logo-print

Κεφάλαιο Α - Πράξη 82/8.3.2016 Τράπεζας της Ελλάδος - Διαδικασία για την παροχή άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/03/2016

Κωδικοποιημένο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018

Για την εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος παροχή άδειας άσκησης της δραστηριότητας (α) της διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή (β) της διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015, απαιτείται η τήρηση της πιο κάτω διαδικασίας, κατά περίπτωση:

Ενότητα Α.1. Παροχή άδειας σε Εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα

1. Για Διαχείριση Απαιτήσεων

Για την παροχή άδειας σε υπό ίδρυση ή ήδη λειτουργούσα εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει τη δραστηριότητα της διαχείρισης, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015, χωρίς να περιλαμβάνεται στο Καταστατικό της η δυνατότητα να αποκτά την κυριότητα των απαιτήσεων, υποβάλλονται τα εξής:

α) Αίτηση συμπληρωμένη, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι της παρούσας, η οποία συνοδεύεται από τα εκεί προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

β) Τα ερωτηματολόγια που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II της παρούσας, συμπληρωμένα και συνοδευόμενα από τα αντιστοίχως προβλεπόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά. Την υποχρέωση συμπλήρωσης και υποβολής των ερωτηματολογίων του Παραρτήματος II της παρούσας φέρουν τα ακόλουθα πρόσωπα:

(αα) Ερωτηματολόγιο Τύπου Α υποβάλλουν:

i) Τα φυσικά πρόσωπα που θα κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή μέσω ελέγχου, κατά την έννοια του σημείου 34) της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 4261/2014 (ΦΕΚ Α΄ 107), ενδιάμεσων νομικών προσώπων, ποσοστό συμμετοχής ή δικαιωμάτων ψήφου ίσο ή ανώτερο του 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ή του εκάστοτε ελάχιστου οριζόμενου από το νόμο ορίου, αν αυτό είναι διαφορετικό.

ii) Τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας, κατά την ανωτέρω έννοια, σε περίπτωση που ο αριθμός των προσώπων της υπό στοιχείο (i) περίπτωσης υπολείπεται των δέκα (10).

iii) Τα φυσικά πρόσωπα που, αν και δεν περιλαμβάνονται στις ως άνω υπό στοιχεία (i) και (ii) περιπτώσεις, ασκούν, μέσω γραπτών ή άλλων συμφωνιών ή μέσω κοινής δράσης, κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 23 του N. 4261/2014, τον έλεγχο της εταιρείας.

iv) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με προσδιορισμό των εκτελεστικών μελών που θα είναι πλήρους απασχόλησης και υπεύθυνα για τον καθορισμό του προσανατολισμού της δραστηριότητάς της.

v) Οι επικεφαλής των κρίσιμων λειτουργιών της εταιρείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 (ΦΕΚ Α΄ 59), όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την κατωτέρω Ενότητα Β3, παρ. 2 της παρούσας.

νi) Το αρμόδιο, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 3691/2008, όπως ισχύει, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

(ββ) Ερωτηματολόγιο Τύπου Β υποβάλλεται από νομικά πρόσωπα που πληρούν τους όρους της υποπαραγράφου (αα), στοιχεία (i), (ii) ή (iii). Η υποχρέωση υποβολής του εν λόγω ερωτηματολογίου ισχύει παράλληλα και δεν επηρεάζεται από την κατά τα ανωτέρω υποχρέωση που υπέχουν τα φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, μέσω ελέγχου ενδιάμεσων νομικών προσώπων, τα ως άνω νομικά πρόσωπα, με την επιφύλαξη της εξαίρεσης που προβλέπεται στην ενότητα Β2 παρ 3 της παρούσας.

(γγ) Ερωτηματολόγιο Τύπου Γ υποβάλλεται από φyσικά πρόσωπα, τα οποία εμπίπτουν στις περιπτώσεις (iv) έως (vi) της ανωτέρω παρ. (αα).

γ) Ισχύον Καταστατικό με όλες τις τροποποιήσεις αυτού.

