logo-print

Πώς επηρεάζει ο θάνατος του Δικαστή Σκαλία τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Άμβλωση, οπλοκατοχή, μετανάστευση και "καθαρή ενέργεια", ορισμένα από τα κρίσιμα θέματα που θα αποφασισθούν χωρίς τον Σκαλία

17/02/2016

29/01/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ο θάνατος του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Αντονίν Σκαλία, πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και εντάσεις για τη διαδοχή του στη χώρα, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου δημόσιο διάλογο σχετικά με το έργο και τις αποφάσεις του.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η Guardian διαμόρφωσε μια λίστα με τα βασικά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά με το θάνατο του Δικαστή και τη σημασία που μπορεί να έχει η διαμόρφωση των νέων ισορροπιών μεταξύ δημοκρατικών και συντηρητικών δικαστών στην έκβαση αυτών των υποθέσεων, καθώς πλέον υπάρχουν τέσσερις δικαστές από τον κάθε ιδεολογικό χώρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου στα παρακάτω ζητήματα:

Άμβλωση

Ο αυστηρός νόμος για την παροχή άδειας σε κλινικές αμβλώσεων, που ισχύει στο Τέξας, θα τεθεί στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου, που θα κληθεί να αποφασίσει στην ουσία για το πόσους περιορισμούς μπορεί να εισάγει μια Πολιτεία στις αμβλώσεις, χωρίς να κριθεί ο νόμος ως αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια Molly Reden, η απώλεια του Δικαστή Σκαλία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της υπόθεσης, καθώς ο νόμος θα κριθεί συνταγματικός μόνο στην περίπτωση ισοψηφίας, αν τελικά ο μετριοπαθής δικαστής, Anthony Kennedy, συμφωνήσει με τους τρεις συντηρητικούς δικαστές, αντί με τους τέσσερις φιλελεύθερους.

Οπλοκατοχή

Ο Αντονίν Σκαλία ευθυνόταν για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εκδόθηκε το 2008 (District of Columbia κατά Heller), και έκρινε ότι η οπλοκατοχή αποτελεί ατομικό συνταγματικό δικαίωμα κάθε Αμερικάνου πολίτη.

Ο θάνατος του δικαστή επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο καθώς με τις νέες ισορροπίες θα μπορούσε ανατραπεί η υπόθεση Heller κατά την εκδίκαση μια νέας υπόθεσης που αφορά στην οπλοκατοχή, σύμφωνα με τον συντάκτη, Lois Beckett.

Μετανάστευση

Τον Απρίλιο, το Ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει τις ακροάσεις σχετικά με το σχέδιο του Λευκού Οίκου να αναβάλει την απέλαση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και να τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής και εργασίας.

Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται 5 ψήφους υπέρ, επομένως είναι απαραίτητη πέρα από την υποστήριξη των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών, η υποστήριξη ενός ακόμα δικαστή προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιό του.

Η απόφαση, όμως, πέρα από τις πρακτικές συνέπειες θα επανακαθορίσει τις σχέσεις μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη χώρα, καθώς ο Ομπάμα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για υπέρβαση εξουσίας, επομένως, σύμφωνα με τον Edward Helmore, παρά την απουσία του Σκαλία το δικαστήριο θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της εισαγωγής περιορισμών στην εκτελεστική εξουσία.

Περιβάλλον

Το σχέδιο του Ομπάμα για αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “πάγωσε” όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για την αναστολή του, εμποδίζοντας την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να εφαρμόσει το νόμο, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από δικαστήριο χαμηλότερου βαθμού.

Οι 5 ψήφοι υπέρ και οι 4 κατά στην παραπάνω απόφαση καθιστούν σαφές ότι ο Σκαλία κατάφερε να συσπειρώσει τους συντηρητικούς δικαστές, ικανοποιώντας έτσι 26 πολιτείες και τη βιομηχανία ενέργειας, παρόλο που η κοινή γνώμη υποστηρίζει την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Παρόλο που η απόφαση του εφετείου της Ουάσινγκτον αναμένεται να είναι υπέρ της κυβέρνησης, καθώς οι δικαστές που το απαρτίζουν είναι στην πλειοψηφία τους Δημοκρατικοί, το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να άρει την αναστολή, επομένως η απουσία του Σκαλία αναμένεται να έχει καθοριστική σημασία, όπως επισημαίνει η Guardian.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send