logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 3755/2009

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/07/2014

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων
Η αρχή της οικονομίας της δίκης στις διοικητικές διαφορές, 2025

Αρθρο 6ο

Τεύχη καταγραφής των επιμετρητικών στοιχείων των έονων

ρ εργολάβος οφείλει να τηρεί τα εξής τεύχη αναγραφής των επιμετρητικών στοιχείων ^ί,ων έργων. ;

) Τεύχος βυθομετρήσεων

το τεύχος I αυτό γράφονται όλα τα απαραίτητα βυθομετρικά στοιχεία (σε τρία αντίγραφα) τ|ων επιφανειών όλων των επί μέρους έργων που εκτελούνται κάτω από την επιφάνεια τής θάλασσας, τα οποία παίρνονται ανά διατομές και σημεία, που η μεταξύ τους αποστάσεις ορίζονται ανάλογα με το είδος και την έκταση των έργων στα σχετικά άρθρα κατασκευής και επιμέτρησης των εργασιών. Τα στοιχεία αυτά για τα έργα του ΟΛΠ αναφέρονται στη ΜΣΘ όπως ορίζεται στο προηγούμενο άρθρο, που δεν μένει ποτέ στατική. Για το λόγο αυτό θα μετράται και θα αναγράφεται παρουσία της Επιτροπής|ΠΑΕ η στάθμη της θάλασσας πριν και μετά τη βυθομέτρηση, θα παίρνεται δε σαν στάθμη ο μέσος όρος των μετρήσεων.

3)Τεύγος Τοπογραφήσεων

Το τεύχος I αυτό είναι παρόμοιο με το προηγούμενο και γράφονται όλα τα στοιχεία αποτύπωσης των χώρων και των έργων.

Όλα τα τρραπάνω στοιχεία βυθομετρήσεων και αποτυπώσεων παίρνονται με συνεργεία του εργολάβου, παρουσία αυτού και της Επιτροπής ΠΑΕ, και γράφονται στα τεύχη σε τριπλούν. Όλα τα αντίτυπα των μετρήσεων αυτών υπογράφονται από τον εργολάβο και όλα τα μέλη της Επιτροπής ΠΑΕ, ένα δε παίρνει ο Επιβλέπων για το σχετικό φάκελο της εργολαβίας, ένα ο Εργολάβος και το τρίτο μένει στο στέλεχος του τεύχους.

ν) Τεύχος υητρώων κατασκευής Τεχνητού Ογκολίθου

Κάθε Τεχνητός Ογκόλιθος (Τ.Ο), αμέσως μετά το πέρας της κατασκευής του, παίρνει έναν Αριθμό Μητρώου και την ημερομηνία κατασκευής του. Για την καταγραφή όλων των Τ.Ο χρησιμοποιείται ειδικό τεύχος. Στο τεύχος αυτό και σε οριζόντιες σειρές γράφονται:

1. Ο αύξων αριθμός Μητρώου καθενός Τ.Ο.

2. Η ημερομηνία κατασκευής τους

3. Ο τύπος τους

4. Οι διαστάσεις τους

5. Ο όγκος τους

δ)Τεύχος βύθισι^αΐ-τοποθέτπσης Τεχνητών Ογκολίθων.

Το τεύχος^υτ^ν^ό^ιρ με το προηγούμενο και γράφονται τα ίδια ακριβώς στοιχεία, εκτός a/f00|%?lri|fe^pj^yia κατασκευής που αντικαθίσταται με. την ημερομηνία

*εκτός aTfa^f^v-^irlrj^p^qv

τοποθέτησης.

ε) Τεύχος Επιφόρτισης και χωροστάθυησης των Τεχνητών Ογκολίθων Tnc ανώτατης στρώσης των κρηπιδοτοίχων

Στο τεύχος αυτό γράφονται οι ογκόλιθοι που τοποθετούνται για επιφόρτιση πάνω στους Τ.Ο της ανώτατης στρώσης των κρηπιδοτοίχων και τα υψόμετρα των τεσσάρων γωνιών κάθε Τ.Ο της ανώτατης στρώσης πριν και μετά την επιφόρτιση. Συγκεκριμένα γράφονται:

1. Ο αύξων Αριθμός Μητρώου του ογκολίθου που θα φορτιστεί.

2. Τα υψόμετρα των τεσσάρων γωνιών κατά την ημερομηνία επιφόρτισης του αλλά προτού τοποθετηθούν οι ογκόλιθοι επιφόρτισης.

3. Τα στοιχεία των Τ.Ο που τοποθετούνται πάνω στους προηγούμενους Τ.Ο.

4. Ημερομηνία επιφόρτισης και

5. Ημερομηνία άρσης της επιφόρτισης

6. Τα υψόμετρα των τεσσάρων γωνιών μετά την αποφόρτιση

Στα τρία αυτά τελευταία τεύχη γ,δ, και ε, τα στοιχεία γράφονται επίσης σε τρία αντίγραφα αλλά υπογράφονται μόνο από τον Εργολάβο που παρακολουθεί τις εργασίες επί τόπου του έργου και από τον Επιβλέποντα.

Από τα αντίγραφα αυτά ένα παίρνει ο Επιβλέπων, ένα ο Εργολάβος και το τρίτο μένει στο στέλεχος του τεύχους.

Ο Εργολάβος είναι υπεύθυνος για τη λήψη όλων των καταμετρητικών και επιμετρητικών στοιχείων και για τη σύνταξη και τήρηση των τευχών αυτών. Επίσης υποχρεούται στη λήψη των στοιχείων αυτών με δικά του μέσα, όργανα, προσωπικό και δαπάνες, καθώς και τη μεταφορά της Επιτροπής λήψης και παραλαβής Αφανών Εργασιών και του προσωπικού της Υπηρεσίας Επίβλεψης του έργου για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όλες οι αφανείς εργασίες και τα μεταλλικά εξαρτήματα θα επιμετρούνται και θα / %/.:; ζυγίζονται από τον ανάδοχο Εργολάβο, παρουσία του επιβλέποντα και της Επιτροπής l^frp ΠΑΕ. Τα στοιχεία έργων καταγράφονται στα παραπάνω τεύχη, ενώ για όλα τα^ΐο. μεταλλικά εξαρτήματα που πληρώνονται με τη μονάδα βάρους συντάσσεται σχετικό | γ πρωτόκολλο ζύγισης. \

αρθρο 7ο

Ημερολόγιο έργου - Τεύγος καταμέτρησης εργασιών

7.1 Σύμφωνα με το άρθρο 33, παράγρ. 1,2 και 3 του Π.Δ. 609/85, ο εργολάβος οφείλει να τηρεί ημερολόγιο διπλοτυπομένων αριθμημένων φύλλων, στο οποίο θα αναγράφονται καθημερινά:

- Οι καιρικές συνθήκες

- Ο αριθμός των απασχολουμένων έργατοτεχνιτών

- Ο αριθμός και το είδος των απασχολουμένων μηχανημάτων

- Η πρόοδος κάθε μιας εργασίας

- Οι εργαστηριακές εξετάσεις υλικών

- κλπ σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο 33 παράγρ. 1 του Π.Δ 609/85

Το ημερολόγιο αυτό συντάσσεται με ευθύνη του εργολάβου στο εργοτάξιο, ένα δε αντίτυπο τούτου ανά 10 ημέρες δίνεται στον επιβλέποντα για φύλαξη στο Ικε-Αο της εργολαβίας.

φ^^^^τορεί να καταχωρήσει σε αυτό οποιαδήποτε οδηγία και εντολή /σχετική -^4^>fl^{ εκτέλεση των έργων και πρέπει απαραίτητα να

U J

προσυπογράφονται από τον Εργολάβο, διαφορετικά ο Επιβλέπων πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που αναφέρει το παραπάνω άρθρο 33 παράγρ. 2 τουΠ.Δ. 609/85.

ΑΡΘΡΟ 8ο

Κανονισμός τιμών μονάδων νέων εργασιών

Για τον κανονισμό τιμών μονάδων νέων εργασιών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 43 του Π.Δ. 609/85, όπως ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το Ν.1418/84 και τα αναλυτικά τιμολόγια (αναλύσεις τιμών) όπως παρακάτω γράφονται κατά σειρά προτεραιότητας:

Αναλυτικό Τιμολόγιο Λιμενικών Εργων (Α.Τ.Λ.Ε.)

Αναλυτικό Τιμολόγιο Εργων Οδοποιίας (Α.Τ.Ε.Ο.)

Αναλυτικό Τιμολόγιο Υδραυλικών Εργων (Α.Τ.Υ.Ε.)

Αναλυτικό Τιμολόγιο Οικοδομικών Εργων (Α.Τ.Ο.Ε.)

Αναλυτικό Τιμολόγιο Ηλεκτρομηχανολογικών Εργων (Α.Τ.ΗΛΜ.Ε.)

ΑΡΘΡΟ 9ο Αναθεώρηση τιμών

Για την αναθεώρηση της συμβατικής αξίας εκτέλεσης του έργου, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα και ειδικά του άρθρου 10 του Ν. 1418/84 και του σε εκτέλεση του Π.Δ. 609/85 όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

Στον προϋπολογισμό μελέτης καθορίζεται για κάθε εργασία τιμή μονάδας και Κ.Α. που αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες αναλύσεις τιμών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. με βάση τους οποίους θα γίνεται η αναθεώρηση της τιμής του κάθε κονδυλίου.

ΑΡΘΡΟ 10°

Γενικοί όροι εκτέλεσης των εργασιών - Επίβλεψη του έργου

10.1 Ολες οι εργασίες θα εκτελεσθούν σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, τα συμβατικά τεύχη και σχέδια της μελέτης και την ισχύουσα Νομοθεσία εκτέλεσης των Δημοσίων Εργων.

Ο Εργολάβος οφείλει σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου να τηρεί πιστά τις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα παραπάνω εργολαβικά έγγραφα και τη Νομοθεσία των Δημοσίων Εργων και να εφαρμόζει πιστά τα σχέδια και τα στοιχεία της μελέτης με όλες τις τεχνικές κατασκευαστικές και ποιοτικές απαιτήσεις των εργασιών και των υλικών που καθορίζονται στη μελέτη του έργου, στις πρότυπες προδιαγραφές του ΥΔΕ και τέλος στους κανόνες της τέχνης.

10.2 Ο Εργολάβος υποχρεούται στην έντεχνη κατασκευή όλων των έργων και είναι απόλυτα υπεύθυνος για κάθε κακοτεχνία.

Για την περίπτωση πλημμελούς κατασκευής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85.

10.3 Ο Ανάδοχος οφείλε^ττ^ιναπό την έναρξη των εργασιών να ελέγξει κατά το μέτρο του δυνατού τα^σ^6Μ|ϊ|Χ^ης. Εάν διεπτιστώ^σε^'ΰ^ΐΐ^^^Ρίσυμφωνίες ή και οποιαδήποτε σφάλματα (τεχνικά,

ΦΕΚ 52

κατασκευαστικά, στατικά κλπ.) που θεωρεί ότι είναι ικανά να προξενήσουν ζημιές ή να θέσουν σε κίνδυνο τα έργα, οφείλει αμέσως να αναφέρει γραπτά όλες τις αντιρρήσεις του και τις τυχόν απόψεις του, για να λάβει τις απαραίτητες εντολές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν απαλλάσσεται της ευθύνης από τις τυχόν ζημιές που θα προκύψουν από τις ασυμφωνίες και τα σφάλματα αυτά.

10.4 Όλα τα υλικά, έτοιμα ή παραγόμενα και παρασκευαζόμενα από τον εργολάβο, θα ελέγχονται εργαστηριακά σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων, σύμφωνα με τους Ελληνικούς Κανονισμούς, τις σχετικές προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ και τους όρους των συμβατικών τευχών της μελέτης.

10.5 Σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων ο Εργολάβος οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας του προσωπικού που προβλέπονται από την ισχύουσα Εργατική Νομοθεσία. |

10.6 Η επίβλεψη όλων των εργασιών του έργου θα γίνει από τη Δ/νση Έργων του ΟΛΠ και ειδικότερα από το Τμήμα Θαλασσίων Έργων αυτής. Ο Εργολάβος οφείλει να εγκαταστήσει αμέσως με την έναρξη του έργου ευπρεπές λυόμενο μικρό οικίσκο, τουλάχιστον δύο δωματίων, με μονωμένους τοίχουςΙ και στέγη, στον τόπο του έργου, πάνω σε βάση από σκυρόδεμα και σε θέση που θα καθορισθεί από την επίβλεψη, μετά ιδιαίτερης τηλεφωνικής συσκευήςΙ Επίσης, ο Ανάδοχος εργολάβος οφείλει να διαθέσει μόνιμα στην Επιβλέπουσα Υπηρεσία, κατάλληλο αυτοκίνητο μετά οδηγού, για τη μεταφορά και μετακίνηση του προσωπικού Επίβλεψης των έργων για την άσκηση των καθηκόντων του. Τέλος ο ανάδοχος υποχρεούται να θέσει στη διάθεση της επίβλεψης, όταν του ζητηθεί απ'αυτή, κατάλληλο πλωτό μέσο για τη μετάβαση του προσωπικού της επίβλεψης για την άσκηση των καθηκόντων επίβλεψης. Όλες οι απαιτούμενες δαπάνες για τις παραπάνω διευκολύνσεις της Επίβλεψης έχουν υπολογισθεί και έχουν περιληφθεί στις τιμές μονάδων των εργασιών όπως αναφέρεται στους Γενικούς Όρους του Τιμολογίου και κατά συνέπεια επιβαρύνουν τον ανάδοχο Εργολάβο.

