες υπηρεσίες των δήµων διαβιβάζονται στις Περιφέρειες και διεκπεραιώνονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προσωπικές Εταιρείες