logo-print

Άρθρο 7 - Προεδρικό Διάταγμα 83/2015

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/12/2015

Κωδικοποιημένο
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

1. Η επιτροπή ορίζει με πράξη της το ποσό των εξόδων και των αμοιβών της διαιτησίας που πρέπει να προκαταβάλει καθένα από τα μέρη. Αν το ένα μέρος αρνείται να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, η επιτροπή αποφασίζει αν θα γίνει η διαιτησία χωρίς την καταβολή αυτού του ποσού ή αν πρέπει να καταβάλει το άλλο μέρος ολόκληρο το ποσό αυτό ή τμήμα του. Σε περίπτωση άρνησης και των δύο μερών, η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη ματαίωση της περαιτέρω διαδικασίας.

2. Για την προκαταβολή της παραπάνω δαπάνης εκδίδεται τριπλότυπη απόδειξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Ένα αντίτυπο της απόδειξης λαμβάνει το καταβάλλον μέρος, ένα τίθεται στον σχετικό φάκελο και το τρίτο αντίτυπο παραμένει στο στέλεχος. Η ύπαρξη του αντιτύπου στον φάκελο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποστείλει η γραμματεία το σχετικό φάκελο στους διαιτητές.

3. Ο οριστικός καθορισμός της αμοιβής των διαιτητών και των εξόδων της διαιτησίας γίνεται από την επιτροπή στην οποία αποστέλλεται ο φάκελος, αφού εκδοθεί η απόφαση για την ουσία της διαφοράς. Η σχετική πράξη της επιτροπής είναι αυτοτελής και επισυνάπτεται στη διαιτητική απόφαση χωρίς να αποτελεί τμήμα αυτής. Η επιτροπή η οποία επιμερίζει και τα έξοδα μεταξύ των μερών, λαμβάνει υπόψη πάντοτε την ύπαρξη τυχόν σχετικής συμφωνίας στη σύμβαση διαιτησίας. Η απόφαση με την οποία εκκαθαρίζεται η αμοιβή και γίνεται ο επιμερισμός των εξόδων στα μέρη, καταχωρίζεται στη διαιτητική απόφαση με ειδική μνεία του αριθμού της. Στο Δικηγορικό Σύλλογο τηρείται βιβλίο αποφάσεων της επιτροπής στο οποίο καταχωρίζονται όλες οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν τις διαιτησίες.

4. Το ύψος της συνολικής αμοιβής των διαιτητών και του επιδιαιτητή υπολογίζεται σε ποσοστό της αξίας του αντικειμένου της διαφοράς, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

για το τμήμα αξίας έως 1.500,00 €, ποσοστό 6%

από 1.500,01 € έως 5.900,00 €, ποσοστό 5%

από 5.900,01 € έως 15.000,00 €, ποσοστό 4%

από 15.000,01 € έως 29.000,00 €, ποσοστό 3%

από 29.000,01 € έως 150.000,00 €, ποσοστό 2%

από 150.000,01 € και άνω, ποσοστό 1%.

5. Στα έξοδα διαιτησίας περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό έχει δαπανηθεί για τη διεξαγωγή της, τη διενέργεια αυτοψίας, πραγματογνωμοσύνης, μετακίνησης μαρτύρων καθώς και η αμοιβή του γραμματέα.

6. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης της επιτροπής που καθορίζει το ύψος της αμοιβής των διαιτητών και των εξόδων της διαιτησίας.

Η προσφυγή ασκείται μέσα σε τρείς μήνες από την έκδοση της απόφασης και εκδικάζεται κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 882 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