Άρθρο 11ο Ποιότητα και Έλεγχος των υλικών

Ο Ανάδοχος υποχρεούται γενικά να προμηθεύσει τα πάσης φύσεως υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή των έργων της Σύμβασης με δικές του ευθύνες και δαπάνες. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι της καλύτερης ποιότητας του είδους αυτών, για το σκοπό που προορίζονται και να διατηρούνται συνεχώς σε άριστη κατάσταση. Αν σε άλλα συμβατικά τεύχη αναφέρεται, ότι τα υλικά πρέπει να είναι ορισμένου τύπου, η Διευθύνουσα το έργο Υπηρεσία θα αποφαίνεται αν αυτά πληρούν τους όρους που έχουν τεθεί. Όταν ζητηθεί έγγραφα από την Υπηρεσία πρέπει να υποβάλλονται για έγκριση δείγματα υλικών. Υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς την παραπάνω έγκριση, μπορεί και μετά τη χρήση τους να απορριφθούν. Γενικά η προμήθεια υλικών και η εκτέλεση εργασιών που δεν προδιαγράφονται σαφώς από τη Σύμβαση προϋποθέτουν την έγγραφη_ έγκριση της Επίβλεψης, πριν από κάθε εφαρμογή, της

)ρίψει αυτά και μετά, χωρίς να καταβάλλει καμία

Επίβλεψης δικαιούμε;/^^α/αττ^ρρίμ οποιαδήποτε αποζημίωση." -\

Τα πάσης φύσεως/απάιτούμενα υλικά, θα παράγονται ή θα προμηθεύονται με μέριμνα

\

mm

και με δαπάνες του αναδόχου ο οποίος βαρύνεται με τις πάσης φύσεως φορτοεκφορτώσεις, μεταφορές, συνθέσεις, ελέγχους και τις εργασίες πρόσμιξης, σύνθεσης, διαλογής, χρήσης και γενικά κάθε δαπάνης αναγκαίας για την εκτέλεση του έργου.

Διευκρινίζεται ότι η Υπηρεσία δεν αναλαμβάνει καμιά υποχρέωση πρόσθετης αποζημίωσης του αναδόχου για δυσχέρειες που τυχόν θα παρουσιασθούν κατά την εκτέλεση του έργου και την λειτουργία και εκμετάλλευση του λατομείου και λοιπών πηγών αδρανών υλικών, είτε από τυχόν ανάγκη που θα παρουσιασθεί για δημιουργία εγκαταστάσεων θραύσης υλικών, χώρων αποθήκευσης υλικών μακριά από τις πηγές λήψης (λατομεία κ.λ.π) και τυχόν δυσχερειών μεταφοράς από οποιαδήποτε απόσταση, όπως επίσης δυσχέρειες στην αγορά, μεταφορά και ενσωμάτωση των πάσης φύσεως υλικών, εξαρτημάτων κλπ.

Όλα τα υλικά υπόκεινται σε επιθεώρηση, εξέταση και δοκιμή, από μέρους της Διευθύνουσας το έργο Υπηρεσίας οποιαδήποτε στιγμή και σ' ολη τη διάρκεια της παραγωγής τους στα εργοστάσια ή επί τόπου των έργων.

Η Υπηρεσία έχει το δικαίωμα να απορρίψεκελαττωματικά υλικά ή να ζητά τη βελτίωση τους και εφόσον η βελτίωση είναι αδύνατη τα υλικά θα αντικαθίστανται με άλλα κατάλληλα χωρίς πρόσθετη αποζημίωση του αναδόχου. Τα υλικά που θα απορρίπτονται θα συγκεντρώνονται και θα απομακρύνονται αμέσως από το χώρο της εργασίας, με μέριμνα και δαπάνες του ΑΝΑΔΟΧΟΥ. Στην περίπτωση που ο ανάδοχος παραλείψει να αντικαταστήσει αμέσως τα υλικά που απορρίπτονται, η Επίβλεψη μπορεί κατά την κρίση της, να προβαίνει στην αντικατάσταση τέτοιων υλικών, επιβαρύνοντας με τις δαπάνες τον ανάδοχο.

Γενικά, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση του υπόψη έργου θα είναι της καλύτερης | ποιότητας και θα χρησιμοποιούνται πάντοτε μετά από τους Απαραίτητους ελέγχούς και τη συγκατάθεση της Διευθύνουσας το έργο Υπηρεσίας. Στα σχέδια και τα τεύχη της μελέτης αναφέρεται η χρήση ιδιαίτερων σε διαβάθμιση κατηγοριών λατομικών, βραχωδών προϊόντων και υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατασκευή ορισμένων επί μέρους έργων. Οι κατηγορίες αυτές (για διευκρίνηση) είναι:

IV.

11.1

Λιθοσυντρίμματα (ή χάλικες): Τα χωρίς διαλογή μικρά βραχώδη προϊόντα όπως εξορύσσονται, στα λατομεία μέχρι βάρους 3 χιλιογρ.

Λίθοι: Τα χωρίς διαλογή μεσαίου βάρους (που σηκώνονται από έναν άνθρωπο) βραχώδη τεμάχια (προϊόντα) όπως εξορύσσονται στο λατομείο βάρους από 3 μέχρι.ΙΟΟχλγρ.

Πετρώματα: Τα χωρίς διαλογή ποικίλου βάρους βραχώδη τεμάχια (προϊόντα)

όπως εξορύσσονται στο λατομείο, βάρους από 3 μέχρι 200 χλγ.

Φυσικοί ογκόλιθοι: Οι μεγάλοι και οι τεράστιοι συμπαγείς βράχοι που

εξορύσσονται στο λατομείο, βάρους πάνω από 200 χιλιογρ. Για την περίπτωση

χρήσης Φ.Ο ομοιοβαρών, ή ορισμένης κατηγορίας διακύμανσης του βάρους

μετάξύ καθορισμένων ορίων, πάντοτε απαιτείται διαλογή.

Λιθορριπές : Τα έργα που εκτελούνται με τη ρίψη φίρδην - μίγδην των λίθων ή

και πετρωμάτων.

Όλα τα υλικά πρέπει ποιοτικά να πληρούν τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές.

Λιθοσυντρίμματα - Λίθοι - Πετρώματα - Φυσικοί Ογκόλιθοι. Όλα τα πετρώδη αυτά προϊόντα πρέπει να προέρχονται, από τα καταλληλότερα, υγιέστερα - σκλτιρότ*ρα. βαρύτερα και καθαρότερα στρώματα του λατομείου και να έχουν το £ττ^|ό_β;^^και τις διαβαθμίσεις που καθορίζονται στα συμβατικά τεύχη καμ^^^^ί^^ μελέτης, για κάθε είδος εργασίας που θα

S3fi359

χρησιμοποιηθούν. Πρέπει ακόμη να έχουν μεγάλο ειδικό βάρος (πάνω από 2.500 χλγρ./Μ3), να μην περιέχουν εύθρυπτα και αποσαθρωμένα μέρη ή γαιώδεις προσμίξεις και τέλος να είναι τελείως απαλλαγμένα από φυτικές και οργανικές ουσίες.

Ο Εργολάβος είναι απόλυτα υπεύθυνος για την ποιότητα και την καθαρότητα των βραχωδών αυτών προϊόντων σύμφωνα με τους παραπάνω όρους και υποχρεούται να επιλέγει πάντοτε τα κατάλληλα στρώματα του λατομείου για την εξόρυξη, θραύση, παραγωγή και διαλογή αυτών στις καθορισμένες διαβαθμίσεις σε βάρη.

Στην περίπτωση που υπάρχουν στο λατομείο ακατάλληλα στρώματα ή στα υγειά στρώματα υπάρχουν αποσαθρωμένα μέρη ή ακατάλληλα προϊόντα και υλικά που αναφέρονται παραπάνω, ο εργολάβος οφείλει να τα διαχωρίσει και να τα απομακρύνει από το λατομείο σε χώρους που θα οριστούν από την Επιβλέπουσα Υπηρεσία.

Για τον έλεγχο της καταλληλότητας των προϊόντων θα γίνονται οι παρακάτ έλεγχοι των πετρωμάτων:

1. Ελεγχος της αντοχής σε ανεμπόδιστη θλίψη.

2. " " " " τριβή και κρούση

3. " " " "αποσάθρωση

4. " απορρόφησης υγρασίας

5. " του Ειδικού βάρους Τα πετρώδη υλικά θα χρησιμοποιούνται εφόσον κατά τους εργαστηριακούς ελέγχους προκύπτει φθορά μικρότερη του 5%, ειδικό βάρος πάνω από 2.500 χλγρ/Μ3, απορρόφηση υγρασίας μικρότερη του 1%, αντοχή σε θλίψη πάνω από 600 χλγρ/ΟΜ2 και φθορά σε τριβή και κρούση κατά LOS ANGELES μικρότερη του 35%.

Οι έλεγχοι, αυτοί θα γίνουν κατά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου και θα επαναλαμβάνεται ένας έλεγχος κάθε 50.000 - 500.000 Μ3 παραγωγής υλικών ανάλογα με το είδος της εργασίας που χρησιμοποιούνται και με την παρατηρούμενη μεταβολή της φύσης των στρωμάτων του λατομείου. Ο Επιβλέπων του έργου έχει το δικαίωμα πέραν των παραπάνω τακτών ελέγχων, να διατάξει πρόσθετους ελέγχους εφόσον διαπιστώσει αλλαγές στη φύση και στην ποιότητα των προϊόντων.

Όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται σε τρία δείγματα και θα παίρνεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων αυτών.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο ανάδοχος σε κάθε περίπτωση φέρει ακέραιη την ευθύνη της χρησιμοποίησης πετρωδών υλικών κακής ποιότητας ή διαφορετικών από τις συμβατικές διαβαθμίσεις βαρών, οπουδήποτε και οποτεδήποτε διαπιστωθεί.

11.2 Σκύρα σκυροδεμάτων. / ■<

Τα σκύρα για την κατασκευή σκυροδεμάτων πρέπει να προέρχονται από την θραύση των πιο σκληρών και υγιών βράχων του λατομείου και να είναι εντελώς καθαρά, απαλλαγμένα, όχι μόνο από εύθρυπτα και αποσαθρωμένα μέρη και από γαιώδεις προσμίξεις ή φυτικές και οργανικές ουσίες, αλλά ακόμη και από αμμώδη υλικά. Γενικά τα σκύρα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις ώστε η κοκκομετρική σύνθεση τους να ανταποκρίνεται πλήρως στις διατάξεις του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος.

ν;

11.3. Αμμος σκυροδε^τών^αι'^κΰ^οκονιαμάτων.

Η Άμμος ψο/,^^^αοίζΙΰ^^κοροδεμάτων και σκυροκονιαμάτων θα είναι

0303ι

-■a

Li

θραυστή, καθαρή, κοκκώδης, τραχεία σε υφή απαλλαγμένη από κάθε ξένη ουσία και θα προέρχεται από τη θραύση των πιο σκληρών και υγιών βράχων του λατομείου.

Η κοκκομετρική τους σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στον παραπάνω αναφερόμενο Κανονισμό.

11.4 Τσιμέντο

Το τσιμέντο πρέπει να συμφωνεί με τις απαιτήσεις του "Κανονισμού Τσιμέντου για Έργα από Σκυρόδεμα", θα προέρχεται από τα Ελληνικά εργοστάσια και θα είναι κατηγορίας II ΠΟΡΤΛΑΝΤ Ελληνικού τύπου με πρόσμιξη θηραϊκής γης βραδείας πήξης και πρόσφατης παραγωγής η κατηγ. I καθαρό ΠΟΡΤΛΑΝΤ χωρίς πρόσμιξη θηραϊκής γης, ανάλογα με τις απαιτήσεις των σκυροδεμάτων που καθορίζονται στα άλλα συμβατικά τεύχη και τα σχέδια της μελέτης. Στα εργοτάξια θα προσκομίζονται σε σάκους ή χύδην εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του και θα βεβαιώνεται με επίσημα έγγραφα η αρίστη ποιότητα του.

Κάθε ποσότητα που θα προσκομίζεται στο έργο θα ελέγχεται όταν το κρίνει αναγκαίο ο Επιβλέπων του έργου με βάση τη δοκιμασία που ορίζεται από τους κανονισμούς. Στην περίπτωση κατά την οποία η ποιότητα του τσιμέντου κρίνεται ακατάλληλη θα απομακρυνθεί από το εργοτάξιο όλη η ποσότητα που αντιστοιχεί στο δείγμα που εξετάστηκε. Το τσιμέντο πρέπει να προφυλάσσεται για να μην υποστεί τις επιδράσεις αλλοιώσεων από τις καιρικές μεταβολές. Η ποσότητα του τσιμέντου που θα υπάρχει στην αποθήκη του εργοταξίου και θα παρουσιάζει αλλοίωση ως προς τις ιδιότητες του θα απομακρύνεται αμέσως με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου. Το τσιμέντο χωρίζεται στους ακόλουθους δύο τύπους:

α) Τύπος I : Κανονικό τσιμέντο ΠΟΡΤΛΑΝΤ καθαρό, που χρησιμοποιείται για

σκυροκονιάματα αντοχής άνω των 250 χλγ/ΟΜ2. β) Τύπος II: Τσιμέντο με πρόσμιξη θηραϊκής γής κοινό Ελληνικού τύπου για

σκυροκονιάματα αντοχής κάτω των 250 χλγρ. / CM2.

