logo-print

Τμήμα ΣΤ - Εγκύκλιος 42/7.12.2015 - Ασφάλιση συζύγων (άρθρο 8 παρ. 46 του ν. 4332/2015)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/12/2015

Κωδικοποιημένο
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις μεταβατικές ρυθμίσεις της αριθ. 68019/2015 (2272 Β΄) για να χορηγηθεί η εν λόγω άδεια διαμονής, απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ικανότητας όμοιας με του συντηρούντος.

Εν προκειμένω:

- ο συντηρών διαθέτει άδεια διαμονής για εργασία. Απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ικανότητας από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται ο ενδιαφερόμενος αναλόγως της επαγγελματικής του ιδιότητας.

- ο συντηρών, διαθέτει άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας. Απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ικανότητας από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται ο ενδιαφερόμενος αναλόγως της επαγγελματικής του ιδιότητας πλην των περιπτώσεων που ο συντηρών δεν εργάζεται οπότε μπορεί να προσκομισθεί ιδιωτική ασφάλιση.

- ο συντηρών, διαθέτει άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς, αυτοτελή ή αλλού τύπου που επιτρέπει ασφάλιση από ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. μπορεί να προσκομισθεί ιδιωτική ασφάλιση.

- ο συντηρών διαθέτει άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, που έχει ήδη εκδοθεί ή εκδίδεται από την Δ/νση μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εάν ο συντηρών δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, από δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, μπορεί να προσκομισθεί ιδιωτική ασφάλιση.

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι ασφαλιστικοί φορείς προκειμένου να καλύψουν ασφαλιστικά τα προστατευόμενα μέλη του ασφαλισμένου απαιτούν νομιμότητα διαμονής αυτών, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 του ν. 4251/2014 διαδικασία.

Δηλαδή,

- Παραλαβή όλων των λοιπών δικαιολογητικών πλην του αποδεικτικού ασφαλιστικής ικανότητας

- Χορήγηση βεβαίωσης τύπου Α ΄

- Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου ότι οφείλει να απευθυνθεί στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται ο έτερος των συζύγων, προκειμένου να ασφαλισθεί και να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο εντός έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, άλλως το αίτημά του θα απορριφθεί.

Επισήμανση: γίνεται δεκτή η προσκόμιση ασφαλιστικής ικανότητας του ίδιου του αιτούντος σε περίπτωση που προσκομίζει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