logo-print

Άρθρο 5 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Α−59909/4404 - Δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα περιοχής αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/01/2016

Κωδικοποιημένο
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

α. Το δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου ή με καταβολή μειωμένου κομίστρου στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) χορηγείται μόνον εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο χορήγησης αυτού του δικαιώματος συνάψει προηγουμένως σύμβαση με τον ΟΑΣΑ και καταβάλει το αντίτιμο της δαπάνης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6, Ν. 3920/2011. Δεσμευτική προϋπόθεση για τη σύναψη των συμβάσεων με τον ΟΑΣΑ αποτελεί η πρόβλεψη και η εγγραφή της αντίστοιχης πίστωσης, στις κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου.

β. Το δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου ή με καταβολή μειωμένου κομίστρου στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), πιστοποιείται με την «Κάρτα Ελεύθερης Μετακίνησης» ή την «Κάρτα Μετακίνησης Μειωμένου Κομίστρου», η οποία εκδίδεται από τον ΟΑΣΑ και ισχύει για το προβλεπόμενο από τις συμβάσεις χρονικό διάστημα.

γ. Στις συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργείου, καθορίζεται η ποσότητα και ο τύπος των Καρτών Μετακίνησης, το αντίτιμο της κάθε Κάρτας και ο τρόπος καταβολής του, ενώ η διάθεση των Καρτών πραγματοποιείται με εποπτεία και έλεγχο του αρμόδιου αντισυμβαλλόμενου Υπουργείου, το οποίο οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι δικαιούχοι να παραλαμβάνουν εγκαίρως τις Κάρτες Μετακίνησης που δικαιούνται.

δ. Σε κάθε Κάρτα Μετακίνησης αναγράφεται το αντισυμβαλλόμενο με τον ΟΑΣΑ Υπουργείο, η κατηγορία του δικαιούχου, τα στοιχεία του, το έτος ισχύος και η Υπηρεσία χορήγησης. Τέλος επικολλάται φωτογραφία του δικαιούχου, η οποία και σφραγίζεται από το φορέα χορήγησης.

ε. Καταργείται η μετακίνηση με πλήρη ή μειωμένη απαλλαγή κομίστρου με την χρήση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, πιστοποιητικού ή ταυτότητας, πλην των ανωτέρω (Κάρτα Ελεύθερης Μετακίνησης και Κάρτα Μετακίνησης Μειωμένου Κομίστρου), της Φοιτητικής Ταυτότητας Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της Αλλοδαπής («Student Card – University ID») και της Ταυτότητας Ανέργου μαζί με επίδειξη ισχύοντος Διαβατηρίου ή Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, όσον αφορά τα μέσα των αστικών συγκοινωνιακών φορέων της περιοχής αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Για τα Παιδιά κάτω των έξι (6) ετών, που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα περιοχής αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.) δεν απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε εγγράφου.

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