11.5. Νερό σκυροδεμάτων και σκυροκονιαμάτων

Το νερό των σκυροδεμάτων και σκυροκονιαμάτων πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό και να μην περιέχει ουσίες που να μειώνουν την αντοχή ή να μεταβάλλουν τις μηχανικές και υδραυλικές ιδιότητες των κονιαμάτων και των σκυροδεμάτων. Το νερό της θάλασσας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται παρά μόνο για κατάβρεγμα των σκυροδεμάτων και εφόσον είναι καθαρό.

11.6. Σίδηρος και σιδηρά εξαρτήματα

Ο σίδηρος θα είναι ομοιογενής, απαλλαγμένος οξειδώσεων και δεν θα παρουσιάζει διαλείψεις συνέχειας κατά την προεργασία. Η κάμψη του σιδήρου των εξαρτημάτων των δεστρών και των κρίκων πρόσδεσης και γενικά των σιδηρών εξαρτημάτων θα γίνεται πάντοτε σε ψυχρά κατάσταση και ποτέ σε θερμή. Σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς την ποιότητα του σιδήρου, ο Επιβλέπων του έργου θα ζητήσει από τον ανάδοχο (ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει) πιστοποιητικό του Κ.Ε.Δ.Ε ή άλλου αναγνωρισμένου εργαστηρίου περί της καταλληλότητας του σιδήρου για ενσωμάτωση στο έργο. Ο σίδηρος για τα οπλισμένα σκυροδέματα θα είναι γενικά ποιότητας^ρευστ^ενούς χάλυβα κατηγορίας ST III όπως καθορίζονται στα συμβατιι^^χ^ΚάΙ^έ^ια της μελέτης, ενώ για τα δομικά πλέγματα θα _ .--ν Κανονισμούς και: τις σχετικές

Γλ είναι ST ΐν^κΏ^|α^^^ο^> τους σχετικούς

23036!

Προδιαγραφές.

11.7. Χυτοχάλυβες και χυτοχαλύβδινα εξαρτήματα

Οι χυτοχάλυβες για την κατασκευή δεστρών, καλυμμάτων φρεατίων ύδρευσης και οποιωνδήποτε άλλων εξαρτημάτων θα είναι κατηγορίας ST 55 αρίστης ποιότητας και πρέπει να είναι κατασκευής χωνευτηρίων ή στρόμβου BESSEMER ή καμίνου MARTIN ή ηλεκτρικής καμίνου, ελάχιστης αντοχής σε εφελκυσμό 55 χλγρ/τ.χλστ. και ελάχιστης σκληρότητας κατά BRINEL 110. Ανάλογα με τον προορισμό του θα είναι μαλακός, ημίσκληρος ή σκληρός, η δε περιεκτικότητα του σε άνθρακα δεν πρέπει να είναι κατώτερη των 0,15% και ανώτερη των 0,70%. Οι προσμίξεις φωσφόρου και θείου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια. Κατά τη θραύση πρέπει να παρουσιάζει επιφάνεια κοκκώδη, με κόκκους περίπου λεπτούς.

Ο Εργολάβος οφείλει να φέρει πιστοποιητικό αντοχής αναγνωρισμένου εργαστηρίου και προδιαγραφές του Εργοστασίου κατασκευής των εξαρτημάτων αυτών. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα καλύμματα των φρεατίων Ύδρευσης πρέπει να έχουν την ίδια αντοχή που ορίζεται για τις χυτοσιδηρές εσχάρες, όπω,ς αναφέρεται στο επόμενο εδάφιο 12.8., προσκομίζοντας τα ίδια πιστοποιητικά αντοχής. Επίσης εάν δημιουργούνται αμφιβολίες ή υπάρχουν ενδείξε)ς ελαττωματικού υλικού για οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα ο Επιβλέπων θα ζητήσει τη λήψη δειγμάτων και την εξέταση αυτών στο Εργαστήριο του Πολυτεχνείου ή σε οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο δοκιμαστήριο.

11.8. Χυτοσίδηρος και χυτοσιδηρές εσχάρες. Ο χυτοσίδηρος που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εσχαρών φρεατίων άλλων εξαρτημάτων, πρέπει να είναι μαλακός, πυκνής σύστασης, ευκολοκατέργαστος και απαλλαγμένος από ελαττώματα χύτευσης. Οι εσχάρες φρεατίων θα πρέπει να αντέχουν στα φορτία που θα κυκλοφορούν στο κατάστρωμα του σταθμού που θα είναι περονοφόρα οχήματα, ρυμουλκά, ρυμουλκούμενες πλατφόρμες, και μηχανήματα μεταφοράς και στοιβασας εμπορευματοκιβωτίων STRADDLE CARRIER με μέγιστο φορτίο ανά τροχό τόνων.

Ο ανάδοχος εργολάβος πριν από την οριστική παραγγελία και οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου των εσχαρών (πάχη, αριθμό βραχιόνων, κλίση βραχιόνων, ενισχύσεις) στο εργαστήριο πρέπει απαραίτητα να ενημερώσει την Επιβλέπουσα Υπηρεσία, και να υποβάλλει, το τελικό σχέδιο των εσχαρών και το βάρος που θα έχει κάθε μήνα. Η Υπηρεσία θα ελέγξει, τα στοιχεία αυτά και εφόσον είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου θα συγκατατεθεί έγγραφα στην κατασκευή των εσχαρών.

Η συγκατάθεση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την καλή ποιότητα και την αντοχή των εσχαρών αλλά μόνο τη μορφή του σχεδίου και το βάρος αυτών . Ο Εργολάβος και το εργαστήριο κατασκευής των εσχαρών οφείλουν να προσκομίσουν στην Υπηρεσία Επίβλεψης πιστοποιητικά εργαστηριακών δοκιμών από αναγνωρισμένα εργαστήρια για την ποιότητα και κυρίως για την αντοχή των εσχαρών η οποία, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να είναι τόση ώστε μία εσχάρα να είναι ικανή με ασφάλεια να δεχτεί τη διέλευση τροχών βάρους (καθένας) 22 τόννων, την οποία ασκούν κυρίως τα περονοφόρα οχήματα μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια. Η Επίβλεψη έχει το δικαίωμα να διατάξει, δικούς της ελέγχους της ποιότητας και της αντοχής των εσχαρών, εφόσον δεν /κρίνει ικανοποιητικά τα προσκομιζόμενα από τον εργολάβο πιστοποιητικά ή / υπάρχουν αμφιβολίες ή σχετικές ύποπτες ενδείξεις.

την

3 3 s2

Όλες οι δαπάνες αυτές ελέγχου των εσχαρών βαρύνουν τον ανάδοχο εργολάβο.

11.9. Τσιμεντοσωλλήνες

Οι τσιμεντοσωλήνες των δικτύων αποχέτευσης θα είναι άοπλοι από δονημένο σκυροκονίαμα κατηγορίας C20/25 και θα πληρούν τους όρους της ΠΤΠ 110. Η κατασκευή και προσαγωγή των χειλέων πρέπει να είναι τέλεια, το πάχος των τοιχωμάτων να είναι σταθερό και οι επιφάνειες λείες, χωρίς ρηγματώσεις, τραυματισμούς, κ. λ. π.

1.10. Υλικά Υδραυλικών εγκαταστάσεων ;

Τα πάσης φύσεως υλικά υδραυλικών εγκαταστάσεων όπως αμιαντοτσιμεντοσωλή-νες σωλήνες πλαστικού (PVC), σιδηροσωλήνες, χυτοσίδηροι ή χαλύβδινοι σωλήνες και τα αντίστοιχα εξαρτήματα και ειδικά τεμάχια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να πληρούν τους όρους και προδιαγραφές των Ελληνικών Κανονισμών ΕΛΟΤ ή των Γερμανικών κανονισμών DIN, ως προς την ποιότητα του υλικού, τον τρόπο κατασκευής, την αντοχή και τις επιτρεπόμενες ανοχές και παρεκλίσεις.

Πριν από την τοποθέτηση πρέπει να ελέγχονται ώστε να είναι άριστης ποιότητας και τέλειας εφαρμογής χωρίς τραυματισμούς ή κατασκευαστικές ατέλειες και μετά από δοκιμή υπό πίεση να μην παρουσιάζουν διαρροή. Ο ανάδοχος θα δηλώνει υποχρεωτικά την προέλευση, τον κατασκευαστή και τα τεχνικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά αυτών.

Αρθρο 12ο

Παραγωγή. Παρασκευή και Προμήθεια υλικών, σκυροδεμάτων και εξαρτημάτων και τρόποι εκτέλεσης των εργασιών

Ο εργολάβος οφείλει να προ|3εί στην παραγωγή ή προμήθεια όλων των λατομικών υλικών σε ποιότητες και ποσότητες σύμφωνα με τη σύμβαση και τους όρους των συμβατικών τευχών και σχεδίων της μελέτης και της εργολαβίας. Επίσης ο εργολάβος οφείλει jva παρασκευάζει όλα τα σκυροδέματα στις κατηγορίες που προβλέπονται από τη μελέτη και να κατασκευάσει τα έργα που ανέλαβε σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους και τα σχέδια της μελέτης.

Ακόμη ο εργολάβος υποχρεούται να προμηθευτεί έτοιμα εξαρτήματα και υλικά, όπως, δέστρες, καλύμματα, και εσχάρες φρεατίων, σιδηροτροχιές, σιδηροσωλήνες κλπ. των οποίων την καταλληλότητα και την καλή αντοχή και ποιότητα πρέπει να εξασφαλίζει από τα εργοστάσια παραγωγής και να προσκομίζει τα σχετικά πιστοποιητικά και προδιαγραφές στην Επιβλέπουσα Υπηρεσία, η οποία μπορεί να διατάξει την εκτέλεση των σχετικών ελέγχων στο εργαστήριο αντοχής του Πολυτεχνείου ή σε άλλα Ειδικά Εργαστήρια. Ο εργολάβος όμως παραμένει μοναδικός υπεύθυνος για την κακή ποιότητα και την παρουσίαση ελαττωμάτων οποτεδήποτε εκδηλωθούν. Για τα σιδηρά εξαρτήματα που προβλέπονται στη μελέτη όπως, κλίμακες ανάβασης, κρίκους κλπ, ο εργολάβος μπορεί να προβεί στην κατασκευή τους με δικά του συνεργεία στους χώρους του εργοταξίου, συμφωνά με τους όρους των συμβατικών τευχών και τα σχέδια της μελέτης.

Όλες οι προμήθειες των απαιτουμένων υλικών και μικροϋλικών και όλες οι εργασίες κατασκευής των έργων θα εκτελεστούν σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, τους όρους του Τιμολογίου και της παρούσας ΕΣΥ και τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής και τέλος σύμφωνα με τις οδηγίες της επίβλεψης. Ο ανάδοχος υποχρεούται γενικά να διαθέσει με δική τρο-^ι^ά^και ευθύνη όλο το μηχανικό εξοπλισμό και όλα τα χερσαία

000:363

και θαλάσσια μέσα, μηχανήματα και οχήματα που χρειάζονται για την εκτέλεση των έργων.

Τα μέσα αυτά (χερσαία και θαλάσσια, μηχανήματα, εργαλεία κλπ) τα οποία θα χρησιμοποιήσει ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται από την σύμβαση πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, επαρκή σε αριθμό και κατάλληλα για το σκοπό που προορίζονται.

Εάν οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ή κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων ο Επιβλέπων κρίνει ότι τα υλικά, τα συνεργεία ή τα μηχανικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ δεν εξασφαλίζουν την καλή εκτέλεση των εργασιών ή προβλεπόμενο ρυθμό προόδου αυτών, μπορεί να διατάξει τον ανάδοχο να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τον αριθμό των μηχανημάτων ή άλλων μέσων για βελτίωση ή επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης αυτών.

Το εργατοτεχνικό προσωπικό γενικά που θα απασχοληθεί πρέπει να είναι το κατάλληλο και ειδικευμένο για το κάθε είδος εργασίας. Η εργασία που θα εκτελείται πρέπει να πληρεί όλους του όρους της άριστης κατασκευής και να είναι σύμφωνη με τους όρους της παρούσας Συγγραφής Υποχρεώσεων καθώς και των υπολοίπων συμβατικών στοιχείων του έργου.

Ειοικώτερα για την παρασκευή των υλικών αλλά και την κατασκευή των επιμέρους

εργ

ων ισχύουν επιπλέον οι παρακάτω όροι:

1211. Επιχώματα με πετρώδη υλικά διαφόρων κατηγοριών, για την κατασκευή βάσεων και ανακουφιστικού πρίσματος.

