logo-print

Άρθρο 1ΣΤ - Κοινή Υπουργική Απόφαση 30825/4.6.2014 - Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση (Άρθρα 69-87)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/10/2018

Κωδικοποιημένο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤ1.) Αίτηση του συντηρούντος για την έγκριση εισόδου μέλους της οικογένειας του στη χώρα λόγω οικογενειακής συνένωσης

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός. Σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του έτερου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων.). Στην περίπτωση που ο συντηρών ζητεί την επανένωση με ανήλικο τέκνο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο πολυγαμικού γάμου με άλλη σύζυγο από αυτή με την οποία έχει επανενωθεί στην Ελλάδα και για το οποίο του έχει ανατεθεί νομίμως η επιμέλεια, προσκομίζει επιπλέον έγγραφο της χώρας κατοικίας του τέκνου, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο με το οποίο αποδεικνύεται η ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά στον συντηρούντα.
  • Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή θεωρημένη σύμβαση μίσθωσης κατοικίας από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας, αντίγραφα των εντύπων Ε1 και Ε2 στην οποία δηλώνει ότι παραχωρεί στον συντηρούντα την συγκεκριμένη οικία, για τη χρήση της οποίας δεν εισπράττει μίσθωμα.
  • Αντίγραφο του τελευταίου πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας ή άλλο επίσημο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι διαθέτει εισόδημα, ίσο με τις ετήσιες απολαβές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία προσαυξημένο κατά 20% για τον έτερο σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο. Δεν απαιτείται η πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογενειακή επανένωση των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.οι οποίοι συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειας τους.
  • Βιβλιάριο υγείας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ, αναλόγως της κατηγορίας άδειας διαμονής.
  • Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σχετικό τυποποιημένο πληροφοριακό έντυπο κατάστασης του πολίτη τρίτης χώρας.

Θεώρηση εισόδου

  • Απόφαση έγκρισης για οικογενειακή επανένωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.
  • Αντίγραφο της αίτησης του προσκαλούντος πολίτη τρίτης χώρας, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Ειδικά για την κατηγορία Γ3.2 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής. Για την κατηγορία A3 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, εάν αυτό έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής και
  • Αντίγραφο του τυποποιημένου πληροφοριακού εντύπου κατάστασης του αλλοδαπού, το οποίο φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από το οποίο θα προκύπτει ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 70 του ν. 4251/2014, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.

Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας – άρθρο 72

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.

Για την κατηγορία Γ3.2 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής.

Για την κατηγορία A3 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης εάν αυτό έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Αποδεικτικό εκπλήρωσης ασφαλιστικών υποχρεώσεων του συντηρούντος.
  • Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων του συντηρούντος.

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής νια οικογενειακή επανένωση σε μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, νια τις περιπτώσεις που οι οικογένειες συστήνονται στην Ελλάδα - Άρθρο 80

Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου ή ισοδύναμου εγγράφου που αποδεικνύει την συζυγική σχέση, το οποίο θα πρέπει να προέρχεται από την υπηρεσία που προβλέπει η εθνική νομοθεσία του κράτους που τελέσθηκε ο γάμος επικυρωμένο και μεταφρασμένο ή ληξιαρχική πράξη γάμου ελληνικής δημόσιας αρχής σε περίπτωση τέλεσης γάμου ή ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης στην Ελλάδα.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση.

Επόμενο

Τροποποιούμε την αριθμ. 30825/4.6.2014 (1528 Β΄) κοινή απόφαση, των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, όπως ισχύει, ως κατωτέρω:

Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 1

ΚΟΙΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

• Έντυπο αίτησης

• Τέσσερις (4) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.

• Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

• Τέλος κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, ύψους 16 ευρώ.

• Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014 και του άρθρου 38 του νόμου 4546/2018 (101 Α΄), όπου απαιτείται. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου, τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) όλων των κατηγοριών (άρθρο 132, παρ. 5), οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις του άρθρου 19 Α, πλην των υπαγόμενων στην περίπτωση στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ή της παρ. 47 του άρθρου 8 του ν. 4332/2015, οι οποίοι υποβάλλουν παράβολο, οι εθελοντές (άρθρο 32, παρ. 2), οι κάτοχοι άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς ή πενταετούς διάρκειας του άρθρου 108 και ζητούν να υπαχθούν στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (άρθρο 132, παρ. 2), οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που κυρώθηκε με το ν. 1245/1982, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία, οι υπότροφοι Υπουργείων, οργανισμών, κοινωφελών ιδρυμάτων και του Ι.Κ.Υ. (άρθρο 45, παρ. 2), οι υπότροφοι στρατιωτικών και παραγωγικών σχολών (άρθρο 46), τα θύματα εμπορίας ανθρώπων ή παράνομης διακίνησης μεταναστών (άρθρο 52), οι σύζυγοι ομογενών (άρθρο 81), τα μέλη οικογένειας Έλληνα ή Ευρωπαίου πολίτη (άρθρο 85, παρ. 1), οι γονείς και τα ανήλικα αδέλφια ανήλικων ημεδαπών (άρθρο 87, οι υπότροφοι του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ελλάδος (Ίδρυμα Fulbright). Η απαλλαγή από τη σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δυνάμει της από 23.4.1948 Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που κυρώθηκε με το ν. 3152/1955 (64 Α΄) και η σχετική άδεια διαμονής εκδίδεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 19, παρ. 7 του Κώδικα.

• Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των κινδύνων και το ύψος των καλυπτόμενων παροχών, όπως ορίζονται στην απόφαση που εκδίδεται κατ΄εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014.

Ανανέωση άδειας διαμονής

• Έντυπο αίτησης

• Τέσσερις (4) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG 2000.

• Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

• Τέλος κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, ύψους 16 ευρώ.

• Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014 και του άρθρου 38 του νόμου 4546/2018 (101 Α΄), όπου απαιτείται.

• Αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των κινδύνων και το ύψος των καλυπτόμενων παροχών, όπως ορίζονται στην απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014.

• Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση εφόσον υπάρχει.

Α. Στο κεφάλαιο ΣΤ του άρθρου 1 αντικαθίσταται οι περιπτώσεις ΣΤ1, ΣΤ.2.1, ΣΤ.2.2, ΣΤ2.3, ΣΤ.4 και προστίθεται περίπτωση ΣΤ.2.7, ως εξής:

Αίτηση του συντηρούντος νια την έγκριση εισόδου μέλους της οικογένειας του στη χώρα λόγω οικογενειακής συνένωσης

• Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός. Σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του έτερου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων.). Στην περίπτωση που ο συντηρών ζητεί την επανένωση με ανήλικο τέκνο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο πολυγαμικού γάμου με άλλη σύζυγο από αυτή με την οποία έχει επανενωθεί στην Ελλάδα και για το οποίο του έχει ανατεθεί νομίμως η επιμέλεια, προσκομίζει επιπλέον έγγραφο της χώρας κατοικίας του τέκνου, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο με το οποίο αποδεικνύεται η ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά στον συντηρούντα.

• Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή θεωρημένη σύμβαση μίσθωσης κατοικίας από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας, αντίγραφα των εντύπων Ε1 και Ε2 στην οποία δηλώνει ότι παραχωρεί στον συντηρούντα την συγκεκριμένη οικία, για τη χρήση της οποίας δεν εισπράττει μίσθωμα.

• Αντίγραφο του τελευταίου πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας ή άλλο επίσημο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι διαθέτει εισόδημα, ίσο με τις ετήσιες απολαβές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία προσαυξημένο κατά 20% για τον έτερο σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο. Δεν απαιτείται η πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογενειακή επανένωση των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.οι οποίοι συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειας τους.

• Βιβλιάριο υγείας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ, αναλόγως της κατηγορίας άδειας διαμονής

• Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σχετικό τυποποιημένο πληροφοριακό έντυπο κατάστασης του πολίτη τρίτης χώρας

Θεώρηση εισόδου

• Απόφαση έγκρισης για οικογενειακή επανένωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.

• Αντίγραφο της αίτησης του προσκαλούντος πολίτη τρίτης χώρας, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.

• Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Ειδικά για την κατηγορία Γ3.2 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής. Για την κατηγορία A3 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, εάν αυτό έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής και

• Αντίγραφο του τυποποιημένου πληροφοριακού εντύπου κατάστασης του αλλοδαπού, το οποίο φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από το οποίο θα προκύπτει ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 70 του ν. 4251/2014, πλην των υπαγομένων στις ρυθμίσεις των κατηγοριών Α2, A3, Α4, Γ2, Γ3.1, Γ3.2, Δ3 και Δ4.5.

