logo-print

Το κύριο εμπόδιο για τη σύναψη της νέας συμφωνίας Safe Harbour

Δύο εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία για τη σύναψή της, οι ΗΠΑ αρνούνται να συμφωνήσουν στο περιορισμό πρόσβασης των αρχών στα προσωπικά δεδομένα

25/01/2016

29/01/2018

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη, Edward Snowden, αναφορικά με την έκταση της πρόσβασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε προσωπικά δεδομένα πολιτών, εξακολουθούν να διατηρούν το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης των Η.Π.Α. φαίνεται πως αποτελούν το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες λήγει η τρίμηνη προθεσμία που είχε δώσει η Κομισιόν για τη σύναψη νέας συμφωνίας διατλαντικής ανταλλαγής δεδομένων.

Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει τη συμφωνία Safe Harbour, η οποία ακυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Δικαστήριο της ΕΕ για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Δείτε επίσης: Ποιες χώρες παρέχουν επαρκή προστασία δεδομένων σύμφωνα με την ΕΕ - Safe harbour

Η ΕΕ χρειάζεται εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα εφαρμόζονται οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, όταν οι αρχές ζητούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των ιδιωτικών εταιριών.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να νομοθετήσουν για την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων, αν θέλει να εξασφαλίσουν τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας για μεταφορά δεδομένων με την ΕΕ, τη στιγμή που η τελευταία έχει ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας τους, ενώ αναμένεται μια νέα Οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ το 2018 θα κάνει το πλαίσιο αυτό ακόμα πιο αυστηρό.

Σύμφωνα με το Reuters, το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην άρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα υποχρεωτικό σύστημα αναφορών του αριθμού των αιτημάτων της κυβέρνησης για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

Αν δεν υπάρξει έγκαιρη σύναψη νέας συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, είναι πιθανόν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων να λάβουν μέτρα εναντίον εταιριών που δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων, το οποίο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια χρήστες.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send