Τα επιχώματα αυτά θα κατασκευαστούν με βραχώδη υλικά διαφόρων κατηγοριών των οποίων η ποιότητα και διαβάθμιση καθορίζονται στο άρθρο 12 της ΕΣΥ. Οι διαστάσεις, οι κλίσεις, οι στάθμες και τα πάχη των στρωμάτων, καθώς και κάθε άλλο κατασκευαστικό στοιχείο αυτών αναφέρονται στα σχέδια και στο τιμολόγιο της μελέτης.

Ειδικότερα η διαβάθμιση της κατηγορίας «Λιθοσυντρίμματα και πετρώματα μέχρι ατομικού βάρους 100kg», είναι ακριβώς η φυσική διαβάθμιση όλων των λατομικών πετρωδών προϊόντων, όπως αυτά εξορρύσονται και φορτώνονται στα οχήματα με φορτωτές, με τους περιορισμούς ότι ο μεγαλύτερος βράχος αυτών δεν θα υπερβαίνει το βάρος των 100kg, η περιεκτικότητα σε λεπτά κοκκώδη χαλικοαργιλοαμμώδη κλπ υλικά δεν θα υπερβαίνει το 30% και τέλος θα είναι τελείως απαλλαγμένα από φυτικές και οργανικές ουσίες. Κατά συνέπεια, αν υπάρχουν σ' αυτά βράχοι μεγαλύτεροι των 100 kg, ή θα διαχωρίζονται, ή θα θραύονται σε μικρότερους, κάτω των 100 kg. Επίσης, αν το ποσοστό σε λεπτά κοκκώδη χαλικοαργιλλοαμμώδη υλικά είναι μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο, τότε ή θα πρέπει να αφαιρείται το περίσσιο, ή θα πρέπει να αναμιγνύονται τα υλικά αυτά με άλλα μεγαλύτερα βραχώδη, ώστε να διατηρείται το ποσοστό αυτό.

Οπωσδήποτε όμως, θα απομακρύνονται όλα τα εύθρυπτα και σαθρά υλικά, καθώς και όλες οι φυτικές και οργανικές ουσίες.

Όλα τα πετρώδη αυτά υλικά θα μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής τους και θα διαστρώνονται κατά οριζόντιες στρώσεις με μέσα και μεθόδους όπως αναφέρονται στο τιμολόγιο και στα άλλα συμβατικά τεύχη της εργολαβίας. Για την κατασκευή της βάσης έδρασης των τεχνητών ογκολίθων με λιθοσυντρίμματα και πετρώματα βάρους μέχρι 100 χλγρ., όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του Τιμολογίου, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διαμόρφωση της πάνω^φάνεπαταυτής με μικρά ή και με λεπτά υλικά (σκύρα λιθοσυντρίμματα και μικροί λίθοι^α^με δύτη ώστε να γίνει εντελώς οριζόντια. Η οριζοντιότητα αυ/^άιελ^οί^ί,ι^ό την επίβλεψη και θα παραλαμβάνεται η στρώση πριν

500364

γίνει η βύθιση και η τοποθέτηση των Τεχνητών Ογκόλιθων. Ο Εργολάβος οφείλει να ειδοποιεί έγκαιρα την Επίβλεψη για τον έλεγχο αυτό, χωρίς τον οποίο (έλεγχο) δεν επιτρέπεται να γίνει η τοποθέτηση του κατώτατου τεχνητού ογκόλιθου του κρηπιδότοιχου.

2. Τεχνητοί Ογκόλιθοι (ΤΟ)

Οι Τ.Ο. πρέπει να έχουν τις διαστάσεις και τα γεωμετρικά σχήματα των σχεδίων της μελέτης και να κατασκευάζονται, σε δάπεδα από θραυστό υλικό της ΠΤΠ 0155 τέλεια οριζοντιωμένο και συμπυκνωμένο, αφού πρώτα τοποθετηθεί στον πυθμένα τους ένα φύλλο πλαστικού (νάϋλον). Για την κατασκευή των τεχν. ογκολίθων θα χρησιμοποιηθούν γενικά σιδηρότυποι, εκτός εάν ο αριθμός των Ειδικών Τ.Ο είναι πολύ περιορισμένος οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ξυλότυποι. Οι εσωτερικές παρειές των κυψελών Τ.Ο. θα είναι τελείως επίπεδοι και κατακόρυφοι και θα σχηματίζουν ακριβώς τις δϊεδρες και τρίεδρες γωνίες των σχεδίων της μελέτης.

Οι τεχνητοί ογκόλιθοι υποχρεωτικά πρέπει να αποπερατώνονται χωρίς διακοπή της έγχυσης του σκυροδέματος. Τεχνητοί ογκόλιθοι των οποίων η κατασκευή διακόπηκε για οποιοδήποτε λόγο θα απορρίπτονται χωρίς καμιά αποζημίωση. Οι ξυλότυποι ή σιδηρότυπβι, θα αφαιρούνται όταν το σκυρόδεμα θα είναι αρκετά σκληρό και όχι νωρίτερα από τρεις ημέρες το χειμώνα και δύο το καλοκαίρι. Η χρήση των τεχνητών ογκολίθων θα γίνεται μετά από 28 ημέρες από την κατασκευή τους. Ο εργολάβος με δική του ευθύνη μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς και νωρίτερα, πάντως όμως όχι νωρίτερα από 15 μέρες το χειμώνα (αφαιρουμένων των ημερών παγετού) και από του πέρατος της κατασκευής τους, και 10 ημέρες το καλοκαίρι.

Κατά το χρόνο της παραμονής τους στο εργοτάξιο, οι τεχν. ογκόλιθοι πρέπει να καταβρέχονται δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα ανάλογα με την εποχή, με νερό υδραγωγείου ή θαλάσσιο αλλά καθαρό.

Κάθε τεχν. ογκόλιθος θα εφοδιάζεται με αύξοντα αριθμό και με την ημερομηνία κατασκευής του και θα καταγράφεται σε ειδικό τεύχος σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας ΕΣΥ.

Κατά την κατασκευή των τεχν. ογκολίθων ο εργολάβος υποχρεούται με ευθύνη και με δαπάνες του, να λάβει και να τοποθετήσει όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα και μέσα ανάρτησής τους, χωρίς να παραβλάπτεται η αντοχή αυτών.

Η τοποθέτηση των τεχνητών ογκολίθων θα γίνεται με ακρίβεια σε κατακόρυφες στήλες και οριζόντιες στρώσεις και στις ακριβείς θέσεις που καθορίζονται στα σχέδια της μελέτης.

Μετά την τοποθέτηση του ανώτατου τεχν. ογκόλιθου κάθε στήλης, γίνεται χωροστάθμηση των τεσσάρων γωνιών αυτού.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ή και άλλων χωροσταθμήσεων του ανώτατου ογκόλιθου, διαπιστώνονται οι τυχόν κακοτεχνίες, οι καθιζήσεις και οι ευθύνες του εργολάβου, καθώς και η καλή εκτέλεση της εργασίας ισοπέδωσης και τοποθέτησης των τεχν. ογκολίθων.

Πάνω στις στήλες αυτές γίνεται επιφόρτιση με τεχν. ογκολίθους οι οποίοι θα παραμείνουν τουλάχιστον 15 ημέρες.

Οι στήλες με συμπαγείς Τ.Ο. θα επιφορτισθούν τουλάχιστον με 4 Μ3/Μ2 επιφάνειας κρηπιδότοιχου ενώ οι στήλες με κυψελωτούς Τ.Ο. τουλάχιστον με έξι Μ3/Μ2. Με έ^ί^^§Έπίβλεψης μπορεί η επιφόρτιση αυτή να αυξηθεί πάνω στους 1^Τ^0^0^ους Σ.Τ.Ο. που είναι θεμελιωμένοι σε βάσεις από λατομικά^λ:4α;^^^^^πάχους ή και σε ασθενή εδάφη θεμελίωσης

18365

οποιουδήποτε πάχους.

Μετά την άρση της επιφόρτισης θα γίνει ξανά χωροστάθμηση στις 4 γωνίες των ανώτατων τεχν. ογκολίθων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έλαβε χώρα κακοτεχνία ή σοβαρή καθίζηση, θα κατασκευαστεί η ανωδομή. Όλα τα παραπάνω στοιχεία χωροσταθμήσεων θα αναγράφονται σε ειδικό τεύχος όπως ορίζει το άρθρο 7 της ΕΣΥ. Στην περίπτωση που μετά την άρση της επιφόρτισης θα διαπιστωθεί ότι από την επιφόρτιση και από τις σχετικές καθιζήσεις, συνιζήσεις κλπ συνέβη υποχώρηση προς τη θάλασσα των γωνιών των τεχνητών ογκολίθων μεγαλύτερη της υποχώρησης προς την ξηρά, δηλ. απόκλιση του εξωτερικού κατακόρυφου μετώπου του κρηπιδότοιχου προς τη θάλασσα ή σε περίπτωση που ήθελε διαπιστωθεί υποχώρηση προς την ξηρά των γωνιών του ανώτατου τεχνητού ογκολίθου έναντι εκείνων προς το μέρος της θάλασσας μεγαλύτερη του 1%, τότε ο ανάδοχος οφείλει να περιορίσει την απόκλιση αυτή στα παραδεκτά όρια με πρόσθετη έκκεντρη επιφόρτιση, που θα εκτελέσει με δαπάνες του, χωρίς να δικαιούται καμιά αποζημίωση. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλει να άρει και να επανατοποθετήσει τους τεχν. ογκόλιθους, ώστε να αρθούν αποκλίσεις μεγαλύτερες του 1%. Η επιφόρτιση των τελευταίων τοποθετούμενων στηλών θα γίνει με ογκόλιθους που υπάρχουν στη λιμενική περιοχή του ΟΛΠ.

12.3. Σκυροδέματα πάσης φύσεως.

Ο ανάδοχος εργολάβος οφείλει κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε κατασκευής με σκυρόδεμα οποιασδήποτε κατηγορίας να εφαρμόσει τις διατάξεις του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος όπως αυτός ισχύει κατά την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

Όλα τα έργα από σκυρόδεμα θα κατασκευασθούν στις διαστάσεις και στάθμες όπως προβλέπονται στα σχέδια της μελέτης.

Στα σχέδια της μελέτης αλλά και στα επιμέρους άρθρα του Τιμολογίου αναφέρονται ποια έργα και ποια τμήματα αυτών θα κατασκευασθούν με τις διάφορες ποιότητες σκυροδεμάτων που αναφέρονται παρακάτω. Κατά τη δόνηση της μάζας, αλλά και τη διαμόρφωση της άνω επιφάνειας του σκυροδέματος των δαπέδων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμφανίζεται πολτός λεπτών υλικών (τσιμέντου, παιπάλης, σκληρυντικών υλικών κλπ), ή νερό, στο επιφανειακό στρώμα. Η εμφάνιση πολτού ή νερού στην επιφάνεια θεωρείται κακοτεχνία, γιατί η αντοχή αυτού σε επιφανειακή τριβή είναι πολύ μικρή.

Καθίσταται λοιπόν υποχρεωτική η διάστρωση των δαπέδων με ειδικού τύπου μηχάνημα που να διαθέτει δονητικές πλάκες ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πολτού στην άνω επιφάνεια και να επιτυγχάνεται μεγάλη αντοχή της επιφανείας των δαπέδων σε κρούση και απότριψη.

Τα σκυροδέματα θα παρασκευάζονται υποχρεωτικά με μηχανικούς ζυγιστικούς αναμικτήρες με απευθείας ανάμιξη του τσιμέντου, του νερού και των αδρανών υλικών, και θα χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Η διάστρωση της νωπής μάζας του σκυροδέματος θα γίνεται κατά στρώσεις και θα συμπυκνώνεται με μηχανικά μέσα (δονητές). Το πάχος των στρώσεων αυτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 350Μ. Πρέπει να επιδιώκεται η πλήρης αποπεράτωση αυτοτελούς έργου, ώστε να αποφεύγεται η διακοπή της έγχυσης του σκυροδέματος και η δημιουργία αρμών διακοπής.

Στην περίπτω^π^^^που είναι αναπόφευκτη η διακοπή της εργασίας, οι σκληρούμενΓες-ί^φά^είξς θα ξύνονται, θα καθαρίζονται με συρμάτινη βούρτσα και θα/πλ^^ΥάΓΐ^πφελώς ώστε να απομακρύνονται εντελώς όλα τα

008366

αποξέσματα και οι ξένες ουσίες. Πάνω στην καθαρή αυτή επιφάνεια θα συνεχίσει η διάστρωση του νέου σκυροδέματος, αφού πρώτα επιχρισθεί με ισχυρή κονία (των ΘΟΟχλγρ. τσιμέντου).

