logo-print

Συμφώνησαν ΕΕ και ΗΠΑ για την αντικατάσταση της συμφωνίας Safe Harbor για τη διαβίβαση δεδομένων

Και το όνομα αυτής...Privacy Shield

02/02/2016

01/07/2018

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε μια νέα προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους κανόνες μεταφοράς προσωπικών δεδομένων, η οποία θα ονομάζεται Ασπίδα Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής (Privacy Shield), κατέληξαν ΕΕ και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ξεκίνησαν μετά την ακύρωση της συμφωνίας Safe Harbor από το Δικαστήριο της ΕΕ, η οποία επέτρεπε σε εταιρίες να μεταφέρουν διατλαντικά τα δεδομένα των χρηστών τους αν μπορούσαν να εγγυηθούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας τους.

Διαβάστε επίσης: Απόφαση ορόσημο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Η διαπραγμάτευση, για την ολοκλήρωση της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, κατέληξε σε μια νέα συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη Safe Harbor, ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να "αντέξει" σε πιθανό δικαστικό έλεγχο.

Η συμφωνία προβλέπει περιορισμούς πρόσβασης των δημοσίων αρχών στα προσωπικά δεδομένα που φυλάσσουν οι εταιρίες και παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα να κινηθούν νομικά ενάντια στις εταιρίες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

Μερικά από τα βασικότερα στοιχεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

- Οι αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη θα έχουν αυστηρές υποχρεώσεις σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και εξασφαλίζονται τα ατομικά δικαιώματα.

- Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ παρείχαν γραπτές διαβεβαιώσεις στην ΕΕ ότι η πρόσβαση των αρχών (όπως το FBI και η NSA) στα δεδομένα θα υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, διασφαλίσεις και μηχανισμούς εποπτείας. Οι εξαιρέσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαίες και πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας.

- Κάθε πολίτης που θεωρεί ότι τα δεδομένα του δε χρησιμοποιούνται νόμιμα θα διαθέτει μία σειρά από δυνατότητες προσφυγής στις αρμόδιες αρχές. Οι εταιρείες θα έχουν συγκεκριμένη προθεσμία για να απαντήσουν στις καταγγελίες, ενώ η πρόσβαση σε εναλλακτική επίλυση διαφορών θα είναι δωρεάν.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής και την καθιέρωση μιας διαδικασίας ετήσιας επαναξιολόγησης της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Το κύριο εμπόδιο για τη σύναψη της νέας συμφωνίας Safe Harbour

Η Επίτροπος Vera Jourova δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε τρεις μήνες και θα είναι σύμφωνη με τους νέους κανονισμούς προστασίας δεδομένων που θα τεθούν σε ισχύ το 2018.

Παρόλα αυτά υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη νομική της δεσμευτικότητα, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από τις οργανώσεις πολιτών.

Πηγή: thenextweb.com

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