logo-print

Άρθρο 2 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 83509/18.12.2015 - Διαδικασία έκδοσης, ισχύος και ακύρωσης των στοιχείων συγκαλυμμένης δράσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

31/12/2015

Κωδικοποιημένο
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Ο αρμόδιος για τη δίωξη ναρκωτικών προϊστάμενος αστυνομικού ή τελωνειακού υπαλλήλου ή υπαλλήλου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και στελέχους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος ενεργεί και εποπτεύει τη συγκαλυμμένη δράση σε συνεργασία, όταν αυτή απαιτείται, και με εκπροσώπους των λοιπών αρχών του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013, καθορίζει τα συγκαλυμμένα στοιχεία του οργάνου ή του ιδιώτη που επιλέγεται να ενεργήσει σε συγκεκριμένη κάθε φορά υπόθεση και ζητεί με εμπιστευτικό έγγραφο από την υπηρεσία του και τις λοιπές αρμόδιες αρχές την κατά περίπτωση έκδοση και χορήγηση των απαραίτητων αδειών, εγγράφων, πιστοποιητικών και στοιχείων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές υποχρεούνται για την άμεση και κατά προτεραιότητα ικανοποίηση του αιτήματος, χωρίς την προσκόμιση των προβλεπόμενων για την έκδοση δικαιολογητικών. Ειδικότερα όσον αφορά στην έκδοση αδειών ικανότητας οδηγήσεως οδικών οχημάτων αρμόδιες Υπηρεσίες είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Αντίγραφα των ανωτέρω εγγράφων, αδειών, πιστοποιητικών και στοιχείων της συγκαλυμμένης δράσης φυλάσσονται στο αρχείο της υπηρεσίας που τα εξέδωσε μέχρι την αμετάκλητη κρίση του δικαστηρίου ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αρμόδιο εισαγγελέα, εάν δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, οπότε και καταστρέφονται υποχρεωτικά με τη διαδικασία που ορίζεται στην παράγραφο 4.

2. Όλα τα εκδοθέντα έγγραφα, άδειες, πιστοποιητικά και στοιχεία της συγκαλυμμένης δράσης ισχύουν μέχρι το πέρας της κύριας ανάκρισης ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αρμόδιο εισαγγελέα σε περίπτωση που δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη. Με μέριμνα του προϊσταμένου της υπηρεσίας που ενεργεί και εποπτεύει την συγκαλυμμένη δράση συγκεντρώνονται τα πρωτότυπα έγγραφα και τηρούνται σε ιδιαίτερο αρχείο.

3. Απαγορεύεται η χρήση και αξιοποίηση των ανωτέρω εγγράφων, αδειών, πιστοποιητικών και στοιχείων για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν της διενέργειας ελεγκτικών πράξεων του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013 για την υπό διερεύνηση υπόθεση

4. Αμέσως μετά την αμετάκλητη κρίση του δικαστηρίου ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, τα πρωτότυπα και τα αντίγραφα των εγγράφων, αδειών, πιστοποιητικών και στοιχείων ακυρώνονται, διαγράφονται και καταστρέφονται υποχρεωτικά. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που ενήργησε και επόπτευσε την συγκαλυμμένη δράση συγκεντρώνει τα αντίγραφα αυτών που τηρούνταν στα αρχεία των υπηρεσιών που τα εξέδωσαν. Η καταστροφή πραγματοποιείται με χρήση μηχανήματος (καταστροφέα εγγράφων) ή με άλλο τρόπο που διασφαλίζει τη μη ανασύστασή τους ενώπιον τριμελούς επιτροπής, η οποία συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου της υπηρεσίας που διενήργησε τις ελεγκτικές πράξεις. Στην επιτροπή προεδρεύει εισαγγελέας πρωτοδικών που ορίζεται για διάστημα δύο ετών από τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό του άρθρου 44 παρ. 1 Ν. 4139/2013 και μετέχουν, ως μέλη, δύο υπάλληλοι της υπηρεσίας που διενήργησε τις ελεγκτικές πράξεις του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013, οι οποίοι ορίζονται για κάθε συνεδρίασή της από τον προϊστάμενο αυτής. Για την απόδειξη της καταστροφής των ανωτέρω εγγράφων, αδειών, πιστοποιητικών και στοιχείων συντάσσεται Πρωτόκολλο Καταστροφής, το οποίο τηρείται στην υπηρεσία του προϊσταμένου που διενήργησε τις ελεγκτικές πράξεις. Αντίγραφό του αποστέλλεται με εμπιστευτικό έγγραφο στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό του άρθρου 44 Ν. 4139/2013 και στις υπηρεσίες και αρχές που εξέδωσαν τις άδειες, τα έγγραφα, τα πιστοποιητικά και τα στοιχεία που καταστράφηκαν για ενημέρωση των αρχείων τους.

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send