logo-print

Τμήμα ΣΤ - Εγκύκλιος 42/7.12.2015 - Λοιπά ζητήματα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/12/2015

Κωδικοποιημένο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πολιτειολογία

α) Στις διατάξεις της παραγράφου 46 του άρθρου 8 του ν. 4332/2015 δεν υπάγονται μονογονεικές οικογένειες.

β) Διευκρινίζεται ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης , καθώς και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2003 σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης η διάταξη εφαρμόζεται και σε περίπτωση γέννησης τέκνου εκτός γάμου, εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις (γέννηση μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, νόμιμη διαμονή του έτερου γονέα, αδιάλειπτη διαμονή στην χώρα, διαμονή στην χώρα κατά την υποβολή του σχετικού αιτήματος), εφόσον ο έτερος διαμένων νόμιμα γονέας έχει προβεί σε αναγνώριση του τέκνου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

γ) Για την δήλωση/απόδειξη της κατοικίας και εφόσον δεν υφίσταται μισθωτήριο συμβόλαιο ο αιτών προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο πιστοποιεί την μόνιμη διαμονή του στην Ελλάδα.

δ) Στην εγκύκλιο με αριθμό 28/2015 αναφέρεται ότι «Σε περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και στο πλαίσιο ισχύος της άδειας διαμονής τους ταξιδεύουν στην αλλοδαπή και γεννούν τέκνο, αυτό θεωρείται οιονεί γεννηθέν στην Ελλάδα και του χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση, υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς επανέρχονται στη χώρα πριν τη λήξη της άδειας διαμονής τους και έχουν δικαίωμα ανανέωσης αυτής».

Τα ανωτέρω αφορούν σαφώς περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής και επανέρχονται στην Ελλάδα με το ανήλικο τέκνο πριν τη λήξη της άδειας διαμονής τους και πάντως εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση υπό το πρίσμα των ανωτέρω, σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής μακράς διάρκειας, μεταβαίνουν στην αλλοδαπή γεννούν τέκνο, επανέρχονται στην Ελλάδα, χωρίς το τέκνο και μεταβαίνουν μεταγενέστερα στην αλλοδαπή, προκειμένου να επανεισέλθουν στη χώρα με το τέκνο, παρακάμπτοντας την διαδικασία της έγκρισης θεώρησης εισόδου για λόγους οικογενειακής επανένωσης.

ε) Όπως είχε διευκρινιστεί με το υπ’αριθμ. 58037/08-04-2015 έγγραφο, η υποβολή των αιτήσεων χορήγησης διενεργείται είτε με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο είτε με εξουσιοδότηση, σε περιπτώσεις όπου η εξουσιοδότηση έχει συναφθεί κατά το διάστημα όπου ο αιτών ήταν κάτοχος νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής στη χώρα (δελτίο αιτούντος άσυλο, ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής, νόμιμη διαμονή κατά το διάστημα ισχύος θεώρησης εισόδου ή δικαίωμα διαμονής με σφραγίδα εισόδου).

στ) ∆εν παραλαμβάνεται αίτημα και δεν χορηγείται άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, ανεξαρτήτως εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, σε πολίτη τρίτης χώρας στον οποίο έχει επιβληθεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, ενόσω το μέτρο είναι σε ισχύ.

ζ) Πολίτες τρίτων χωρών που αιτούνται υπαγωγή στις διατάξεις της κατηγορίας Γ1.3 προσκομίζοντας ως οριστικό τίτλο διαμονής, άδεια διαμονής που είχε χορηγηθεί βάσει των διατάξεων της παρ. 11 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005, εντάσσονται στην εν λόγω κατηγορία μόνο εάν η άδεια διαμονής είχε εκδοθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2006.

η) Επισημαίνουμε ότι σε περιπτώσεις αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εισόδου και διαμονής στη χώρα ταυτόχρονα ή μεταγενέστερα της εισόδου του συντηρούντος, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία έγκρισης θεώρησης εισόδου, δεν αναζητείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης περί μη μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης. 

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