δ) Πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του άρθρου 1 του Ν. 4354/2015, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Το εν λόγω πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάζει τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και γεωγραφική περιοχή, όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει , περιλαμβάνοντας είτε εκτίμηση, χρονικού ορίζοντα δύο (2) τουλάχιστον ετών, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας, είτε ίδιας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας Σύμβαση Διαχείρισης με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, κατά τα προβλεπόμενα στην Ενότητα Β.3, παρ. 3, περίπτωση β).

ε) Λεπτομερής περιγραφή της δομής του ομίλου, στον οποίο η εταιρεία τυχόν ανήκει.

στ) Περιγραφή της οργανωτικής δομής και της διοικητικής διάρθρωσης της εταιρείας, συνοδευόμενη από τα σχετικά οργανογράμματα και αναφορά της σύνθεσης και θέσης στο οργανόγραμμα των Επιτροπών που πρόκειται να συσταθούν, κατά τη διακριτική ευχέρεια της Εταιρείας ή υποχρεωτικά, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2.1. της κατωτέρω Ενότητας Β.3, καθώς και ο αριθμός και τα προσόντα του προσωπικού που θα στελεχώσει τις αντίστοιχες λειτουργίες του.

ζ) Εγχειρίδιο με τις καταγεγραμμένες πολιτικές και εσωτερικές διαδικασίες για τη διαρκή συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις των κεφ. Β και Γ της παρούσας, το οποίο συμπεριλαμβάνει περιγραφή:

i) της πολιτικής αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων,

ii) του λογιστικού συστήματος και των ελεγκτικών λογιστικών διαδικασιών,

iii) των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και του συστήματος πληροφόρησης διοίκησης,

iv) των μεθόδων διαχείρισης, των κριτηρίων ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου, των διαδικασιών χειρισμού δανειοληπτών με κοινούς πιστωτές καθώς και χειρισμού χαρτοφυλακίων για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός ιδρυμάτων, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση. Αν η εταιρεία αναλαμβάνει σχεδιασμό λύσεων ρύθμισης / αναδιάρθρωσης, το ως άνω εγχειρίδιο περιλαμβάνει και περιγραφή των κριτηρίων αξιολόγησης της καταλληλότητας των ρυθμίσεων, κριτηρίων αξιολόγησης της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής δανειολήπτη φυσικού προσώπου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τυχόν το κατατάσσουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και αξιολόγησης της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, κατ’ εφαρμογή των αντίστοιχων διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014, όπως εκάστοτε ισχύει, ΦΕΚ Β΄ 2289),

v) της πολιτικής επικοινωνίας με τους δανειολήπτες (μέθοδοι, συχνότητα, τα τυποποιημένα έντυπα επικοινωνίας), λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις του N. 3758/2009 (ΦΕΚ Α΄68), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του N. 4354/2015, καθώς και των διαδικασιών διαχείρισης παραπόνων/καταγγελιών,

vi) των κριτηρίων επιλογής τυχόν συνεργαζόμενων για λογαριασμό της εταιρείας προσώπων και περιγραφή των μεθόδων της για τη διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων ανάθεσης,

vii) των διαδικασιών για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της παρ.4 της Ενότητας Β.5 του Κεφαλαίου Β

Τα ανωτέρω στοιχεία υπό iv), v) και vi) της παρούσας παραγράφου δεν υποβάλλονται στην περίπτωση που η Εταιρεία ασκεί τη διαχείριση για λογαριασμό εποπτευόμενου πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος που υπόκειται πρωτογενώς στις σχετικές υποχρεώσεις.

2. Για διαχείριση σε συνδυασμό με αγορά απαιτήσεων

Εφόσον εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, προτίθεται, πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο N. 4354/2015, να προβαίνει επίσης σε αγορά τέτοιων απαιτήσεων, πέραν των στοιχείων της παρ.1 ανωτέρω, αποδεικνύει την ολοσχερή καταβολή ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίσου προς εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε μετρητά ή προς το εκάστοτε οριζόμενο από το νόμο ελάχιστο ποσό, αν αυτό είναι διαφορετικό.