Ο εργολάβος οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα πάκτωσης και ενσωμάτωσης μέσα στη μάζα του σκυροδέματος κατά την έγχυσή του , όλων των μεταλλικών εξαρτημάτων και οποιωνδήποτε υλικών που προβλέπονται από τη μελέτη όπως, δεστρών κρίκων, καλυμμάτων φρεατίων, σίδηροσωλήνων, εξαρτημάτων πάκτωσης δεστρών και σιδηροτροχιών, τσιμεντοσωλήνων κλπ, καθώς και τη δημιουργία και κατασκευή μέσα στην έξαλη ανωδομή αυλάκων σιδηροτροχιών, καναλιών, φωλεών υδροληψίας κλπ. '

Επίσης, κατά την έγχυση του σκυροδέματος για την κατασκευή των έξαλων ανωδομών των κρηπιδοτοίχων, ή για την κατασκευή δαπέδων κλπ, επιβάλλεται να κατασκευαστούν κατακόρυφοι αρμοί διαστολής, τόσο κατά πλάτος όσο και κατά μήκος, ώστε οι μεταξύ αυτών αποστάσεις να μην είναι ούτε μικρότερες των

3 μέτρων ούτε μεγαλύτερες των 5 μέτρων, με τον περιορισμό ότι η συνολική από

4 αρμούς περικλεισμένη επιφάνεια των σχηματιζόμενων σπονδύλων να μην έχει εμβαδόν μεγαλύτερο των 25 τετραγων. μέτρων σε οποιαδήποτε κατασκευή ακόμη και για τα δάπεδα. Οι αρμοί (θα προχωρούν σε βάθος σ'όλο το πάχος του σκυροδέματος (δαπέδου ή έξαλης ανωδομής) κλ.π οι δε κατακόρυφες επιφάνειες του σκυροδέματος θα ι επενδύονται πριν από την κατασκευή του συνεχόμενου σπονδύλου με διπλά φύλλα πισσόχαρτου, ή άλλου παρόμοιου υλικού αρμών. j

Ειδικά για τα δάπεδα, πρέπει να επιδιώκονται μικρότερες διαστάσεις σπονδύλων, τέτοιες μάλιστα που να τοποθετούνται σε αυτούς ένας ελάχιστος ακέραιος αριθμός πλεγμάτων και να αποφεύγεται έτσι η σπατάλη των σιδηρών πλεγμάτων από τον τεμαχισμό και την αλληλοεπικάλυψη των 3 βρόχων που χρειάζονται τα πλέγματα κατά την τοποθέτησή τους, όπως αναφέρεται στην επόμενη παραγρ. 13.7.

Τα πλέγματα όπου αυτά απαιτηθούν τοποθετούνται παράλληλα προς την άνω επιφάνεια των δαπέδων, και κάτω από αυτή, κατά 8cm. Επίσης κατά 8cm πρέπει να καλύπτονται τα άκρα των πλεγμάτων από τις εξωτερικές κατακόρυφες πλευρές των σπονδύλων.

Ολα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή όλων των κατηγοριών των σκυροδεμάτων θα είναι απόλυτα κατάλληλα, καθαρά και θα πληρούν τους όρους του τιμολογίου της παρούσας συγγραφής υποχρεώσεων και των προδιαγραφών περί σκυροδεμάτων.

Τα αδρανή υλικά, δηλαδή η άμμος και τα σκύρα, με ευθύνη και δαπάνες του εργολάβου, θα ελέγχονται πριν από τη χρησιμοποίηση τους, τόσο από άποψη φυσικής και μηχανικής κατάστασης όσο και από κοκομετρικής διαβάθμισης. Ο έλεγχος των σκύρων θα γίνεται έναντι τριβής και κρούσης κατά LOS ANGELES το δε ποσοστό φθοράς δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35%. Επίσης εφόσον κριθεί αναγκαίο, ο επιβλέπων μπορεί να διατάξει έλεγχο της υγείας του πετρώματος των σκύρων.

Για κάθε κατηγορία ποιότητας σκυροδέματος, ο ανάδοχος υποχρεούται, με ευθύνη και δαπάνες του, να αναθέσει σε αναγνωρισμένο εργαστήριο τη μελέτη σύνθεσης σκυροδέματος με βάση αντιπροσωπευτικές ποσότητες αδρανών υλικών, προτού αρχίσει η παρασκευή των σκυροδεμάτων. Οι μελέτες αυτές σύνθεσης, αλλά και οι έλεγχοι των αδρανών, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθεφορά που μεταβάλλονται οι πηγές προμήθειας, ή το είδος και η ποιρττντ^τ^^Ρ^ών υλικών. Ολά τα δείγματα των αδρανών υλικών συσκε^άξθΛ^ταιίί25^?^\τόπο παραγωγής τους και στέλνονται στο

■j j

εργαστήριο με φροντίδα, δαπάνες και μέσα του αναδόχου εργολάβου, αλλά με την παρουσία και συνοδεία αντιπροσώπου της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας και με έγγραφο αυτής.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο των σκύρων και της άμμου δεν πρέπει να βρεθούν επιβλαβείς προσμίξεις, και η καμπύλη της κοκομετρικής σύνθεσης αυτών πρέπει να περιλαμβάνεται μεταξύ των ορίων που καθορίζονται από τις σχετικές ισχύουσες προδιαγραφές (ΠΤΠ 504).

Ο επιβλέπων έχει το δικαίωμα να διατάξει, εφόσον υπάρχει λόγος, τον εργαστηριακό έλεγχο για εξακρίβωση ύπαρξης οργανικών ουσιών. Επίσης, το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή των σκυροδεμάτων πρέπει να είναι του υδραγωγείου, καθαρό και να μην περιέχει επιβλαβείς για την ποιότητα του σκυροδέματος ουσίες, όπως οξέα, θείο, μελάσσα, οργανικές και παρεμφερείς ουσίες κλπ.

Απαγορεύεται η χρήση νερού Ιαματικών πηγών ή της θάλασσας.

Σε περιπτώσεις αμφιβολίας ως προς την καταλληλότητα του νερού, ο επιβλέπων

έχει το,1 δικαίωμα να διατάξει τον έλεγχο αυτού.

Υποχρεωτικά επιβάλλεται να γίνεται πρώτα ο έλεγχος των υλικών, και εφόσον βρεθούν κατάλληλα, να γίνεται στο εργαστήριο η σύνδεση του σκυροδέματος για τον καθορισμό των αναλογιών των υλικών και τον υπολογισμό των αντοχών και εφόσον αυτές ανταποκρίνονται προς τις προβλεπόμενες απαιτήσεις της μελέτης, τότε μόνο ο εργολάβος θα προβεί στην κατασκευή των σκυροδεμάτων. Διαφορετικά θα εξευρεθούν και θα προσκομισθούν άλλα αδρανή καταλληλότερα, που να πληρούν τις απαιτήσεις της μελέτης και των προδιαγραφών. Τα αποτελέσματα των μελετών σύνθεσης του σκυροδέματος θα ελέγχονται από την επιβλέπουσα Υπηρεσία και εφόσον τύχουν της έγκρισης αυτής, θα εφαρμόζονται από τον ανάδοχο εργολάβο στην κατασκευή των σκυροδεμάτων στο εργοτάξιο.

Στο έργο προβλέπεται η χρήση των παρακάτω ποιοτήτων σκυροδεμάτων:

α) C16/20 ελάχιστη περιεκτικότητα τσιμέντου 300χλγρ/Μ3 σκυροδέματος.

β) C20/25 με ελάχιστη περιεκτικότητα τσιμέντου 350 χλγρ/Μ3 σκυροδέματος.

γ) C25/30 με ελάχιστη περιεκτικότητα τσιμέντου 400 χλγρ/Μ3 σκυροδέματος.

δ) C30/37 με ελάχιστη περιεκτικότητα τσιμέντου 450 χλγρ/Μ3 σκυροδέματος.

Οι παραπάνω αναλογίες τσιμέντου είναι υποχρεωτικές για τον εργολάβο, έστω και αν σε περιπτώσεις χρησιμοποίησης εκλεκτής ποιότητας και καλύτερης διαβάθμισης αδρανών υλικών προκύψουν αντοχές σε θραύση ανώτερες των αναφερομένων ελαχίστων, με μικρότερες ποσότητες τσιμέντου. Σκυροδέματα μικρότερων αντοχών, των επιτρεπόμενων απαγορεύονται. Επιβάλλεται υποχρεωτικά ο έλεγχος της αντοχής σε θλίψη των σκυροδεμάτων όλων των κατηγοριών. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται σε παρασκευαζόμενα κυβικά δοκίμια διαστάσεων 15X15 σύμφωνα με τον Κανονισμό Τεχνολογικού Σκυροδέματος. Τα δοκίμια αυτά θα παίρνονται, θα συμπυκνώνονται, θα συντηρούνται και θα φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη του εργολάβου και σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Η λΓ^ψ^ΤΐΟ^ζοκιμίων θα γίνεται από το σκυρόδεμα που διοχετεύεται στους ξ^μλόΐυπρϊ^^ρο^υσία της Επίβλεψης που θα σφραγίζει τα δοκίμια. Εκτός από

Si

k

υί λ-:··

3 eg

τους παραπάνω ελέγχους αντοχής σε θλίψη των σκυροδεμάτων, επιβάλλεται υποχρεωτικά και ο έλεγχος της αντοχής σε επιφανειακή τριβή του σκληρυμένου σκυροδέματος των δαπέδων που είναι αποκλειστικά ποιότητας C30/37 για τη δυσμενέστερη περίπτωση φρεναρίσματος φορτωμένου περονοφόρου οχήματος με φορτίο 22 τόνων ανά τροχό. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται σε ειδικούς πυρήνες σκυροδέματος (καρότα) που θα αποκόπτονται από το επιφανειακό στρώμα των σκληρυμένων σκυροδεμάτων των δαπέδων, σύμφωνα με τους Γερμανικούς ή άλλους κανονισμούς, από το εργαστήριο του ΚΕΔΕ ή από άλλο αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Ο αριθμός και το μέγεθος των πυρήνων κάθε δοκιμής θα καθοριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς από το εργαστήριο. Επίσης ο εργολάβος εκτός των παραπάνω ελέγχων και πριν από την έναρξη κατασκευής των δαπέδων οφείλει να κατασκευάσει δοκίμια και να τα εξετάσει στο εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί η επιφανειακή σε τριβή αντοχή του σκυροδέματος. Οπως έχει αναφερθεί παραπάνω, οι έλεγχοι καθώς και η σύνταξη των μελετών σύνθεσης όλων των σκυροδεμάτων θα γίνονται στο εργαστήριο Δημοσίων Έργων ή σε άλλο αναγνωρισμένο, ο δε εργολάβος υποχρεούται στην καταβολή των σχετικών δαπανών, τόσο για την προσκόμιση των αδρανών υλικών στις απαιτούμενες ποσότητες και στην παρασκευή επί τόπου των έργων των δοκιμίων, όσο και για τις μεταφορές και γενικά όλων των δαπανών εξέτασης των υλικών και των αντοχών των δοκιμίων.

Ο επιβλέπων έχει το δικαίωμα, εκτός από τους παραπάνω ελέγχους των αδρανών υλικών και της αντοχής των σκυροδεμάτων, να διατάξει τον έλεγχο της πυκνότητας και υδατοπερατότητας, καθώς και του ειδικού αυτών βάρους. Στην περίπτωση που τα παραπάνω δοκίμια που παίρνονται κατά τη διάστρωση του σκυροδέματος μέσα στους τύπους δείξουν αντοχή κατώτερη της επιτρεπόμενης συμβατικής, τότε ο έλεγχος της αντοχής του σκυροδέματος θα γίνεται σε πυρήνες (καρότα) που θα παίρνονται με καροταρίες από το σκληρυμένο σκυρόδεμα του έργου. Ο αριθμός των πυρήνων και οι θέσεις που θα παίρνονται θα ορίζονται από τον Επιβλέποντα Μηχανικό. Ολες οι δαπάνες λήψης και ελέγχου των πυρήνων αυτών βαρύνουν τον ανάδοχο εργολάβο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην παρασκευή, ειδικότερα στην έγχυση, του χυτού σκυροδέματος, που προβλέπεται από τη μελέτη, να γίνει μέσα στη θάλασσα, κάτω από την ίσαλο γραμμή μέχρι και 20 Μ βάθος για την πλήρωση των κυψελών των Κ.Τ.Ο.

Το σκυρόδεμα αυτό κατά την έγχυσή του, πρέπει να ρέει ως συμπαγής μάζα και μετά την σκλήρυνσή του να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πυκνότητα. Για να επιτυγχάνεται αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά με κατάλληλη κοκκομετρική σύνθεση. Επιβάλλεται τα αδρανή υλικά να περιέχουν κατά 50% κοκκομέτρηση 0,8ΜΜ. Η καμπύλη της κοκκομετρικής σύνθεσης των αδρανών υλικών πρέπει να βρίσκεται στο μέσο μεταξύ των ακραίων καμπυλών των προτύπων κόσκινων για κοκκομετρήσεις (διαστάσεις κόκκων ) μέχρι 32ΜΜ. Το σκυρόδεμα, για χυτά, μέσα στη θάλασσα, έργα, πρέπει να είναι συμπαγής μάζα και να παρασκευάζεται με πολύ λεπτόκκοκο συνδετική ύλη τσιμέντου και πεπάλης (0 έως 0,25 MM) και από πρόσμικτα αδρανή υλικά των οποίων η μέγιστη διάμετρος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 32ΜΜ. Για την περίπτωση παρασκευής χυτών σκυροδεμάτων πρέπει να χρησιμοποιούνται πρόσμικτα αδρανή υλικά με τις παρακάτω μέγιστες διαστάσεις.

