logo-print

Άρθρο 4 - Προεδρικό Διάταγμα 83/2015

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/12/2015

Κωδικοποιημένο
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

1. Η συμφωνία για τη διαιτησία καταρτίζεται εγγράφως. Τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλλουν στον Σύλλογο αίτηση που πρέπει να περιέχει:

α) το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και τη διεύθυνση κατοικίας τους,

β) τα ονοματεπώνυμα των τυχόν οριζόμενων ή προτεινομένων διαιτητών και του επιδιαιτητή, από τον κατάλογο του άρθρου 2 και

γ) τις τυχόν συμφωνίες των μερών για διάφορα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται το ποσοστό της αμοιβής των διαιτητών το οποίο θα βαρύνει το κάθε μέρος και τα πρόσωπα τα οποία θα ορισθούν ως διαιτητές ή ως διαιτητής.

Στην αίτηση πρέπει να προσδιορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο της διαφοράς των μερών και το αίτημα τους, συνυποβάλλοντας και αντίγραφο της συμφωνίας τους.

2. Αίτηση για την επίλυση της διαφοράς μπορεί να υποβάλει και το ένα από τα μέρη.

Στην περίπτωση αυτή, στην αίτηση πρέπει να περιέχονται τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 καθώς και να προτείνεται διαιτητής ή διαιτητές και επιδιαιτητής.

Ο αιτών επιδίδει αντίγραφο της αίτησης στο άλλο μέρος και το προσκαλεί να προτείνει μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, διαιτητή ή διαιτητές και επιδιαιτητή, με έγγραφη δήλωση που κοινοποιείται στον αιτούντα και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αν ο προσκαλούμενος υποβάλει εμπρόθεσμα την παραπάνω δήλωση, η επιτροπή ορίζει ανά ένα διαιτητή από εκείνους που προτείνονται από κάθε ενδιαφερόμενο καθώς και τον επιδιαιτητή, εφόσον τα μέρη συμφωνούν ως προς το πρόσωπό του. Αν τα μέρη δεν συμφωνούν για το πρόσωπο του επιδιαιτητή ή ο αριθμός των διαιτητών που προβλέπει η συμφωνία για τη διαιτησία είναι περιττός και δεν έχει συμπληρωθεί με κοινή συμφωνία των μερών ή ο προσκαλούμενος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα την παραπάνω δήλωση, η επιτροπή ορίζει τον επιδιαιτητή ή τον ελλείποντα διαιτητή για τη συμπλήρωση του αριθμού αυτών, ή όλους τους διαιτητές αντίστοιχα, από τον κατάλογο, εκτός αν αυτό αποκλείεται από τη συμφωνία διαιτησίας. Στην περίπτωση που τα μέρη προτείνουν περισσότερα πρόσωπα από όσα προβλέπει η συμφωνία της διαιτησίας, το δικαίωμα της επιλογής ανήκει στην επιτροπή, εκτός αν η σειρά προτίμησης περιέχεται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις.

3. Επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση για την επίλυση της διαφοράς με διαιτησία και χωρίς την ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Στην περίπτωση αυτή εκείνος που προσφεύγει στη διαιτησία επιδίδει στο Δικηγορικό Σύλλογο αίτηση που περιέχει τα οριζόμενα στην εν λόγω παράγραφο. Αντίγραφο της αίτησης επιδίδει ο αιτών στο άλλο μέρος και το προσκαλεί να δηλώσει αν αποδέχεται τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς, σε καταφατική δε περίπτωση, να καταθέσει μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την επίδοση του αντιγράφου της αίτησης, δήλωση στο Σύλλογο με την οποία να δηλώνει ότι αποδέχεται τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς και να προτείνει τους διαιτητές και τον επιδιαιτητή, επιφέροντας και τις τυχόν παρατηρήσεις του στο περιεχόμενο της αίτησης, του αντιδίκου του.

Αν ο καλούμενος απαντήσει θετικά και προτείνει τους διαιτητές και τον επιδιαιτητή, η επιτροπή ορίζει ανά ένα διαιτητή από τους προτεινόμενους από τα μέρη και τον επιδιαιτητή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2. Αν ο προσκαλούμενος κοινοποιήσει αρνητική δήλωση ή δεν απαντήσει εμπροθέσμως, η διαιτησία ματαιώνεται.

4. Αν από τα μέρη δεν προτείνονται οι διαιτητές ή ο επιδιαιτητής, αυτοί ορίζονται από την επιτροπή.

5. Αν οι διαιτητές ή ο επιδιαιτητής που ορίστηκαν κατά τις προηγούμενες παραγράφους αποβιώσουν, ανακληθεί ο ορισμός τους από τα μέρη που τους υπέδειξαν ή και από ένα από αυτά, αρνούνται για οποιοδήποτε λόγο ή κωλύονται να διενεργήσουν τη διαιτησία ή εξαιρεθούν από τα μέρη, στην περίπτωση που αυτοί ορίστηκαν με πρόταση των μερών, η επιτροπή καλεί τα μέρη να προτείνουν τους αντικαταστάτες τους μέσα σε οκτώ (8) ημέρες. Αν τα μέρη αρνηθούν ή δεν υποδείξουν εμπροθέσμως, τους αντικαταστάτες ορίζει η επιτροπή από τον κατάλογο μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας.

Το ίδιο δικαίωμα έχει η επιτροπή και στην περίπτωση που οι παραπάνω διαιτητές και ο επιδιαιτητής ορίστηκαν από αυτή κατά την παράγραφο 4, χωρίς πρόταση των μερών.

Κάθε αντικατάσταση γνωστοποιείται από την επιτροπή στα μέρη εγγράφως μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την πραγματοποίησή της.

6. Οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής μπορούν να προτείνουν την εξαίρεσή τους ή να εξαιρεθούν από τα συμβαλλόμενα μέρη για τους λόγους που προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send