logo-print

Εγκύκλιος Β-276/31/14

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με τη χρήση λεωφορείων ΔΧ των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

30/01/2014

Κωδικοποιημένο
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου και επειδή κατ’ επανάληψη έχουν καταγγελθεί/διαπιστωθεί κρούσµατα παραβίασης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη διακίνηση των ζώων στα λεωφορεία ΔΧ των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., επισηµαίνουµε τα ακόλουθα:

Όπως ρητώς ορίζεται στην παρ. ιδ΄ του άρθρου 15 του ν. 2963/2001, οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών «απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με τα κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα». Συνακόλουθα, απαγορεύεται κάθε μεταφορά οποιουδήποτε ζώου με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, πλην της ανωτέρω εξαίρεσης.

Βάσει της προαναφερόµενης εγκυκλίου, διευκρινιζόταν και εξειδικευόταν η εν λόγω εξαίρεση και παρέχονταν αναλυτικές οδηγίες.

Περαιτέρω, λαµβάνοντας υπόψη τον νέο ορισµό του μικρού ζώου συντροφιάς στην παρ. ζ΄του άρθρου 1 του ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/2.2.2012), πλέον, επισηµαίνεται ότι στην ανωτέρω εξαίρεση εµπίπτουν τα µικρά κατοικίδια έως δέκα (10) κιλά (και όχι επτά κιλά, όπως αναφερόταν στην εγκύκλιο Β/41804/4443/13.9.2013 ειδικά σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μικρών ζώων με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ). Κατά τα λοιπά, οι διαστάσεις των καλάθων μεταφοράς για τα κατοικίδια έως δέκα κιλά παραµένουν ως έχουν, βάσει της διάκρισης που ισχύει για τα αστικά (κάλαθοι διαστάσεων 50x40x70εκ.) και τα υπεραστικά (κάλαθοι διαστάσεων 50x40x35εκ.) ΚΤΕΛ. Τόσο τα μικρά κατοικίδια, όσο και τα ζώα συνοδείας αναπήρων μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών, συνοδεία των ιδιοκτητών τους και με τις προϋποθέσεις που η προαναφερόµενη εγκύκλιος θέτει.

Προς διευκόλυνση τυχόν επιβατών που σκοπεύουν να μεταφέρουν μικρά κατοικίδια, υπενθυµίζεται ότι τα ΚΤΕΛ υποχρεούνται να έχουν αναρτηµένα τα συγκεκριµένα δροµολόγια (ελάχιστο ποσοστό επί των εκτελούµενων) στα οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων (επιτρεπτός περιορισµός δύο κατοικίδιων ανά λεωφορείο), αυστηρά και μόνο στην καµπίνα των επιβατών και πάντως σε καµία απολύτως περίπτωση στον χώρο αποσκευών (περιλαµβανοµένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέµατα). Συναφώς, υπενθυµίζεται ότι απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων.

Τέλος, όπως επισηµαινόταν και στην προηγούµενη εγκύκλιο, τονίζεται ότι σε περίπτωσημη συµµόρφωσης προς τα ως άνω, επιβάλλονται από το οικείο Πειθαρχικό Συµβούλιο του π.δ. 170/2003 (ΦΕΚ Α΄140) στις ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ οι προβλεπόµενες κυρώσεις της παρ.3 (η) του άρθρου 2 του ως άνω π.δ., ενώ σε περίπτωση υποτροπής, της παρ. 5 του ιδίου άρθρου. Σε οδηγούς ΛΔΧ ενταγµένων σε ΚΤΕΛ, οι οποίοι δεν συµµορφώνονται προς τα ανωτέρω, εφαρµόζονται οι πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (ΦΕΚ Α΄261), οι οποίες επιβάλλονται από τα αρµόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ.

Αθήνα, 30.1.2014

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ∆/ΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ α.α. Γ. ΠΑΤΣΙΑΒΟΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