ΣΤ1. Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας - Άρθρο 72 Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

• Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή τους κατάσταση

• Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.

Για την κατηγορία Γ3.2 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής.

Για την κατηγορία A3 στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης εάν αυτό έχει συναφθεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης ελληνικής δημόσιας αρχής. Ανανέωση άδειας διαμονής

• Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή τους κατάσταση

• Αποδεικτικό εκπλήρωσης ασφαλιστικών υποχρεώσεων του συντηρούντος

• Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων του συντηρούντος

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής νια οικογενειακή επανένωση σε μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, νια τις περιπτώσεις που οι οικογένειες συστήνονται στην Ελλάδα - Άρθρο 80

• Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου ή ισοδύναμου εγγράφου που αποδεικνύει την συζυγική σχέση, το οποίο θα πρέπει να προέρχεται από την υπηρεσία που προβλέπει η εθνική νομοθεσία του κράτους που τελέσθηκε ο γάμος επικυρωμένο και μεταφρασμένο ή ληξιαρχική πράξη γάμου ελληνικής δημόσιας αρχής σε περίπτωση τέλεσης γάμου ή ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης στην Ελλάδα

Ανανέωση άδειας διαμονής

• Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής σε ανήλικα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται ή διέμεναν στην Ελλάδα με τίτλο διαμονής που είχε εκδοθεί από άλλη ελληνική αρχή

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • Τίτλο ή βεβαίωση νόμιμης διαμονής.

ΣΤ2.) Μέλη οικογένειας Έλληνα

ΣΤ2.1 Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής σε σύζυγο ή σε σύντροφο Έλληνα - Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας - Άρθρο 82

  • Αντίγραφο ενός εκ των ακόλουθων εγγράφων που πιστοποιούν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα,
  • Θεώρηση εισόδου (τύπου C) ή
  • Άδεια διαμονής ή
  • Βεβαίωση τύπου Α΄ ή
  • Ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής ή
  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή
  • Δελτίο αναγνωρισμένου δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή
  • Δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραίτηση από την αίτηση διεθνούς προστασίας και αποδεικτικά στοιχεία ότι διαμένει ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα πριν τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
  • Άδεια διαμονής από άλλο κράτος - μέλος εφόσον αποδεικνύεται κατά την ημερομηνία υποβολής η μη παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία εισόδου.
  • Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου από το οποίο να εμφαίνεται η δήλωση του γάμου στην αρμόδια Υπηρεσία (Ειδικό Ληξιαρχείο) ή ληξιαρχική πράξη σύναψης συμφώνου συμβίωσης που καταρτίστηκε στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του Έλληνα.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση μη κατοχύρωσης δικαιώματος μόνιμης διαμονής λόγω απουσίας.

Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι ο συγγενικός δεσμός διατηρείται.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση διάστασης των συζύγων

  • Αντίγραφο της υποβληθείσας αγωγής διαζυγίου από την οποία θα πρέπει να προκύπτει ότι ο γάμος διήρκεσε τρία τουλάχιστον έτη εκ των οποίων το ένα στην Ελλάδα ή
  • Αντίγραφο σύμβασης μίσθωσης κατοικίας από την οποία θα πρέπει να προκύπτει ότι πριν την διακοπή της συγκατοίκησης ο γάμος διήρκεσε τρία τουλάχιστον έτη εκ των οποίων το ένα στην Ελλάδα ή
  • Αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πόρων το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

ΣΤ2.2 Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής σε κατιόντες, συννενείς εξ΄αίματος σε ευθεία γραμμή Έλληνα ή του ετέρου των συζύγων ή των συντρόφων κάτω του 21ου έτους της ηλικίας τους -Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας

  • Αντίγραφο ενός εκ των ακόλουθων εγγράφων που πιστοποιούν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.
  • Θεώρηση εισόδου (τύπου C) ή
  • Άδεια διαμονής ή
  • Βεβαίωση τύπου Α΄ ή
  • Ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής ή
  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή
  • Δελτίο αναγνωρισμένου δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή
  • Δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραίτηση από την αίτηση διεθνούς προστασίας και αποδεικτικά στοιχεία ότι διαμένει ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα πριν τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
  • Άδεια διαμονής από άλλο κράτος - μέλος εφόσον αποδεικνύεται κατά την ημερομηνία υποβολής η μη παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία εισόδου
  •  Επικυρωμένο αντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του Έλληνα.
  • Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης που καταρτίστηκε στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή άλλο επίσημο έγγραφο ελληνικής ή αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
  • Σε περίπτωση ανηλίκων τέκνων, επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, από το οποίο θα προκύπτει η δυνατότητα διαμονής στην Ελλάδα εφόσον δεν πρόκειται για κοινούς κατιόντες (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων).
  • Πράξη υιοθεσίας, όπου αυτή απαιτείται.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι συγκατοικούν και ότι αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης και διαβίωσης των κατιόντων στην Ελλάδα.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση μη κατοχύρωσης δικαιώματος μόνιμης διαμονής

  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι συγκατοικούν και ότι αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης και διαβίωσης τους στην Ελλάδα

Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής σε ενήλικους συντηρούμενους κατιόντες σε ευθεία γραμμή Έλληνα ή του ετέρου των συζύγων ή των συντρόφων άνω του 21ου έτους της ηλικίας τους -Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας

  • Αντίγραφο ενός εκ των ακόλουθων εγγράφων που πιστοποιούν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.
  • Θεώρηση εισόδου (τύπου C) ή
  • Άδεια διαμονής ή
  • Βεβαίωση τύπου Α΄ ή
  • Ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής ή
  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή
  • Δελτίο αναγνωρισμένου δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή
  • Δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραίτηση από την αίτηση διεθνούς προστασίας και αποδεικτικά στοιχεία ότι διαμένει ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα πριν τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
  •  Άδεια διαμονής από άλλο κράτος - μέλος εφόσον αποδεικνύεται κατά την ημερομηνία υποβολής η μη παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία εισόδου.
  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα.
  • Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης που καταρτίστηκε στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή άλλο επίσημο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός με τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων.
  • Υπεύθυνη δήλωση του συντηρούντος ότι τους συντηρεί.
  • Τεκμηριωμένες αποδείξεις υλικής εξάρτησης από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, ιδίως:

− έγγραφο χορηγηθέν από αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής ή συνήθους διαμονής, το οποίο πιστοποιεί ότι το εν λόγω μέλος της οικογένειας συντηρείται από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων ή συμβίωνε κάτω από τη στέγη του στην εν λόγω χώρα ή ότι υφίστανται σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν απολύτως αναγκαία την προσωπική τους φροντίδα από τον πολίτη της Ένωσης ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων,

− τραπεζικά εμβάσματα,

− αποδείξεις ενοικίων που πληρώνονταν από τον Έλληνα ή τον πολίτη τρίτης χώρας,

− φορολογική δήλωση του συντηρούμενου μέλους από την οποία να προκύπτει ότι δεν έχει καθόλου ατομικά εισοδήματα, κ.ά.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση μη κατοχύρωσης δικαιώματος μόνιμης διαμονής

  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα
  • Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση

ΣΤ2.3 Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής σε απευθείας ανιόντες Έλληνα ή του ετέρου των συζυνων ή των συντρόφων - Δεν παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας

  • Αντίγραφο ενός εκ των ακόλουθων εγγράφων που πιστοποιούν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα,
  • Θεώρηση εισόδου (τύπου C) ή
  • Άδεια διαμονής ή
  • Βεβαίωση τύπου Α΄ ή
  • Ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής ή
  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή
  • Δελτίο αναγνωρισμένου δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή
  • Δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραίτηση από την αίτηση διεθνούς προστασίας και αποδεικτικά στοιχεία ότι διαμένει ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα πριν τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
  • Άδεια διαμονής από άλλο κράτος - μέλος εφόσον αποδεικνύεται κατά την ημερομηνία υποβολής η μη παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία εισόδου.
  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα.
  • Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του Έλληνα ή του ετέρου των συζύγων ή των συντρόφων ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
  • Τεκμηριωμένες αποδείξεις υλικής εξάρτησης από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και υπεύθυνη δήλωση του συντηρούντος ότι εξακολουθούν να συντηρούνται. Η απόδειξη μπορεί να έχει τη μορφή εγγράφου χορηγηθέντος από αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής ή συνήθους διαμονής, το οποίο πιστοποιεί ότι το εν λόγω μέλος της οικογένειας συντηρείται από τον Έλληνα πολίτη ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων ή συμβίωνε κάτω από τη στέγη του στην εν λόγω χώρα ή ότι υφίστανται σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν απολύτως αναγκαία την προσωπική τους φροντίδα από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση μη κατοχύρωσης δικαιώματος μόνιμης διαμονής

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του Έλληνα.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση.

