logo-print

Γιατί οι νέοι δικηγόροι απειλούνται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι νέοι δικηγόροι είναι πιθανό να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από υπολογιστές εντός της επόμενης δεκαετίας

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Ανώνυμες Εταιρίες

Όταν ο Σαίξπηρ έγραφε στο έργο του «Ερρίκος ο 6ος» πως «το πρώτο πράγμα που κάνουμε: ας σκοτώσουμε όλους τους δικηγόρους», σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του πως αυτό μπορεί να γίνει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως - μεταφορικά πάντα - δεν αποκλείεται να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Altman Weil, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δικηγορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, εντός των επόμενων 10 ετών, οι νέοι δικηγόροι και οι βοηθοί δικηγόρων (paralegals) θα μπορούσαν να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από υπολογιστές τύπου IBM - Watson.

Διαβάστε επίσης: Δικηγορική εταιρία προσέλαβε τον πρώτο δικηγόρο με τεχνητή νοημοσύνη

Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει απαντήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη από 320 δικηγορικές εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 50 δικηγόρους, αναφέρει ότι το 35% των ερωτηθέντων οραματίζονται την αντικατάσταση των δικηγόρων - συνεργατών που βρίσκονται στον πρώτο χρόνο τους (first year associates) με κάποιου είδους τεχνητή νοημοσύνη εντός της επόμενης δεκαετίας.

Στην ίδια ερώτηση σε παρόμοια έρευνα το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από 25%.

Παράλληλα, περίπου το 20% των ερωτηθέντων απάντησε πως ότι από την ίδια τεχνολογία θα μπορούσαν επίσης να αντικατασταθούν, κατά την ίδια περίοδο, και οι συνεργάτες που βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο χρόνο τους (second and third year associates)

Τέλος, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους βοηθούς δικηγόρων (paralegals).

Τα πορίσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της εισχώρησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες.

Ήδη πολλές κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες, όπως η Dentons, δουλεύουν πάνω σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ROSS, το robot που επικεντρώνεται σε υποθέσεις πτώχευσης με βάση το αμερικανικό δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητήθηκαν από ορισμένα ανώτατα στελέχη δικηγορικών εταιρειών, τα οποία τόνισαν ότι οι νέοι δικηγόροι βρίσκονται στο επίκεντρο της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: arstechnica.com

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send