logo-print

Προσφυγή των Νήσων Μάρσαλ κατά της Ινδίας, του Πακιστάν και της Βρετανίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση της χρήσης πυρηνικών όπλων

06/02/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Προσφυγή εναντίον της Ινδίας, του Πακιστάν και της Βρετανίας κατέθεσαν τα νησιά Μάρσαλ στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατηγορώντας τις χώρες για την αποτυχία τους να σταματήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το 2014 τα Νησιά Μάρσαλ κατηγόρησαν 9 χώρες (Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ρωσία και ΗΠΑ), υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει η Ινδία και το Πακιστάν.

Τα νησιά αποφάσισαν να κινηθούν νομικά ενάντια στις χώρες με τα μεγαλύτερα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας αναγνωρίζοντας τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης πυρηνικών.

Το 1954, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, έγινε μια καταστροφική δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην ατόλλη Bikini, 1000 φορές πιο ισχυρής από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το νησί και να ζουν σε εξορία έκτοτε, λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, ενώ από τις αξιώσεις αποζημίωσης ύψους 2 δισ. δολαρίων, μόνο 150 εκατομμύρια δολάρια έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Το Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει σε ξεχωριστές ακροάσεις τις τρεις υποθέσεις, μεταξύ 7 και 15 Μαρτίου, ελέγχοντας την δικαιοδοσία του στις υποθέσεις κατά της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ στην υπόθεση κατά της Βρετανίας θα εστιάσει σε προκαταρκτικές ενστάσεις που έθεσε η χώρα.

Πηγή: theguardian.com

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send