logo-print

Άρθρο 4 - Υπουργική Απόφαση 70280/2.8.2012

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/08/2012

Κωδικοποιημένο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Η Πενταμελής Κεντρική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελείται από έναν Αρεοπαγίτη ως Πρόεδρο, ένα Πρόεδρο Εφετών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, έναν Εισαγγελέα Εφετών, έναν Καθηγητή Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών − Πειραιώς − Αιγαίου και Δωδεκανήσου με τους αναπληρωτές τους κατά τις κείμενες διατάξεις. Χρέη γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί ο εκάστοτε προϊστάμενος του Τμήματος Συμβολαιογραφείων της Διεύθυνσης Δικηγορικού Λειτουργήματος, Συμβολαιογραφείων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με τον αναπληρωτή του. Η Κεντρική Επιτροπή με απόφασή της καθορίζει το πρόγραμμα του διαγωνισμού και τη γνωστοποιεί στους Προέδρους των Τριμελών Οργανωτικών Επιτροπών με το ταχύτερο δυνατό μέσο, οι οποίοι υποχρεούνται να την αναρτήσουν στο Κατάστημα του οικείου Εφετείου.

Τα θέματα του διαγωνισμού είναι κοινά για τους υποψηφίους. Τρία τουλάχιστον μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προτείνουν πέντε (5) θέματα ο καθένας για κάθε μάθημα. Κάθε θέμα περιλαμβάνει συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος και ερωτημάτων θεωρητικού χαρακτήρα. Η Κεντρική Επιτροπή, σε μυστική συνεδρίασή της, προβαίνει σε κλήρωση των θεμάτων, τα οποία δύναται να συμπληρώσει και, σε περίπτωση που χρειάζεται διευκρίνιση, να απαλείψει ή να αναδιατυπώσει μέρος αυτών. Για τον σκοπό αυτόν η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται δύο και ήμισυ τουλάχιστον ώρες πριν από την ώρα που ορίστηκε για την έναρξη της γραπτής διαδικασίας σε κάθε εξεταστέο μάθημα σε αίθουσα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα μη κληρωθέντα θέματα καταστρέφονται, συντασσομένου υπό της Κεντρικής Επιτροπής σχετικού πρακτικού.

Τα θέματα που κληρώθηκαν, όπως αυτά τελικώς διατυπώθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, αποστέλλονται τριάντα (30) λεπτά πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας με τηλεομοιότυπο (FΑΧ) στους Προέδρους των Τριμελών Οργανωτικών Επιτροπών, οι οποίοι με ευθύνη τους φροντίζουν για την αναπαραγωγή τους με απόλυτη ασφάλεια, προκειμένου να διανεμηθούν στους εξεταζόμενους.

Εντός δύο ημερών από το πέρας του συνόλου των γραπτών εξετάσεων συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συντάσσει πρακτικό με τις ορθές απαντήσεις και καθορίζει σε εικοσάβαθμη κλίμακα τις μονάδες αξιολόγησης για το πρακτικό θέμα και για κάθε ερώτημα των θεωρητικών θεμάτων, υποχρεωτικές για τους βαθμολογητές και αναβαθμολογητές. Το πρακτικό αυτό διαβιβάζεται αμέσως στις ομάδες βαθμολόγησης του άρθρου 25 παρ. 4γ.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