ΣΤ2.4 Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής σε γονείς και ανήλικα αδέλφια ανήλικων Ελλήνων – άρθρο 87

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ανήλικου Έλληνα.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο να προκύπτει η σχέση γονέα ή αδελφού Έλληνα Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε γονείς και ανήλικα αδέλφια ανήλικων Ελλήνων.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ανήλικου Έλληνα.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο να προκύπτει η σχέση γονέα ή αδελφού Έλληνα.

ΣΤ2.5 Αρχική χορήγηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής σε πολίτη τρίτης χώρας − Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας − άρθρο 83

  • Αντίγραφο του δελτίου διαμονής.
  • Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων του διαβατηρίου ή βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου για τις αφιξαναχωρήσεις του πολίτη τρίτης χώρας στην Ελλάδα.
  • Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση.

Δελτίο Μόνιμης Διαμονής σε γονέα ή αδελφό/η ανήλικου Έλληνα

  • Αντίγραφο του Δελτίου Διαμονής.
  • Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων του διαβατηρίου. Ανανέωση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής σε γονέα ή αδελφό/η Έλληνα.
  • Αντίγραφο του δελτίου μόνιμης διαμονής.
  • Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων του διαβατηρίου.

Ανανέωση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής

Αντίγραφο του Δελτίου Μόνιμης Διαμονής

ΣΤ2.6 Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής σε μέλη οικογένειας ομογενούς από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης − άρθρο 81

  • Επικυρωμένο, φωτοαντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) του/της συζύγου.
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου από ελληνική δημόσια αρχή ή πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
  • Επίσημο έγγραφο της αρμόδιας αλλοδαπής αρχής σχετικά με την ανάθεση στον πολίτη τρίτης χώρας, σύζυγο, της γονικής μέριμνας του μη κοινού με τον ομογενή, ή τέκνου του.
  • Πράξη τέλεσης της υιοθεσίας, εφόσον πρόκειται για επανένωση με θετό τέκνο.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Επικυρωμένο, φωτοαντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) του/της συζύγου.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατατεθέν κατά την αρχική χορήγηση της άδειας διαμονής πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

ΣΤ2.7 Αρχική χορήγηση Δελτίου Διαμονής, σε κάθε άλλο μέλος της οικογένειας του Έλληνα ή του ετέρου των συζύγων ή των συντρόφων, εφόσον συντηρείται από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων και σοβαροί λόνοι υγείας καθιστούν αναγκαία την φροντίδα του από τον Έλληνα πολίτη.

  • Αντίγραφο ενός εκ των ακόλουθων εγγράφων που πιστοποιούν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα,
  • Θεώρηση εισόδου (τύπου C) ή
  • Άδεια διαμονής ή
  • Βεβαίωση τύπου Α΄ ή
  • Ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής ή
  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή
  • Δελτίο αναγνωρισμένου δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή
  • Δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραίτηση από την αίτηση διεθνούς προστασίας και αποδεικτικά στοιχεία ότι διαμένει ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα πριν τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης
  • Άδεια διαμονής από άλλο κράτος - μέλος εφόσον αποδεικνύεται κατά την ημερομηνία υποβολής η μη παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία εισόδου
  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα,
  • Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης ή συμφώνου συμβίωσης που καταρτίστηκε στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του Έλληνα ή του ετέρου των συζύγων ή των συντρόφων ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
  • Τεκμηριωμένες αποδείξεις υλικής εξάρτησης από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και υπεύθυνη δήλωση των συντηρούντων ότι εξακολουθούν να συντηρούνται. Η απόδειξη μπορεί να έχει τη μορφή εγγράφου χορηγηθέντος από αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής ή συνήθους διαμονής, το οποίο πιστοποιεί ότι το εν λόγω μέλος της οικογένειας συντηρείται από τον Έλληνα πολίτη ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων ή συμβίωνε κάτω από τη στέγη του στην εν λόγω χώρα και υφίστανται σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν απολύτως αναγκαία την προσωπική του φροντίδα από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων ή των συντρόφων.
  • Πρόσφατο ιατρικό πιστοποιητικό ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας ή Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Δημόσιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή πράξη Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.