α)

525 χλγρ/Μ3 σκυροδέματος 8ΜΜ

β)

Υ) δ)

450 400 325

16ΜΜ 32ΜΜ 63ΜΜ

Η έγχυση του σκυροδέματος πρέπει να γίνεται σε ήρεμα νερά χωρίς κυματισμούς ή υποθαλάσσια ρεύματα. Στα χυτά αυτά σκυροδέματα απαγορεύεται αυστηρά η χρήση συνδετικών υλικών μείξης.

Στην περίπτωση βάθους νερού μέχρι 1,00 μέτρο επιτρέπεται για ελαφρά καταπονούμενα στοιχεία κατασκευής να εγχύνεται συνεκτικό ή μαλακό σκυρόδεμα με προσεκτική λοξή προώθηση με τη γωνία του φυσικού πρανούς του σκυροδέματος.

Για μεγαλύτερα όμως βάθη η διοχέτευση και έγχυση του σκυροδέματος πρέπει να γίνεται με αντλίες.

Το χυτό σκυρόδεμα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ρίπτεται ελεύθερο μέσα στο νερό.

Η έγχυση του σκυροδέματος με αντλίες γίνεται με τη μεταφορά της αυτοκίνητης αντλίας σκυροδέματος κοντά στη θέση έγχυσης του σκυροδέματος και από τη θέση αυτή κατεβάζει το σωλήνα διοχέτευσης του σκυροδέματος μέχρι τον πυθμένα του χώρου που θα σκυροδετηθεί. Στο άκρο του ο σωλήνας είναι ελαστικός και κρατιέται και διευθύνεται από πεπειραμένο δύτη. Η ροή του σκυροοδέματος γίνεται με πίεση και αργά, ενώ ο δύτης φροντίζει το άκρο εκροής του σωλήνα να βρίσκεται μέσα στη μάζα του σκυροδέματος που έχει διαστρωθεί. Η διάστρωση γίνεται κατά οριζόντιες στρώσεις με αργές και συνεχείς μετατοπίσεις του άκρου εκροής του σωλήνα πάνω στη σκυροδετούμενη μάζα, από το δύτη.

Ο τρόπος αυτός έγχυσης σκυροδεμάτων με αντλίες μέσα στο νερό θεωρείται ο πιο ασφαλής, απλός και γρήγορος και παρέχει τις καλύτερες συνθήκες επιτυχίας πολύ καλής ποιότητας σκυροδέματος.

Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί και στη στεγανότητα των χώρων που θα πληρωθούν με χυτό σκυρόδεμα.

Για την πλήρωση των κυψελών των Κ.Τ.Ο. θα χρησιμοποιηθεί αντλία και ο εργολάβος οφείλει, με δύτη, να στεγανοποιήσει πλήρως τους μοναδικούς που υπάρχουν οριζόντιους αρμούς των οριζόντιων επιφανειών στήριξης των Τεχνητών Ογκολίθων με κατάλληλα υφάσματα (λινάτσες, άδειους καννάβινους σάκκους κλπ) ή άλλα υλικά καλά στερεωμένα ώστε να μην παρασύρονται από την πίεση ή τη διαταραχή του νερού.

Οι κινήσεις τόσο των σωλήνων, όσο και του δύτη μέσα στο χώρο που θα σκυροδετηθεί, πρέπει να είναι αργές, ώστε να μην δημιουργούν διαταραχές του νερού που θα προκαλούν την απόπλυση του σκυροδέματος. Ολες οι παραπάνω εργασίες θα κατασκευασθούν με υλικά μέσα, προσωπικό και δαπάνες του εργολάβου.

Στο κόστος των χυτών σκυροδεμάτων περιελήφθησαν όλες οι δαπάνες των υλικών, παρασκευής του σκυροδέματος, μεταφοράς, έγχυσης με αντλία και δύτες, η αξία των υλικών στεγανοποίησης των αρμών και των σιδηροτύπων η εργασία των δυτών και άλλων προσώπων που είναι απαραίτητα στην τοποθέτηση των υλικών στεγανοποίησης των αρμών πριν από τη σκυροδέτηση. και γενικά η δαπάνη κάθε άλλου υλικού και κάθε άλλης εργασίας που είναι απαραίτητη για την κατασκευή των έργων, από το σύνολο των οποίων, σε σχέση με τ-σνίσ^^κυν χυτών σκυροδεμάτων, προέκυψε η τιμή του αντίστοιχου κονδυλ,ίόυ ^^Γτι^λ^ίου που θεωρείται μέση ενιαία τιμή για πλήρη και τελειωμένη εργάΜ''''

mm

12.4

/

12.5.

Σιδηροί οπλισμοί - Δομικά σιδηρά πλέγματα

Οι σίδηροι οπλισμοί όλων των κατηγοριών θα κόβονται και θα λυγίζονται σε κατάλληλα μήκη και τμήματα ώστε να αποκτήσουν τις μορφές και τα σχήματα που απαιτεί η στατική λειτουργία του κάθε φορέα και σύμφωνα με τα σχέδια ξυλότυπων.

Η τοποθέτηση τους στη συνέχεια θα γίνεται επί τόπου του έργου, επίσης σύμφωνα με τα σχέδια ξυλότυπων και στις ακριβείς θέσεις πλήρους λειτουργίας τους, ώστε να προλαμβάνουν τις εφελκυστικές και τις διατμηματικές δυνάμεις που δημιουργούνται στους διαφόρους φορείς:

Οι οπλισμοί γενικά όλων των τμημάτων έργου, δηλαδή δοκών, πεδιλοδοκών, πλακών, στηλών κλπ πρέπει να τοποθετούνται εσωτερικά των εξωτερικών επιφανειών αυτών, και να καλύπτονται κατά 5 CM τουλάχιστον με σκυρόδεμα. Σε τμήματα μάλιστα φορέων από σκυρόδεμα, που βρίσκονται μέσα στο θαλάσσιο νερό ή περιλούονται από αυτό, το προστατευτικό αυτό πάχος σκυροδέματος, που θα καλύπτει τις ράβδους του σιδηρού οπλισμού τους, πρέπει να είναι 7 + 10CM.

Για την τοποθέτηση σ'αυτές τις θέσεις των σιδηρών ράβδων χρησιμοποιούνται σίδερα, φουρκέτες με καβίλιες κλπ. j >

Απαραίτητα επιβάλλεται πριν από την τοποθέτηση των οπλισμών και κύρια πριν από την ενσωμάτωση αυτών στο σκυρόδεμα, οι σιδηρές ράβδοι και τα λοιπά -σιδηρά εξαρτήματα να βουρτσίζονται με σιδερένιες βούρτσες ώστε να απομακρύνονται πλήρως οι σκουριές και οι επικολλούμενες ουσίες. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα δομικά πλέγματα.

Ειδικότερα τα δομικά πλέγματα των δαπέδων όπου αυτά απαιτηθούν θα τοποθετούνται 8 CM παράλληλα και κατω από την άνω επιφάνεια του σκυροδέματος κατάλληλα σταθερά στερεούμενα μέχρι να γίνει η έγχυση του σκυροδέματος, η δε τοποθέτηση των πλεγμάτων θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοκαλύπτονται κατά 3 βρόγχους.

Σιδηρά, χυτοσίδηρο και χυτοχαλύβδινα στοιχεία και εξαρτήματα. Η τοποθέτηση και ενσωμάτωση των Ι έτοιμων, ή και εκείνων που κατασκευάζονται στο εργοτάξιο μεταλλικών στοιχείων και εξαρτημάτων, όπως δεστρών, αξόνων πάκτωσης αυτών, καλυμμάτων φρεατίων, εσχαρών, κρίκων, κλιμάκων, σιδηροσωλήνων κλπ., θα γίνεται στις στάθμες και στις θέσεις που προβλέπονται στα σχέδια της μελέτης, αφού πρώτα καθοριστούν καλά με μηχανικές περιστρεφόμενες βούρτσες και τροχούς. Ολα τα εμφανή τμήματα αυτών θα μινιαρισθούν με αντισκωριακό υλικό άριστης ποιότητας σε τρία στρώματα με έξοδα του εργολάβου, γιατί και οι δαπάνες αυτές έχουν υπολογισθεί στις σχετικές μονάδες του Τιμολογίου.

Για την ποιότητα και την αντοχή των χυτοσιδήρων και χυτοχολύβδινων εξαρτημάτων και για τους απαιτούμενους ελέγχους αναφέρονται τα κεφ. 12.7 και 12.8.

12.6.

Σωλήνες αποχέτευσης ομβρίων ή διέλευσης καλωδίων Οι πλαστικοί σωλήνες προβλέπεται να ενσωματωθούν μέσα στην έξαλο ανωδομή καθώς και σε άλλα έργα από σκυρόδεμα για την αποχέτευση των νερών της βροχής. Η ενσωμάτωση θα γίνει στις ακριβείς θέσεις και στάθμες που προβλέπουν τα σχέδια της μελέτης, με τη στερέωση αυτών με απλούς τρόπο^κα|^3πλά μέσα (σιδερένια κολάρα, σύρματα, λάμες κλπ), πάνω στους σιδθ0)ύςίΛπΓ^σΐ^ύς ή στους ξυλότυπους, ώστε κατά την έγχυση του

30371

σκυροδέματος να μείνουν σταθεροί στις θέσεις τους. Οι πλαστικοί σωλήνες που, προορίζονται για τη διέλευση ηλεκτρικών ή άλλων καλωδίων θα τοποθετηθούν j πάνω σε κατασκευασμένη από πριν βάση από άοπλο σκυρόδεμα και θα σταθεροποιηθούν στις θέσεις αυτές μέχρι να ριφθεί το σκυρόδεμα που θα τους ενσωματώσει. Με τον ίδιο τρόπο θα τοποθετηθούν και οι τσιμεντοσωλήνες για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης των νερών της βροχής. Οι σωλήνες αυτοί, λόγω μεγάλου βάρους θα τοποθετηθούν πάνω στις κατασκευασμένες από πριν βάσεις από άοπλο σκυρόδεμα με γερανό ή φορτωτή και θα στερεωθούν με μικρούς λίθους μέχρι να ριφθεί το σκυρόδεμα που θα τους ενσωματώσει. Τόσο οι πλαστικοί σωλήνες, όσο και οι τσιμεντοσωλήνες, θα κόβονται στις θέσεις των φρεατίων.

j Άρθρο 13ο

Τρόπος επιμέτρησης και πλήρωσης των εργασιών I ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Ο Όρος αυτός ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω στις παραγρ. 14.1 και 14.1 ί για την επιμέτρηση των επί μέρους εργασιών. Κάθε εργασία θα πληγώνεται με την τιμή μονάδας του αντίστοιχου για την εργασία αυτή άρθρου του Τιμολογίου και σύμφωνα με τους γενικούς όρους αυτού. Οι τιμές μονάδων εργασιών αφορούν πλ'ήρες και εντελώς τελειωμένο έργο.

Όλες οι εργασίες θα καταμετρηθούν και θα επιμετρηθούν με ευθύνη, μέριμνα και δαπάνες του Αναδόχου Εργολάβου με βάση:

τις πραγματικές διαστάσεις και τα στοιχεία που θα παίρνονται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΕΣΥ όλων των έργων, τους όρους των άρθρων του Τιμολογίου, και τέλος με βάση τις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις παρέκλισης των διαστάσεων κατασκευής των έργων από τις συμβατικές.

α) Στην περίπτωση που ένα έργο κατασκευάζεται από τον εργολάβο σε διαστάσεις μεγαλύτερες από τις συμβατικές (αυτές που αναφέρονται στα Συμβατικά τεύχη και στα σχέδια της μελέτης) ή τα πρανή αυτών μορφώνονται με μικρότερες κλίσεις, οι «επιπλέον» όγκοι,Ιδεν επιμετρούνται και δεν πληρώνονται , εκτός εάν η Υπηρεσία τις κρίνει χρήσιμες και απαραίτητες, που αυξάνουν την αποδοτικότητα των έργων, ή κρίνονται αναγκαίες για την αντοχή των έργων. Εάν εξ άλλου κριθούν από την Υπηρεσία περιττές και προξενούν ανωμαλίες ο Εργολάβος υποχρεούται, ύστερα από έγγραφη εντολή της Επίβλεψης, να προβεί αμέσως στον περιορισμό και τη μόρφωση των έργων στις συμβατικές διαστάσεις, χωρίς καμιά αποζημίωση. (Τα ίδια ισχύουν και για τα βάρη των μεταλλικών εξαρτημάτων εξοπλισμού των έργων και του οπλισμού αντοχής).

β) Στην περίπτωση που ένα έργο κατασκευάζεται σε μικρότερες διαστάσεις από τις συμβατικές, ή τα πρανή αυτών μορφώνονται σε αποτομότερες κλίσεις, τότε, εφόσον οι μειώσεις αυτές κριθούν από την Επίβλεψη παραδεκτές, το κατασκευασμένο έργο θα επιμετρηθεί με τις πραγματικές του διαστάσεις και θα πληρωθούν οι πραγματικοί εκτελεσμένοι όγκοι, ενώ οι "επί έλλατον" δεν θα επιμετρηθούν και φυσικά ούτε θα πληρωθούν.

