logo-print

Ανείσπρακτα μισθώματα και αποχή δικηγόρων: Τι απαντάει το Υπουργείο Οικονομικών

Οι λύσεις που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρατείνουμε σίγουρα τις προθεσμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να λυθεί η αποχή των δικηγόρων, η οποία ελπίζουμε να λυθεί άμεσα

08/04/2016

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Το ζήτημα που προκύπτει από τη νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με τα ανείσπρακτα μισθώματα και τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικολάος Θηβαίος στο ερώτημά του προς στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρά πολλοί εκμισθωτές δεν μπορούν λόγω οικονομικής κρίσης ή άλλων παραγόντων να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, τα μισθώματά τους, συνολικά ή μέρος αυτών.

Ωστόσο, η φορολογία εισοδήματος από μισθώματα είναι συγκεκριμένη και πρέπει ο εκμισθωτής, όταν δεν εισπράττει, να εκχωρήσει στη ΔΟΥ –με αγωγή, φυσικά- διαταγή πληρωμής ώστε να μη φορολογηθεί για ανείσπρακτα ενοίκια.

Διαβάστε επίσης: Τι θα ισχύσει τελικά για το φόρο στα ανείσπρακτα ενοίκια

Ο κύριος Θηβαίος επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για περισσότερο από δυόμισι μήνες δημιουργεί αντικειμενικά ένα πρόβλημα, καθώς στερεί από χιλιάδες εκμισθωτές το δικαίωμά τους να προστατευθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν.

Η απάντηση του Υπουργείου

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση είναι ενήμερη και θα δώσει άμεσα λύση.

«Δώσαμε μια λύση η οποία προέβλεπε ότι εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, δεν θα έχει καμία φορολογική υποχρέωση αυτός που έχει το ακίνητο και το νοικιάζει και δεν εισέπραξε ενοίκια ή δεν εισέπραξε συνολικά ενοίκια και το ποσό εκείνο που δεν εισέπραξε.

Όμως, δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός που είχαμε δεν μπόρεσε να προχωρήσει, διότι προέκυψε η αποχή των δικηγόρων.

Οι λύσεις που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρατείνουμε σίγουρα τις προθεσμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να λυθεί η αποχή των δικηγόρων, η οποία ελπίζουμε να λυθεί άμεσα.

Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν λειτουργεί αυτή η λύση, θα δούμε το πώς θα μπορέσουν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκιά τους, χωρίς να φορολογηθούν γι’ αυτά», συμπλήρωσε ο κύριος Αλεξιάδης.

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send