logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 4360/2016 - Έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας (άρθρο 6 της Οδηγίας)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/01/2016

Υπό κωδικοποίηση
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Ο Εισαγγελέας της έδρας του Δικαστηρίου που επέβαλε μέτρο προστασίας ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που το επέβαλε, εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή προστασίας όταν: α) Το προστατευόμενο πρόσωπο αποφασίσει να εγκατασταθεί ή έχει ήδη την κατοικία του σε άλλο κράτος−μέλος ή β) το προστατευόμενο πρόσωπο αποφασίσει να διαμείνει ή διαμένει ήδη σε άλλο κράτος− μέλος. Ο Εισαγγελέας όταν αποφασίζει την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, λαμβάνει υπόψη του και τη διάρκεια της περιόδου ή των περιόδων που το προστατευόμενο πρόσωπο προτίθεται να παραμείνει στο κράτος εκτέλεσης, όπως και το βαθμό αναγκαιότητας της προστασίας.

2. Ο Εισαγγελέας εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή προστασίας, μόνον κατόπιν αιτήσεως του προστατευόμενου προσώπου, αφού εξακριβώσει ότι με το μέτρο προστασίας επιβάλλεται μία από τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς του άρθρου 4.

3. Πριν από την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, το πρόσωπο που προκαλεί κίνδυνο έχει δικαίωμα ακρόασης και αμφισβήτησης του μέτρου προστασίας, αν δεν του είχε χορηγηθεί τέτοιο δικαίωμα κατά τη διαδικασία επιβολής του. Στην περίπτωση αυτή καλείται πριν από σαράντα οκτώ ώρες να εμφανιστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και δικαιούται να λάβει προθεσμία μέχρι σαράντα οκτώ ώρες για να καταθέσει έγγραφα τις απόψεις του.

4. Το προστατευόμενο πρόσωπο μπορεί να υποβάλει αίτηση έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου είτε στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης είτε στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης. Αν η αίτηση υποβληθεί στο κράτος εκτέλεσης, η αρμόδια αρχή αυτού τη διαβιβάζει, το συντομότερο δυνατόν, στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης.

5. Όταν το Δικαστήριο ή ο ανακριτής επιβάλλει μέτρο προστασίας, που αναφέρεται στο άρθρο 4, ενημερώνει το προστατευόμενο πρόσωπο για τη δυνατότητα που έχει αυτό, αν προτίθεται να μεταβεί σε άλλο κράτος μέλος, να ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας πριν εξέλθει από την Ελλάδα.

6. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, ο Εισαγγελέας απορρίπτει με διάταξή του την αίτηση του προστατευόμενου προσώπου και με την ίδια διάταξη το ενημερώνει για το δικαίωμα προσφυγής του κατ’ αυτής.

Η προσφυγή ασκείται μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την επίδοσή της ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών αν η απορριπτική διάταξη έχει εκδοθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν η απορριπτική διάταξη έχει εκδοθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