logo-print

Συλλογή πληροφοριών από εταιρείες πληροφορικής προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στην Κίνα

Αντιδράσεις από τη Δύση

28/12/2015

16/11/2017

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Κίνα αναμένεται να περάσει νέο νόμο κατά της τρομοκρατίας, με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα υποχρεώνονται να παρέχουν στην κυβέρνηση πληροφορίες που συλλέγουν από τα προϊόντα τους, καθώς και να δημιουργούν "ασφαλή και ελεγχόμενα" συστήματα πληροφοριών.

Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αντιδράσεις της Δύσης, με τους πολέμιους του νομοσχεδίου να υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της τρομοκρατίας ενώ, αντιθέτως, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι των πολιτών.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αναγκαίος για την καταπολέμηση σοβαρών τρομοκρατικών απειλών, ενώ η θέσπιση νομικού πλαισίου για την προστασία της χώρας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κρίνεται απαραίτητη.

Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που εισάγει παρόμοια νομοθεσία, προκαλώντας την αντίδραση του ΟΗΕ.

Χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Πακιστάν και η Αιθιοπία έχουν εισάγει αντίστοιχες ρυθμίσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, έχουν αξιοποιηθεί κυρίως για τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών.

Πηγή: jurist.org

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send