logo-print

Πνευματικά δικαιώματα τέλος για το "Happy Birthday"

Η Warner/Chappell καλείται να καταβάλει το ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους είχαν πληρώσει μέχρι σήμερα για τη χρήση του τραγουδιού

13/02/2016

29/01/2018

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Η εταιρεία μουσικών εκδόσεων Warner/Chappell υποστήριζε ότι είναι κάτοχος των δικαιωμάτων του γνωστού αγγλικού τραγουδιού γενεθλίων από το 1935 και, επομένως, κάθε φορά που γίνεται δημόσια αναπαραγωγή του θα πρέπει να δίνεται άδεια.

Έπειτα από αγωγή που ασκήθηκε το 2013 από τη σκηνοθέτιδα Jennifer Nelson, η οποία αμφισβήτησε το δικαίωμα της εταιρείας, κρίθηκε ότι το τραγούδι έχει την ίδια μελωδία με ένα τραγούδι του 19ου αιώνα και, επομένως αποτελεί κοινό κτήμα (public domain) και δεν απαιτείται άδεια για την δημόσια αναπαραγωγή του τραγουδιού.

Η εταιρεία θα χρειαστεί τώρα να επιστρέψει 14 εκατομμύρια σε όσους έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα για τη χρήση του τραγουδιού, εφόσον το αρμόδιο δικαστήριο εγκρίνει τη συμφωνία των μερών.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας, Randall Newman, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλα τραγούδια τα οποία εταιρείες εκμεταλλεύονται με αυτόν τον τρόπο, προμηνύοντας στην ουσία την άσκηση και άλλων παρόμοιων αγωγών.

Πηγή: arstechnica.com

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5