logo-print

Παράνομος ο μη καθορισμός των όρων για τη χορήγηση βοηθήματος ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών

Η διοίκηση έχει παραλείψει επί σειρά ετών να εκδώσει την απαιτούμενη υπουργική απόφαση σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη

12/03/2016

16/11/2017

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ασφαλισµένοι του Οργανισµού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) ζήτησαν τη διαµεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά µε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του βοηθήµατος του Ειδικού Λογαριασµού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουµένων κατ’ εφαρµογή της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α' 152).

Επίσης ασφαλισµένοι του Ενιαίου Ταµείου Ανεξάρτητα Απασχολούµενων (ΕΤΑΑ) κατήγγειλαν στον Συνήγορο ότι δεν έχει εκδοθεί ακόµα Υπουργική Απόφαση, µε την οποία θα εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της παροχής στους ασφαλισµένους του συγκεκριµένου ταµείου, µε αποτέλεσµα, µέχρι σήµερα, να µην χορηγούνται παροχές ανεργίας στους ασφαλισµένους του ΕΤΑΑ, ενώ καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασµού Ανεργίας ήδη από το 2011.

Το 2014, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε πόρισµα, το οποίο έστειλε στον γενικό γραµµατέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στους διοικητές του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού (ΟΑΕ∆), του ΟΑΕΕ, του Ενιαίου Ταµείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του ΕΤΑΑ.

Σε αυτό ο Συνήγορος διατύπωσε αναλυτικές επισηµάνσεις σχετικά µε τις εισοδηµατικές προϋποθέσεις σε συνάρτηση µε την ασφαλιστική φύση της παροχής. Περαιτέρω, η ανεξάρτητη αρχή επεσήµανε ότι είναι αντίθετη προς τον νόµο η παράλειψη έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης µε την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις απονοµής του βοηθήµατος στους ασφαλισµένους του ΕΤΑΑ, η διάρκεια και το ποσόν της καταβολής και η διαδικασία απονοµής της.

Ζήτησε δε να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωµοδότησης που προβλέπεται από την νοµοθεσία, µε την έκδοση γνώµης από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΕΤΑΑ ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν η σχετική Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση των παροχών στους ασφαλισµένους.

Τέλος, δεδοµένου ότι η σύγχρονη αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα µεταξύ απασχολήσεων που υπάγονται σε διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς υπογράµµισε την αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρµογής κανόνων διαδοχικής ασφάλισης και για τον κίνδυνο της ανεργίας των ελευθέρων επαγγελµατιών.

Τον Φεβρουάριο 2016, ο Συνήγορος έστειλε το πόρισµα εκ νέου στον αρµόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send