logo-print

Απειλούνται τα δικαιώματα και η ασφάλεια των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών

Πρωτοβουλίες του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών

12/02/2016

29/01/2018

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Η σταθερή και συνεχής συνεργασία και ο συντονισµός µεταξύ όλων των συναρµόδιων φορέων, προκειµένου τα παιδιά που µετακινούνται ασυνόδευτα ή συνοδευόµενα, να απολαµβάνουν στον µεγαλύτερο δυνατό βαθµό τα κατοχυρωµένα από τη διεθνή και εθνική νοµοθεσία δικαιώµατά τους, αναδείχθηκε ως ζητούµενο σε ειδική σύσκεψη που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στις 27 Ιανουαρίου 2016 στη Λέσβο.

Στη σύσκεψη µε θέµα την προστασία των δικαιωµάτων των ασυνόδευτων και συνοδευόµενων ανηλίκων, προσφύγων και µεταναστών, συµµετείχαν 55 εκπρόσωποι από 26 δηµόσιους και µη κυβερνητικούς φορείς και οργανώσεις.

Παράλληλα ο Συνήγορος κοινοποιεί την Έκθεση Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού µε τίτλο «Απειλούνται η ασφάλεια και τα θεµελιώδη δικαιώµατα των παιδιών που µετακινούνται».

Η σύσκεψη στη Λέσβο, στην οποία συµµετείχε ο Βοηθός Συνήγορος για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού, ανέδειξε σηµαντικές ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών των ανηλίκων που φτάνουν στο νησί µε ή χωρίς τις οικογένειες τους.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής, εκτίµησης ηλικίας, αναζητήσεων, προγραµµατισµού οικογενειακής συνένωσης, προσωρινής και µακρόχρονης φιλοξενίας, υγειονοµικής περίθαλψης, ψυχολογικής στήριξης, επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και σύνδεσης µε τους κατάλληλους φορείς στο νησί αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα µάλιστα αναδείχθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των δοµών φιλοξενίας ώστε να εξασφαλισθεί η επάρκειά τους στο µέλλον.

Προηγήθηκαν αυτοψίες σε χώρους υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας αλλοδαπών, στα κρατητήρια, σε οικισµούς Ροµά (Παγανή και Παππάδος Γέρας), καθώς και συναντήσεις εργασίας µε τον ∆ήµαρχο Λέσβου, τον Αστυνοµικό ∆ιευθυντή, τον Λιµενάρχη και υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με αυτή την αφορµή, ο Συνήγορος δηµοσιοποιεί επιστολή του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC), µε την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών προσφύγων.

Παράλληλα κοινοποιεί την Έκθεση «Απειλούνται η ασφάλεια και τα θεµελιώδη δικαιώµατα των παιδιών που µετακινούνται», που εκπονήθηκε από οµάδα εργασίας του ENOC, στην οποία συµµετείχαν 11 οµόλογοι θεσµοί (από Αγγλία, Βέλγιο -Φλάνδρα και Βαλλωνία-, Ελλάδα, Ισπανία/Καταλονία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία).

Οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι του Παιδιού καλούν τους αρµόδιους θεσµούς και φορείς να δράσουν άµεσα για την προστασία των παιδιών που αντιµετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, όπως αρρώστιες, παράνοµη διακίνηση, αποχωρισµό από τους γονείς τους, εκµετάλλευση, κακοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις ακόµα και τον θάνατο.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.