Ανανέωση Δελτίου Διαμονής σε περίπτωση μη κατοχύρωσης δικαιώματος μόνιμης διαμονής

  • Ακριβές αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του Έλληνα
  • Υπεύθυνη δήλωση του Έλληνα ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση

ΣΤ3. Αυτοτελής άδεια διαμονής σε πολίτη τρίτης χώρας μέλος οικογένειας ομογενούς από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας άρθρα 76 και 81

Τέκνα

Έγγραφο που αποδεικνύει την ενηλικίωση (Διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης).

Σύζυγοι

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου του συντηρούντος για την περίπτωση θανάτου ή
  • Απόφαση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου για την περίπτωση διαζυγίου ή
  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του νέου συμβολαίου μίσθωσης κατοικίας ή Ε9 για ιδιόκτητη κατοικία, για την περίπτωση αποδεδειγμένης διακοπής της έγγαμης συμβίωσης ή
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβάλλει σε αρμόδια Ελληνική αρχή στην περίπτωση άσκησης ενδοοικογενειακής βίας ή
  • Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να προκύ− πτει η συνδρομή ιδιαιτέρως δυσχερών καταστάσεων ή
  • Παρέλευση πενταετίας από την αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

Αυτοτελής άδεια διαμονής σε αλλογενείς συζύγους ομογενών από Αλβανία και λοιπές χώρες

  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Απόφαση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή επικυρωμένο αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβάλλει σε αρμόδια Ελληνική αρχή στην περίπτωση άσκησης ενδοοικογενειακής βίας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η συνδρομή ιδιαιτέρως δυσχερών καταστάσεων.

ΣΤ.4 Αρχική χορήγηση προσωποπαγούς άδειας διαμονής - Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας - Άρθρο 84

  • Αντίγραφο του ισχύοντος δελτίου διαμονής.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πόρων το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου του Έλληνα στην περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας διαμένουν στην Ελλάδα επί ένα έτος τουλάχιστον πριν από το θάνατο του ή
  • Απόφαση διαζυγίου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης καταχωρημένης στο Ληξιαρχείο στην περίπτωση που ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης διήρκεσαν τρία τουλάχιστον έτη εκ των οποίων το ένα στην Ελλάδα ή
  • Απόφαση διαζυγίου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης καταχωρημένης στο Ληξιαρχείο και δικαστική απόφαση ή έγγραφη συμφωνία των συζύγων ή συντρόφων για την επιμέλεια των τέκνων στην περίπτωση που αυτή έχει ανατεθεί στο/στην σύζυγο ή σύντροφο που είναι πολίτης τρίτης χώρας ή
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβάλει σε αρμόδια Ελληνική αρχή στην περίπτωση άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, ενόσω υφίστατο ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης ή
  • Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η συνδρομή ιδιαιτέρως δυσχερών καταστάσεων ή
  • Έγγραφη συμφωνία των συζύγων ή των συντρόφων ή δικαστική απόφαση από την οποία προκύπτει η ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας του ετέρου των συζύγων που είναι υπήκοος τρίτης χώρας με ανήλικο τέκνο τους στην Ελλάδα ή
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου ή έγγραφο που πιστοποιεί την αναχώρηση του Έλληνα από την Ελλάδα και βεβαίωση εγγραφής των τέκνων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ανανέωση άδειας διαμονής.

Επικυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πόρων το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31399/18:

Α. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, στο πλαίσιο ανανέωσης άδειας διαμονής, η υποβολή φωτοαντίγραφου όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση και αυτό δεν υφίσταται, θα αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα.

Β. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, η υποβολή συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλεται σύμφωνο που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4356/2015 (Α’181) ή σύμφωνα συμβίωσης που θα υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του ως άνω νόμου (άρθρο 62, ν. 4356/2015).

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send