Εάν όμως η Επίβλεψη κρίνει ότι οι μικρότερες αυτές διαστάσεις αποτελούν κακοτεχνία ή κρίνονται ανεπαρκείς για την αρτιότητα των έργων, ο εργολάβος οφείλει να συνεχίσει την κατασκευή των έργων μέχρι να κατασκευασθεί στις συμβατικές του διαστάσει^^ααδια ισχύουν και για την επιμέτρηση του βάρους των μεταλλικών εξαρτημάτων εξοπλισμού των έργων και του οπλισμού αντοχής).

13.1. Γενικές υποθαλάσσιες εκσκαφές ή εκσκαφές αυλάκων θεμελίωσης κρηπιδατοίχων ή άλλων έργων.

'Α/' Θα επιμετράται ο πραγματικός συμβατικός όγκος εκσκαφής με βάση τα αρχικά

'%/ και τα τελικά βυθομετρικά και υψομετρικά στοιχεία των αντίστοιχων οριακών

y x- επιφανειών των χώρων πριν και μετά την εκσκαφή αυτών και σύμφωνα με τα

\ σχέδια της μελέτης.

I Όλα τα στοιχεία αυτά θα παίρνονται κατά διατομές ανά αποστάσεις 5 έως 10 Μ

και σε σημεία της ίδιας διατομής ανά 5 έως 20Μ ανάλογα με το μήκος των διατομών και της ομαλότητας ή όχι των επιφανειών.

Για τη λήψη των στοιχείων των πρανών τα σημεία μπορούν να πυκνωθούν και να παίρνονται ανά 2,50Μ ή ακόμη και ανά 1 ,ΟΟΜ. Τις αποστάσεις των σημείων που θα παίρνονται τα υψομετρικά αυτά και βυθομετρικά στοιχεία θα καθορίζει, κάθε φορά ανάλογα με την έκταση και το βαθμό ομαλότητας των επιφανειών, ο Επιβλέπων Μηχανικός.

13.2. Εκσκαφές τάφρων, καναλιών, θεμελίων κλπ σε εδάφη μαλακά ή σκληρά

Οι εκσκαφές αυτές αφορούν τη διάνοιξη αυλακών, τάφρων καναλιών, φρεατίων κλπ πάνω σε διάφορα εδάφη, μαλακά ή σκληρά.

Θα επιμετράται ο πραγματικός όγκος εκσκαφών με βάση τις συμβατικές διατομές και τα υψομετρικά στοιχεία πριν και μετά την εκσκαφή και σύμφωνα με το Γενικό Όρο του άρθρου αυτού 14.

Τα υψομετρικά στοιχεία θα παίρνονται και εδώ όπως και στην περίπτωση 14.1.

13.3. α) Λιθοσυντρίμματα και πετρώματα της βάσης έδρασης των κρηπιδοτοίχων, ή άλλων έργων.

β) Επιχώματα με λιθοσυντρίμματα και πετρώματα μέχρι 100 χλγρ. για την κατασκευή ή ανακουφιστικών πρισμάτων κρηπιδοτοίχων ή άλλων έργων. C\ Θα επιμετράται ο πραγματικός φαινόμενος όγκος των επιχωμάτων χωριστά για

Vj\ κάθε κατηγορία, με βάση τα αρχικά και τελικά (για κάθε κατηγορία χωριστά)

.χ\?·! βυθομετρικά και υψομετρικά στοιχεία που θα παρθούν πριν και μετά την

κατασκευή αυτών. Η κατασκευή αυτών θα γίνει σύμφωνα με τις διατομές και τα - άλλα σχέδια της μελέτης.

Το σχέδια αυτά επιμέτρησης θα παρθούν κατά διατομές και σημεία όπως και στην περίπτωση 14.1.

Κατά τον υπολογισμό των όγκων που θα γίνεται χωριστά για κάθε κατηγορία επιχωμάτων θα λαμβάνεται υπόψη ο Γενικός Ορος του άρθρου 14.

13.4. Συμπαγείς Τεχνητοί Ογκόλιθοι (κατασκευή και βύθιση) Θα επιμετράται ο πραγματικός όγκος σκυροδέματος με βάση τις διαστάσεις και τα γεωμετρικά σχήματα αυτών και σύμφωνα με τον Γενικό Όρο τον άρθρου αυτού 14.

Από τον όγκο αυτό δεν θα αφαιρούνται οι αύλακες και οι υποδοχές για τη διέλευση των συρματόσχοινων άρσης αυτών ή τυχόν άλλες υποδοχές για τον ίδιο σκοπό και φυσικά ούτε ο όγκος του σιδηρού οπλισμού αντοχής και ανάρτησης αυτών.

Η επιμέτρηση θα γίνει χωριστά για την κατασκευή και χωριστά για τη βύθιση.

13.5. Κυψελωτοί Τεχνητοί Ογκόλιθοι (κατασκευή και βύθιση) Θα επιμετράτεπ^ττρ^ραικός όγκος σκυροδέματος με βάση τις διαστάσεις και τα γεωμετρι^^ί^ατά^^ων και σύμφωνα με τον Γενικό Όρο του άρθρου

/~\ αυτού 14,

ΦΕΚ 52

036373

,/5

Από τον όγκο αυτό δεν θα αφαιρεθούν οι αύλακες και οι υποδοχές διέλευσης των συρματόσχοινων άρσης αυτών η τυχόν άλλες υποδοχές για τον ίδιο σκοπό και φυσικά ούτε ο όγκος του σιδηρού οπλισμού αντοχής και ανάρτησης αυτών. Η επιμέτρηση θα γίνει χωριστά για την κατασκευή και χωριστά για τη βύθιση.

13.6. Επιφόρτιση κρηπιδοτοίχων

Θα επιμετράται ο πραγματικός όγκος των Τεχνητών Ογκολίθων που θα τοποθετηθούν πάνω στους ανώτατους Τεχνητούς Ογκόλιθους των κρηπιδοτοίχων και των άλλων έργων, με βάση τις διαστάσεις και τα γεωμετρικά σχήματά τους και σύμφωνα με το Γενικό Όρο του άρθρου αυτού 14. Από τον όγκο αυτό δεν θα αφαιρείται ο όγκος των αυλακών και των υποδοχών για τη διέλευση των συρματόσχοινων άρσης.

13.7.

13.8.

13.9.

Χυτά υπό τη θάλασσα σκυροδέματα

Τα χυτά εν γένει, μέσα στη θάλασσα, σκυροδέματα οπουδήποτε και αν κατασκευάζονται, θα επιμετρούνται και πιστοποιούνται στις θεωρητικές διαστάσεις των σχεδίων της εγκεκριμένης μελέτης, εφόσον αυτές πράγματι εξετάσθηκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιμετρηθεί και θα πιστοποιηθεί ο πραγματικός όγκος που κατασκευάσθηκε, όπως αυτός προκύψει από τα επιμετρητικά ή διάφορα βοηθητικά στοιχεία που θα ληφθούν υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών, και με την προϋπόθεση ότι οι μειωμένες αυτές διαστάσεις των αντίστοιχων έργων δεν είναι σε βάρος της ευστάθειας του όλου έργου και έγιναν αποδεκτές με σχετικό έγγραφο από τη Διευθύνουσα το έργο Υπηρεσία. Διαρροές του υλικού αυτού κατά την έγχυσή του, απαγορεύεται, να γίνουν όμως και αν συμβούν έστω και σε μικρό βαθμό ο όγκος διαρροής δε θα επιμετράται.

Σκυροδέματα πάσης φύσεως

Θα επιμετρούνται στις πραγματικές διαστάσεις τους οι οποίες πρέπει απόλυτα να συμφωνούν με τις διαστάσεις των σχεδίων της μελέτης. Από τον όγκο αυτό των σκυροδεμάτων θα αφαιρείται κάθε άλλη κατασκευή που πληρώνεται ιδιαίτερα όπως οι τσιμεντοσωλήνες, καθώς και οι κενοί χώροι των καναλιών ύδρευσης, αποχέτευσης, ρευματοληψίας και των φρεατίων. Αντίθετα, δεν θα αφαιρούνται οι όγκοι των υποδοχών των κλιμάκων ανάβασης και αποβίβασης, των κρίκων πρόσδεσης, καθώς και οι όγκοι των σίδηρων εξαρτημάτων πάκτωσης των δεστρών, κρίκων, σιδηρογωνιών, των πλαστικών σωλήνων μέχρι 0,1 ΟΜ, των σιδηροσωλήνων μέχρι 4" και τέλος ο όγκος του σιδηρού οπλισμού αντοχής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά θα κατασκευασθούν σύμφωνα με τη μελέτη που προβλέπει τη χρήση 3 κατηγοριών ποιότητας σκυροδέματος. Οι επιμετρήσεις θα γίνουν φυσικά χωριστά για κάθε κατηγορία ποιότητος σκυροδέματος, και θα υπολογίζεται ο πραγματικός αυτών όγκος με βάση τις πραγματικές διαστάσεις των έργων που, πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με εκείνες της μελέτης. Διαφορετικά, θα εφαρμοσθεί ο Γενικός Όρος του άρθρου14 της ΕΣΥ.

Σιδηροί οπλισμοί - Δομικά πλέγματα.

Ο εργολάβος οφείλει, να συντάξει τους απαιτούμενους Πίνακες οπλισμού κάθε έργου^Γ^ού^α εγκρίνονται από τον Επιβλέποντα Μηχανικό. To/^^0j^ οπλισμών θα γίνεται με ζύγιση πριν από την τοποθέτησή τους p%i<z^0i°tw^mQy της Επιτροπής Παραλαβής αφανών εργασιών, όπως

1*

371

προβλέπει το άρθρο 6 και θα συντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο ζύγισης, είτε με σύνταξη πινάκων οπλισμού. Οι οπλισμοί αυτοί θα ελέγχονται από τον Επιβλέποντα τοποθετημένοι μέσα στους ξυλότυπους πριν από τη σκυροδέτηση, ανεξάρτητα αν ζυγίστηκαν ή όχι , για να συγκριθεί η ακρίβεια τους με τα σχέδια ξυλότυπων της μελέτης ή τους Πίνακες οπλισμού. Κατά την επιμέτρηση θα λαμβάνεται υπόψη ο Γενικός Ορος του άρθρου 14.

Μεταλλικά αντικείμενα και εξαρτήματα εξοπλισμού των έργων (εκτός των σιδηροτροχιών και των εξαρτημάτων τους).

Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και εξαρτήματα οποιασδήποτε σύστασης και κατηγορίας (σιδηρά χυτοσιδηρά, χυτοχαλύβδινα κλπ.) όπως δέστρες καλύμματα φρεατίων, κρίκοι, εσχάρες, σιδηρογωνιές (εξαιρούνται οι σιδηροτροχιές και τα εξαρτήματα στήριξης τους που θα μετριούνται σε μέτρα μήκους, όπως αναφέρεται στην παρακάτω παράγραφο 14.15) θα ζυγίζονται πριν από την τοποθέτησή τους στα έργα, ενώπιον της Επιτροπής ΠΑΕ του άρθρου 6 και θα συντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο ζύγισης. Ο Επιβλέπων θα ελέγχει τα βάρη κάθε εξαρτήματος, που πρέπει να είναι σύμφωνα ακριβώς με τα συμβατικά. Διαφορετικά θα εφαρμοστεί ο Γενικός Ορος του άρθρου αυτού. /

οι τσιμεντοσωλήνες θα

13.11. Σωλήνες πάσης φύσεως και ειδικά τεμάχια αυτών. Οι σιδηροσωλήνες, οι πλαστικοί σωλήνες και μετρούνται στα πραγματικά αυτών μήκη σε μέτρα,! μετρούμενοι στον άξονά τους μετά την πλήρη τοποθέτησή τους στις καθορισμένες από τα σχέδια της μελέτης θέσεις.

Τα ειδικά τεμάχια, (βάνες, ρακόρ), θα μετρούνται χΌοριστά σαν τεμάχια αλλά δεν θα αφαιρούνται, από τα μήκη των σωλήνων.

Για τυχόν διαφορές στα μήκη των σωλήνων και τα Ειδικά Τεμάχια αυτών, έχει }\ εφαρμογή ο Γενικός Ορος του άρθρου αυτού 14.

Αρθρο 14ο Υγιεινή και ασφάλεια των εργολαβιών

Ό Ανάδοχος υποχρεούται να εκτελεί το έργο με ασφαλή τρόπο και σύμφωνα με τους Νόμους, Διατάγματα, αστυνομικές και λοιπές διατάξεςι και οδηγίες του Κύριου του Εργου (ΚτΕ) όπως εκφράζονται μέσω της Υπηρεσίας αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, ο Ανάδοχος έχει τις εξής υποχρεώσεις:

14.1. Απασχόληση Τεχνικού Ασφαλείας κατά την περίοδο κατασκευής του Εργου (Ν. 1568/85, ΠΔ 294/88, ΠΔ 17/96).

Επίσης απασχόληση Συντονιστή Ασφαλείας τόσο κατά την μελέτη του Εργου, όσο και κατά την φάση της εκτέλεσής του (ΠΔ 305/96).

14.2. Απασχόληση Γιατρού Εργασίας, εφόσον ο αριθμός των απασχολουμένων στο εργοτάξιο υπερβαίνει τους 50 (Ν. 1568/85, ΠΔ 17/96).

