logo-print

Άρθρο 2 - Προεδρικό Διάταγμα 150/2013 - Διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/11/2013

Κωδικοποιημένο
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Ο δικηγόρος για την εκκίνηση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής κατάθεσης των προτάσεων και των σχετικών εγγράφων (αποδεικτικών μέσων και διαδικαστικών εγγράφων) εισάγει στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Δικηγορικών Συλλόγων το μοναδικό Αριθμό Μητρώου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου (αναγνωριστικό) και το συνθηματικό, μέσω του οποίου ταυτοποιείται, αναγνωρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα η ιδιότητά του και οι αρμοδιότητές του, και εμφανίζονται αυτόματα τα προσωπικά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) και η τυχόν ιδιότητά του ως μέλους δικηγορικής εταιρίας.

2. Στη συνέχεια ο δικηγόρος: α) επιλέγει το αρμόδιο δικαστήριο, το είδος της διαδικασίας από τους αντίστοιχους πίνακες και β) καταχωρίζει τους απαραίτητους κωδικούς που έχουν εκδοθεί από το Δικαστήριο κατά την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου και το χαρακτηρίζουν μοναδικά για τη συσχέτισή του με τις (προς κατάθεση) προτάσεις και τα λοιπά σχετικά διαδικαστικά έγγραφα, το είδος του αποδεικτικού μέσου (σημειώματα, υπομνήματα, αποδεικτικά έγγραφα, συμπληρωματικές προτάσεις, προσθήκη−αντίκρουση κ.λπ.) και τους διαδίκους που εκπροσωπεί.

3. Το Ενιαίο Πληροφοριακό σύστημα υποβάλλει τα στοιχεία της αίτησης του δικηγόρου στο αρμόδιο δικαστήριο, για την προέγκριση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης και στη συνέχεια το αρμόδιο δικαστήριο ελέγχει την ορθότητα και κανονικότητα των στοιχείων, ενημερώνει τον καταθέτη για το εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο του αιτήματος και επιτρέπει ή όχι την κατάθεση. Στην περίπτωση της έγκρισης για την συνέχιση της κατάθεσης, το δικαστήριο αποστέλλει στο δικηγόρο την έγκριση της κατάθεσης και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εισαγωγικό δικόγραφο (αντικείμενο διαφοράς, αριθμός/έτος κατάθεσης, ημερομηνία κατάθεσης, ημερομηνία δικασίμου, διάδικοι). Τα στοιχεία που αποστέλλει το δικαστήριο συμπληρώνουν αυτόματα τα αντίστοιχα πεδία της φόρμας του πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και ο δικηγόρος καταχωρίζει τα στοιχεία του εντολέα του καθώς και τον αριθμό των αντιγράφων που επιθυμεί να του χορηγηθούν. Επιπλέον στη φόρμα εμφανίζονται αναλυτικά τα ποσά, για την έκδοση του γραμματίου προκαταβολής του αρμοδίου Δικηγορικού Συλλόγου και των προβλεπόμενων ενσήμων και παραβόλων υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ. Χ.ΔΙ.Κ) και του Δημοσίου.

4. Ο δικηγόρος πραγματοποιεί την ηλεκτρονική πληρωμή των προβλεπόμενων τελών, ενσήμων, παραβόλων και εν γένει δαπανημάτων, με δέσμευση του ποσού πληρωμής από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ως δαπάνημα νοείται το κόστος εκτύπωσης αντιγράφων των προτάσεων και των σχετικών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση των αντιγράφων που απαιτούνται για την εσωτερική λειτουργία του δικαστηρίου (π.χ ενημέρωση των μελών του δικαστηρίου).

5. Μετά την δέσμευση των αντίστοιχων ποσών από τον τραπεζικό λογαριασμό του, η διαδικασία κατευθύνεται προς την εφαρμογή του δηλωθέντος κατά την κατάθεση ως αρμοδίου δικαστηρίου.

6. Στην εφαρμογή του δικαστηρίου ο δικηγόρος συμπληρώνει τα προαιρετικά πεδία και μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης όλων των αναγκαίων στοιχείων, επισυνάπτει το σώμα των προτάσεων και των σχετικών εγγράφων (αποδεικτικών μέσων και διαδικαστικών εγγράφων), που φέρουν την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του και το αποστέλλει.

7. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή απάντησης (ηλεκτρονική απόδειξη) από το πληροφοριακό σύστημα του δικαστηρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ο καταθέτων έχει δηλώσει ή στην ηλεκτρονική θυρίδα του, η οποία (απάντηση) περιλαμβάνει την έκθεση κατάθεσης, που φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, καθώς και τα αντίγραφα που τυχόν έχουν ζητηθεί. Η έκθεση κατάθεσης μνημονεύει, εκτός των στοιχείων που αναφέρονται στις οικείες διατάξεις, την ημερομηνία και την ώρα κατάθεσης. Ως χρόνος κατάθεσης νοείται η ημέρα και ώρα αποστολής της απάντησης με το αντίγραφο της έκθεσης κατάθεσης. Το ηλεκτρονικό έγγραφο με τη σχετική έκθεση κατάθεσης αναρτάται ταυτόχρονα στη σελίδα κατάθεσης της ιστοσελίδας του δικαστηρίου και σε σημείο στο οποίο διαθέτει ασφαλή πρόσβαση μόνον ο καταθέσας δικηγόρος.

8. Τα εκτυπώματα του δικογράφου και της έκθεσης κατάθεσης, που αποστέλλονται από το δικαστήριο στον δικηγόρο και φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζονται ως επίσημα αντίγραφα.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send