logo-print

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανηλίκων στα πλαίσια των ποινικών διαδικασιών

Τι προβλέπει η νέα οδηγία που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

10/03/2016

16/11/2017

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Μία νέα οδηγία, η οποία θα διασφαλίζει την ορθότητα της δικαστικής διαδικασίας για παιδιά που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα, υπερψηφίστηκε χθες (613 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 56 αποχές) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα εξασφαλίσει ότι τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της δικαστικής προσφυγής, καθώς πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι πάντα τα μείζονα συμφέροντα του παιδιού.

Μεταξύ άλλων, η νέα οδηγία προβλέπει:

Δικαίωμα νομικής βοήθειας κατά την άσκηση του δικαιώματος της υπεράσπισης

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά έχουν τη συνδρομή δικηγόρου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Εξαιρέσεις από το δικαίωμα αυτό μπορεί να γίνουν μόνο υπό το φως των ειδικών περιστάσεων, με βάση πάντα το καλύτερο συμφέρον του παιδιού.

Ξεχωριστή κράτηση από τους ενήλικες και λοιπές εγγυήσεις για δίκαιες δικαστικές διαδικασίες

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά στερούνται της ελευθερίας τους πριν από την καταδίκη τους μόνο ως έσχατο μέτρο, εφόσον δοθεί ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, και για τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά κρατούνται χωριστά από τους ενήλικες, εκτός εάν κρίνεται ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα μείζονα συμφέροντά τους.

Η οδηγία περιλαμβάνει και άλλες διασφαλίσεις, όπως:

  • το δικαίωμα των παιδιών να ενημερώνονται άμεσα για τα δικαιώματά τους και τη διεξαγωγή της διαδικασίας,

  • η παροχή πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται στον ασκούντα τη γονική μέριμνα του παιδιού ή άλλον ενδεδειγμένο ενήλικα, ο οποίος υποδεικνύεται από το παιδί και εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή,

  • το δικαίωμα να συνοδεύεται το παιδί από το εν λόγω πρόσωπο στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου και, κατά περίπτωση, στα άλλα στάδια της διαδικασίας, όπως η ανάκριση,

  • το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής διενέργειας των ακροαματικών διαδικασιών ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς την παρουσία κοινού,

  • ειδική κατάρτιση για τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με ποινικές διαδικασίες που αφορούν τα παιδιά.

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών, ενώ μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους τρία έτη προκειμένου να τη μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Το κείμενο της οδηγίας θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ.

Με πληροφορίες από europarl.europa.eu

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send