1. Κάθε ξεχωριστή εγκατάσταση οινολογικού εργαστηρίου που ανήκει σε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, πρέπει να λειτουργεί σε διακριτό χώρο και να απασχολεί τουλάχιστον ένα οινολόγο ως υπεύθυνο, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 9 του ν.δ. 243/1969, όπως ισχύει. Σε περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο, αναγγέλλων, διαθέτει πτυχίο οινολόγου, δύναται να ορίζεται ο ίδιος ως υπεύθυνος του οινολογικού εργαστηρίου και δεν υποχρεούται να απασχολεί άλλο πρόσωπο για τον σκοπό αυτόν.
2. Το οινολογικό εργαστήριο διενεργεί τις αναλύσεις αµπελοοινικών προϊόντων µε την εφαρµογή των µεθόδων ανάλυσης που συνιστώνται και δηµοσιεύονται από το ∆ιεθνή Οργανισµό Αµπέλου και Οίνου, σύµφωνα µε το άρθρο 80 παράγραφος 5 του Κανονισµού 1308/2013.
3. Σε κάθε περίπτωση, το οινολογικό εργαστήριο πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισµό προκειµένου να είναι σε θέση να διεξάγει τις αναλύσεις που κατ’ ελάχιστον αφορούν στον προσδιορισµό του αλκοολικού τίτλου, του ειδικού βάρους, της πτητικής οξύτητας, της ολικής οξύτητας, του θειώδους ανυδρίτη, του στερεού υπολείµµατος, της ενεργής οξύτητας (pH), των σακχάρων, καθώς και να διεξάγει µικροσκοπική παρατήρηση του δείγµατος.