logo-print

Άρθρο 29 - Νόμος 1941/1991

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/03/1991

Μη κωδικοποιημένο
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

1. Οι μέχρι της ενάρξεως ισχύος αυτού του νόμου καταδικασθέντες σε ποινή φυλακίσεως, που είναι μεγαλύτερη των 18 μηνών αλλά κατώτερη των δύο (2) ετών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση να αποφανθεί για τη μετατροπή ή μη της ποινής αυτής σε χρηματική, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 τον άρθρον 82 Π.Κ..

2. Αν σε αλλοδαπούς συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 99 του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του παρόντος νόμου, εισάγεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η υπόθεση στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση και, αν πρόκειται για μικτό ορκωτό δικαστήριο ή μικτό ορκωτό εφετείο, στο τριμελές και πενταμελές εφετείο αντιστοίχως για να αποφασίσει αν θα εφαρμοσθούν και σ' αυτούς οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου του άρθρου 99 τον Ποινικού Κώδικα.

3. Οι διατάξεις των παρ. 6, '7, 8 (εδάφια α', γ') και 9 τον άρθρου 82 Π.Κ., όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, θα αρχίσουν να ισχύουν ευθύς ως εκδοθούν σε προβλεπόμενες στο δ' εδάφιο της παρ. 8 του ίδιου άρθρου υπουργικές αποφάσεις και σε διατάξεις του άρθρου 104α ευθύς ως εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 15 του κεφαλαίου Γ' «Σύσταση κλάδου και Θέσεων επιμελητών κοινωνικής αρωγής».

4. Κατά τα πρώτα τρία χρόνια από της ενάρξεως της ισχύος αυτού τον νόμου οι Υ.Ε.Κ.Α. Θα λειτουργήσουν μόνο στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χανίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σε επιβαλλόμενες ποινές φυλακίσεως που έχουν μετατραπεί σε παροχή κοινωνικής εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 82 Π.Κ. ή με τον όρο της αναστολής υπό επιτήρηση, σύμφωνα με το άρθρο 104 α Π.Κ., εκτελούνται μόνο στις περιφέρειες αυτών των Πρωτοδικείων.

9. Μέχρι να συσταθούν τα δικαστήρια και οι θέσεις δικαστών εκτέλεσης ποινών, οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τα πρωτοδικεία και τους εισαγγελείς πρωτοδικών αντίστοιχα.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send