logo-print

Νέοι κανόνες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών στην ΕΕ

15/12/2015

29/01/2018

Ο φορολογικός έλεγχος της Α.Α.Δ.Ε. στις τραπεζικές καταθέσεις ως βασικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, 2024
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Νέους κανόνες για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών τνω κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης φορολογική διαφάνεια και συνεργασία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η τροποποιημένη οδηγία για τη διοικητική συνεργασία, θα ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των κρατών μελών των φορολογικών διοικήσεων σχετικά με όλους τους τύπους εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, των μερισμάτων και άλλων παρόμοιων ειδών εισοδήματος.

Παράλληλα, το νέο καθεστώς καλύπτει και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα υπόλοιπα των λογαριασμών και τα έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συμφωνηθέντες κανόνες συνάδουν με τα σχετικά πρότυπα του ΟΟΣΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές της ΕΕ θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μία ενιαία φόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης.

Να σημειωθεί πως τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για περαιτέρω βελτίωση των κανόνων το 2019, με την προσθήκη περισσότερων πληροφοριών και την εξέταση οποιωνδήποτε άλλων απαραίτητων προσαρμογών.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ηλεκτρονική υποβολή και καταχώριση πράξεων στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, 2024
send