logo-print

Άρθρο 3 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 83509/18.12.2015 - Διαδικασία έγκρισης διενέργειας συναλλαγών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

31/12/2015

Κωδικοποιημένο
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

1. Τα ελεγκτικά όργανα ή και οι ιδιώτες, οι οποίοι ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013, εμφανιζόμενοι να δρουν ατομικά ή ως μέλη νομικών προσώπων, τα οποία έχουν συσταθεί για τον σκοπό της συγκαλυμμένης δράσης, δύνανται, ύστερα από έγγραφη εντολή του αρμόδιου για τη δίωξη ναρκωτικών προϊσταμένου της αρχής που ενεργεί και εποπτεύει τη συγκεκριμένη συγκαλυμμένη δράση και προς εξυπηρέτησή της:

α) Να ανοίγουν κάθε είδους λογαριασμούς και μερίδες, να συνάπτουν κάθε είδους σχέση και να συμβάλλονται με πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), Ανώνυμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) και κάθε είδους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες για τη συγκαλυμμένη δράση κάθε είδους τραπεζικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές και να χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό κάθε είδους λογαριασμούς, χρηματοπιστωτικά μέσα και διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

β) Να υποβάλλουν αιτήσεις προς κάθε φορέα του Δημοσίου, να προβαίνουν σε εμπορικές ή άλλες συναλλαγές, να συνάπτουν κάθε είδους σχέση και να συμβάλλονται με άλλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: αιτήσεις προς Τελωνεία, Φορολογικές Αρχές κ.α., συναλλαγές (αγοραπωλησίες) επί πάσης φύσεως προϊόντων και υπηρεσιών, εισαγωγές, εξαγωγές και διακίνηση προϊόντων, χρήση κάθε είδους υπηρεσιών, συνδέσεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δορυφορικών τηλεφωνικών συνδέσεων, υπηρεσιών διαδικτύου και κάθε είδους τεχνολογιών - μέσων επικοινωνίας, μισθώσεων και χρήσης κινητών πραγμάτων, κάθε είδους μεταφορικών μέσων (χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων) και ακινήτων, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για τη συγκαλυμμένη δράση.

γ) Να προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή και ενέργεια, να συνάπτουν κάθε είδους σχέση, να συμβάλλονται με άλλες πλευρές, να χρησιμοποιούν και να συναλλάσσονται για κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για τη συγκαλυμμένη δράση.

2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται κατά του προσώπου που δρα συγκαλυμμένα οποιεσδήποτε διοικητικές κυρώσεις που τυχόν προβλέπονται για τις εγκριθείσες συναλλαγές συγκαλυμμένης δράσης που αναφέρονται στα στοιχεία α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3. Ο αρμόδιος για τη δίωξη ναρκωτικών προϊστάμενος της αρχής του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013, ο οποίος ενεργεί και εποπτεύει τη συγκεκριμένη συγκαλυμμένη δράση, εγκρίνει εγγράφως κάθε σύναψη σχέσης, σύμβασης, συναλλαγής και ενέργειας, από αυτές που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

4. Η απενεργοποίηση κάθε υφιστάμενου λογαριασμού και μερίδας που έχει ανοιχθεί και ο τερματισμός και η ακύρωση κάθε υφιστάμενης σχέσης και σύμβασης διατάσσονται από τον ανακριτή μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης ή από τον εισαγγελέα πρωτοδικών εάν δεν ασκηθεί ποινική δίωξη.

Δεν πραγματοποιούνται περαιτέρω συναλλαγές ή ενέργειες, παρά μόνο αυτές που είναι απαραίτητες για τον ομαλό τερματισμό της σχέσης ή της σύμβασης. Κάθε σχέση ή σύμβαση μπορεί να τερματιστεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή πριν το πέρας της αστυνομικής προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης συγκαλυμμένης δράσης και αφού ενημερωθεί ο εισαγγελικός λειτουργός του άρθρου 44 Ν. 4139/2013 ή και πριν το πέρας της κύριας ανάκρισης, εφόσον ενημερωθεί ο ανακριτής. Στην περίπτωση αυτή δεν πραγματοποιούνται περαιτέρω συναλλαγές ή ενέργειες, παρά μόνο αυτές που είναι απαραίτητες για τον ομαλό τερματισμό της σχέσης ή της σύμβασης.

5. Ο αρμόδιος για τη δίωξη ναρκωτικών προϊστάμενος της αρχής του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013, ο οποίος ενεργεί και εποπτεύει τη συγκεκριμένη συγκαλυμμένη δράση, εγκρίνει ρητά το κλείσιμο κάθε υφιστάμενου λογαριασμού και μερίδας που έχει ανοιχθεί, τον τερματισμό και την ακύρωση κάθε υφιστάμενης σχέσης και σύμβασης και επιτρέπει μόνο την πραγματοποίηση περαιτέρω συναλλαγών ή ενεργειών που είναι απαραίτητες για τον ομαλό τερματισμό της σχέσης ή της σύμβασης.

6. Το σύνολο των ανωτέρω εγγράφων, αδειών, παραστατικών και στοιχείων, καθώς και οι κάθε είδους συμβάσεις, που αφορούν σε κάθε σχέση, σύμβαση, συναλλαγή και ενέργεια που προβλέπεται στις ανωτέρω εδάφια α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και όλα τα έγγραφα, άδειες, παραστατικά, συμβάσεις και τα κάθε είδους λοιπά στοιχεία που αφορούν στο κλείσιμο λογαριασμών και μερίδων, καθώς και στον τερματισμό των κάθε είδους σχέσεων και συμβάσεων, άσχετα από το χρόνο λήξης της ισχύς τους, φυλάσσονται στο αρχείο της υπηρεσίας που διενήργησε τις ελεγκτικές πράξεις του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013 μέχρι την αμετάκλητη κρίση του δικαστηρίου ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αρμόδιο εισαγγελέα, εάν δεν ασκηθεί ποινική δίωξη, οπότε και καταστρέφονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 4 της παρούσας.

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send