logo-print

Άρθρο 11 - Συνθήκη Εμπορίας Όπλων - Εκτροπή

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/02/2016

Κωδικοποιημένο
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

1. Κάθε Κράτος Μέρος που συμμετέχει στη μεταφορά συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1) θα λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της εκτροπής τους.

2. Το Κράτος Μέρος εξαγωγής θα επιδιώκει την πρόληψη της εκτροπής της μεταφοράς συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1) μέσω του εθνικού του συστήματος ελέγχου το οποίο θα έχει καθιερωθεί βάσει του Άρθρου 5(2), αξιολογώντας τον κίνδυνο εκτροπής της εξαγωγής και εξετάζοντας την καθιέρωση μέτρων εξάλειψης του φαινομένου, όπως μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή προγραμμάτων που καταρτίζονται και συμφωνούνται από κοινού από τα Κράτη εξαγωγής και εισαγωγής. Άλλα μέτρα πρόληψης μπορεί να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται: τη συμμετοχή ελεγκτών στην εξαγωγή, την απαίτηση πρόσθετων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών, διασφαλίσεων, τη μη αδειοδότηση της εξαγωγής ή άλλα κατάλληλα μέτρα.

3. Τα Κράτη Μέρη εισαγωγής, διέλευσης, μεταφόρτωσης και εξαγωγής θα συνεργάζονται και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, όπου είναι απαραίτητο και εφικτό, προκειμένου να εξαλείψουν τον κίνδυνο εκτροπής της μεταφοράς συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1).

4. Εάν ένα Κράτος Μέρος διαπιστώσει εκτροπή των μεταφερόμενων συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1), το Κράτος Μέρος θα λάβει κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ώστε να αντιμετωπίσει την εν λόγω εκτροπή. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την προειδοποίηση των δυνητικά θιγομένων Κρατών Μερών, τον έλεγχο των εκτραπέντων αποστολών των εν λόγω συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2 (1) και τη λήψη μέτρων παρακολούθησης μέσω ερευνών και διαδικασιών επιβολής του νόμου.

5. Προκειμένου να αντιλαμβάνονται καλύτερα και να παρεμποδίζουν την εκτροπή μεταφερόμενων συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1), τα Κράτη Μέρη ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες σχετικά με αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτροπής. Οι εν λόγω πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες όπως διαφθορά, διεθνείς διαδρομές διακίνησης, παράνομους διαμεσολαβητές, πηγές παράνομων προμηθειών, μεθόδους συγκάλυψης, κοινά σημεία αποστολών ή προορισμών που χρησιμοποιούνται από οργανωμένες ομάδες που εμπλέκονται στην εκτροπή.

6. Τα Κράτη Μέρη ενθαρρύνονται να αναφέρουν σε άλλα Κράτη Μέρη, μέσω της Γραμματείας, τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της εκτροπής των μεταφερόμενων συμβατικών όπλων που καλύπτονται από το Άρθρο 2(1).

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