3. Για αναχρηματοδότηση απαιτήσεων

Εφόσον εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, προτίθεται, πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο N. 4354/2015, να προβαίνει σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, σύμφωνα με την παρ. 20 του άρθρου 1 του N. 4354/2015, απαιτείται πέραν των προβλεπόμενων στην ανωτέρω παρ. 1 στοιχείων: α) ο περαιτέρω εμπλουτισμός τους με την καταγεγραμμένη στρατηγική, πολιτική, διαδικασίες και κανόνες που θα διέπουν τις αναχρηματοδοτήσεις, καθώς και β) η καταβολή κεφαλαίου ίσου προς το εκάστοτε προβλεπόμενο για ίδρυση εταιρείας πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων στην Ελλάδα, με βάση το Ν. 1905/1990 (ΦΕΚ Α΄ 147).

Ενότητα Α2. Άδεια σε ήδη λειτουργούντα και εποπτευόμενα ιδρύματα

Αν εταιρεία των περιπτώσεων που αναφέρονται στην Ενότητα Α1. είναι

α) χρηματοδοτικό ίδρυμα με έδρα στην Ελλάδα:

αα) ως εταιρεία πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων του N. 1905/1990 ή

ββ) ως εταιρεία παροχής πιστώσεων της παρ. 3 του άρθρου 153 του N. 4261/2014 ή

γγ) ως εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν. 1665/1986 (ΦΕΚ Α΄ 194) υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος,

που προτίθεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015, απαιτείται η υποβολή εκ μέρους της αίτησης επέκτασης δραστηριότητας, η οποία θα συνοδεύεται με τα στοιχεία των υποπαρ. γ), δ), στ) και ζ) της Ενότητας Α.1, αναλόγως προσαρμοσμένων και επικαιροποιημένων, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του Ν. 4354/2015 και της παρούσας πράξης.

Ενότητα Α3. Δραστηριοποίηση Εταιρειών με έδρα εκτός Ελλάδος, μέσω Υποκαταστήματος στην Ελλάδα

α) Εταιρεία των περιπτώσεων που αναφέρονται στην Ενότητα Α.1., έχει την έδρα της σε άλλο κράτος − μέλος του Ε.Ο.Χ., η οποία, όμως, δικαιούται να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος ή χρηματοδοτικού ιδρύματος υποκείμενου στην εποπτεία αρχής κράτους− μέλους του Ε.Ο.Χ., με βάση την Οδηγία 2013/13 και τα άρθρα 34 και 41 του Νόμου 4261/2014 («κοινοτικό διαβατήριο»), πέραν της προβλεπόμενης από τον προαναφερόμενο νόμο γνωστοποίησης, ενημερώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για υποχρεώσεις που τυχόν απορρέουν από το N. 4354/2015, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 της Οδηγίας 2013/36/ΕΚ, όπως αιτιολογείται και στο σημείο 21 του προοιμίου αυτής και των αντίστοιχων άρθρων 34, 39 και 41 του Ν. 4261/2014.

β) Εταιρεία των περιπτώσεων που αναφέρονται στην Ενότητα Α.1., η οποία. έχει την έδρα της σε άλλο κράτος, και δεν εμπίπτει στην ανωτέρω περίπτωση α), υπόκειται στις απαιτήσεις της παρ. 1 της Ενότητας Α1 για παροχή άδειας. Αν η εταιρεία αυτή προτίθεται να αγοράζει και απαιτήσεις από δάνεια σε καθυστέρηση, θα αποδεικνύει ότι διαθέτει καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο προς το ποσό που εκάστοτε ισχύει για εταιρείες που ιδρύονται στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στην απόκτηση απαιτήσεων, με βάση το Ν. 4354/2015. Αν η εταιρεία τελεί υπό καθεστώς εποπτείας με βάση την εθνική νομοθεσία του κράτους καταγωγής, τα απαιτούμενα στοιχεία υποβάλλονται συνοδευόμενα από τη ρητή συγκατάθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής για την αιτούμενη επέκταση δραστηριοτήτων.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