Στις περιπτώσεις που στο Εργο χρησιμοποιούνται αμίαντος, βενζόλιο 9διαλύτης), μόλυβδος (π.χ. συνεργείο μπαταριών οχημάτων,), καρκινογόνες ουσίες (π.χ. πίσα), βιολογικοί παράγοντες (π.χ. απορρίμματα) και από την εκτίμηση των κινδύνων καταδεικνύεται κίνδυνος για την υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων τότε η υποχρέωση απασχόλησης Γιατρού Εργασίας ^^€τΐε^και όταν απασχολούνται λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι. ν^^Χ^α^^^των καθηκόντων των Τεχνικού Ασφάλειας και Συντονιστή

Ασφάλειας και υγείας της Εργασίας καθώς και του Γιατρού Εργασίας γίνεται εγγράφως και κοινοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

14.3. Σύνταξη Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας και Υποβολή τους στον ΚτΕ για έγκριση πριν την έναρξη των εργασιών (ΠΔ 305/96). Το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας αναθεωρούνται σύμφωνα με την εξέλιξη των εργασιών και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας παραδίδεται στον ΚτΕ ενημερωμένος ούτως ώστε να περιέχει τα πραγματικά στοιχεία του έργου, έτσι όπως αυτό κατασκευάστηκε. Μετά την αποπεράτωση του έργου, ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας συνοδεύει το έργο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και φυλάσσεται με ευθύνη του ΚτΕ. Κατά την εκτέλεση του έργου, το Σχέδιο και ο Φάκελος Αφάλειας και Υγείας τηρούνται στο εργοτάξιο με ευθύνη --- του εργολάβου ολόκληρου του έργου και είναι στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών. ι

14.4: Εκ των προτέρων Γνωστοποίηση της Εναρξης των Εργασιών στο Έργο προς την Αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (ΠΔ 305/96).

Το έγγραφο αυτό - το οποίο πρέπει να αναρτάται στο εργοτάξιο - αποσκοπεί στο να παρέχει στους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της Ασφάλειας και της Υγείας| στους χώρους εργασίας, τις αναγκαίες πληροφορίες για το Εργο πριν από την έναρξη των εργασιών.

14.5. Βιβλίο Γραπτών Υποδείξεων Τεχνικού Ασφάλειας και Γιατρού Εργασίας, θεωρημένο από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (Ν.1568/85).

14.6. Ημερολόγιο Ασφάλειας (Π.Δ. 1073/81).

14.7.

14.8.

14.9.

14.10.

Βιβλίο καταγραφής Ατυχημάτων και Πίνακας Ατυχημάτων με απουσία από την εργασία μεγαλύτερη των 3 ημερών (ΠΔ 17/96).

Εκπαίδευση του προσωπικού, (ΠΔ 17/96) αρχική και επαναλαμβανόμενη κατά περιόδους. j

Η εκπαίδευση τεκμηριώνεται εγγράφως (ημ/νία, θέματα, εισηγητής, υπογραφές συμμετεχόντων), ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από τις αρχές.

Ενημέρωση του προσωπικού με γραπτές οδηγίες για την υφιστάμενη νομοθεσία για ασφάλεια και υγεία της εργασίας, για τους κινδύνους κατά την εκτέλεση των εργασιών και τους τρόπους προστασίας από αυτούς.

Σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης (πχ. Σεισμός, πλημμύρα, κατολίσθηση, πυρκαγιά) και κοινοποίησή του στόν ΚτΕ.

Τα μέτρα Α' Βοηθειών και εκκένωσης των χώρων από εργαζόμενους σε/ περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στο μέγεθος , και σιη φύση των δραστηριοτήτων του εργοταξίου και θα λαμβάνουν υπόψη τα άλλα πρόσωπα που τυχόν είναι παρόντα. Επίσης, οργάνωση κατάλληλης υποδομής και εξασφάλιση των κατάλληλων διασυνδέσεων με αρμόδιες εξωτερικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα θέματα επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, διάσωσης και πυρασφάλειας.

.ί^.Μεϊρ^^^ών φυσικών και χημικών βλαπτικών παραγόντων (θόρυβος, σκόνη, επώνδυνάαέρΊα, κλπ) που είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι.

"03376

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων καταγράφονται σε ειδικό για το σκοπό αυτό βιβλίο (Ν.1568/85, ΠΔ 17/96).

14.12. Εκπόνηση και τήρηση προγράμματος επιθεωρήσεων/ελέγχων στις θέσεις και χώρους εργασίας για την ορθή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας από τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού παροχής πρώτων βοηθειών.

14.13. Εφαρμογή όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή ζημιών και ατυχημάτων από τη μεταφορά, αποθήκευση και χρήση εκρηκτικών υλών, όπως π.χ. ελεγχόμενες εκρήξεις, συστήματα συναγερμού για την απομάκρυνση ατόμων από τους χώρους των εκρήξεων, λήψη προστατευτικών μέτρων για υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές και ιδιοκτησίες, εφόσον βεβαίως του επιτραπεί από την υπηρεσία να χρησιμοποιήσει εκρηκτικές ύλες στις εκσκαφές. Γενικά, επιβάλλεται η τήρηση των προβλέψεων της νομοθεσίας (ΚΜΛΕ).

14.14. Χορήγηση σε όλο το προσωπικό του εργοταξίου, στο προσωπικό επίβλεψης του ΚτΕ (συμπεριλαμβανομένων και των Συμβούλων Επίβλεψης και Διαχείρισης), καθώς και σε κάθε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται στο χώρο του έργου, τω απαιτούμενων κατά περίπτωση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Η χορήγηση των ΜΑΠ στους εργαζόμενους πρέπει να συνοδεύεται από σχετική εκπαίδευση για την ορθή χρήση, αποθήκευση και συντήρησή τους. Επίσης από ειδική σήμανση των χώρων εργασίας στους οποίους επιβάλλεται η χρήση των ΜΑΠ.

14.15. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να μεριμνά καθ' όλη την διάρκεια των εργασιών για την τοποθέτηση κατάλληλων πινακίδων ή φωτεινών σημάτων επισήμανσης και απαγόρευσης προσέγγισης επικίνδυνων θέσεων, καθώς και προειδοποιητικών και συμβουλευτικών πινακίδων τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους κινούμενους στους χώρους των εργοταξίων ή / και στις περιοχές εκτέλεσης των εργασιών ή κοντά σε αυτές.

14.16. Ο ανάδοχος υποχρεούται να μεριμνήσει για τον εφοδιασμό των χώρων εργασίας με πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαριότητας και να προβλέψει κατάλληλους χώρους προστασίας του προσωπικού του από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ψύχος, βροχή, καύσων).

14.17. Περίφραξη και σήμανση του εργοταξίου για την προστασία και έγκαιρη προειδοποίηση των διερχομένων τροχοφόρων. Δημιουργία ασφαλών διόδων για την διέλευση των πεζών στους χώρους και στα σημεία που οι εργασίες του εργοταξίου ενδέχεται να δημιουργούν κινδύνους. Επίσης περίφραξη του εργοταξίου προς αποφυγήν εισόδου ατόμων μη εχόντων εργασία καθώς και ζώων.

14.18. Επιδίωξη συνεχούς βελτίωσης του συστήματος ασφάλειας της εργασίας.

14.19. Ρητά καθορίζεται ότι, ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, ο Ανάδοχος παραμένει μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων στα έργα και είναι δική του ευθύνη η υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας και η τήρηση των σχετικών κανονισμών. Για

mamMm^iCi ατυχημάτων ισχύουν γενικά όσα ορίζονται από την Ελληνική • Λ,-^τ ^, περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από αυτή θα

4

?30377

εφαρμόζονται οι διεθνείς σχετικοί κανονισμοί.

14.20. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ευθύνη του αναδόχου για τον συντονισμό των υπεργολάβων και των δραστηριοτήτων που έχει υπό τον έλεγχο του αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, την αλληλοενημέρωση μεταξύ των υπεργολάβων και σε συνέχεια την ενημέρωση από αυτούς των εργαζομένων και των εκπροσώπων του για τυχόν κινδύνους.

14.21. Ολες οι δαπάνες που συνεπάγονται τα παραπάνω, βαρύνουν τον Ανάδοχο και θα πρέπει να έχουν συνυπολογιστεί απ' αυτόν κατά την διαμόρφωση της προσφοράς του κατά ανηγμένο τρόπο στις τιμές του Τιμολογίου Προσφοράς αυτού.

Άρθρο 15ο Κρατήσεις

15.1. Ο ΟΛΠ απαλλάσσεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την καταβολή οποιωνδήποτε φόρων, δικαιωμάτων, εισφορών, κρατήσεων και γενικά οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων που υπάρχουν ή θα επιβληθούν υπέρ του Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οποιουδήποτε τρίτου.

Ο ανάδοχος υποχρεούται στην καταβολή του αναλογούντα σ'αυτόν φοροεισοδήματος και γενικά τις κρατήσεις και επιβαρύνσεις των Ασφαλιστικών αυτού Οργανισμών (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΓΙΕΔΕ κλπ) όπως αυτές διαμορφώνονται κατά το χρόνο της καταβολής , σύμφωνα με τις αντίστοιχες ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη υποχρεούται στην καταβολή των δώρων εορτών, δωρόσημων και εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων του εργατοτεχνικού προσωπικού του κλπ.

15.2. Όλες οι παραπάνω δαπάνες λήφθηκαν υπόψη για τον καθορισμό του ποσοστού γενικών εξόδων, οφέλους κλπ εργολάβου, που για την εργολαβία αυτή ορίζεται σε δέκα οκτώ τοις εκατό (18%).

15.3 Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του προς το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς σχετικά με το εργατικό προσωπικό που απασχολεί και να εφαρμόζει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για ότι αφορά υπερωριακή εργασία, επιδόματα, δώρα κλπ. Για να εξασφαλίσει ο ΟΛΠ την εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων του αναδόχου προς το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, έχει δικαίωμα να παρακρατεί ανάλογα ποσά από τους λογαριασμούς, που θα τα επιστρέψει όταν ο ανάδοχος παρουσιάζει τις σχετικές βεβαιώσεις των ταμείων ότι εξόφλησε τα ανάλογα ποσά. Στην περίπτωση που εισαχθούν από το εξωτερικό υλικά, εργαλεία, ή μηχανήματα, όλα τα σχετικά έξοδα και δασμοί βαρύνουν τον ανάδοχο.

1

' 1

ί

v./

από το Ταμείο του ΟΛΠ με ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς που συντάσσονται με βάση δεκαπενθήμερες προσωρινές επιμετρήσεις των εργασιών που έχουν εκτελεστεί και με τις τιμές μονάδων εργασίας της προσφοράς του. Υπολογίζονται επίσης το εργολαβικό όφελος και τα γενικά έξοδα καθώς και τα τυχόν προσκομιζόμενα αναγκαία κατάλληλα υλικά στο εργοτάξιο.

Ο εργολάβος έχει το δικαίωμα στο τέλος κάθε 15νθημέρου να συντάξει και να υποβάλλει στην αρμοδία Υπηρεσία του ΟΛΠ πιστοποίηση που θα συνοδεύεται από τη σχετική επιμέτρηση. Καμιά αξίωση από τον ανάδοχο κατά του ΟΛΠ δεν γίνεται δεκτή αν η πιστοποίηση που υποβάλλει δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα νόμιμα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 16.2.

Για την καλή και πιστή εκτέλεση και εφαρμογή της σύμβασης και των εγγράφων που αναφέρονται σε αυτή και για την κάλυψη οποιασδήποτε αξίωσης του ΟΛΠ κατά του εργολάβου, στα ποσά που προκύπτουν σύμφωνα με τα παραπάνω γίνονται σε κάθε λογ/σμό κρατήσεις 5% (πέντε τοις εκατό) της αξίας των εργασιών που έγιναν και 10% (δέκα τοις εκατό) της αξίας των υλικών του έργου που προσκόμισε ο εργολάβος επί του τόπου των έργων. Οι κρατήσεις αυτές μπορούν να μειωθούν κατά τη διάρκεια του έρ(γου σύμφωνα με το άρθρο 27 του 609/85 Π.Δ. Οι υπόλοιπες αποδίδονται ύστερα από την οριστική παραλαβή.

Επιτρέπεται η αντικαταστάση όλου ή μέρους των πιο πάνω κρατήσεων με ισόποσες εγγ. επιστολές αναγνωρισμένης Τράπεζας ή Του ΤΣΜΕΔΕ ή άλλων

πιστωτικών Οργανισμών που έχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις αυτού.

το δικαίωμα αυτό από

το Νόμο και

συντάσσονται

16.2. Με την οριστική εκκαθάριση του λογ/σμού της εργολαβίας,

προσωρινοί λογαριασμοί που υποβάλλει ο ανάδοχος εργολάβος στον ΟΛΠ με αίτηση του.

Το λογ/σμό πρέπει να συνοδεύουν οι σχετικές οριστικές ή προσωρινές επιμετρήσεις και τα πρωτόκολλα σε επικυρωμένο αντίγραφο. Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι σύμφωνα με τους όρους που ο Νομός προβλέπει. Καμιά πληρωμή δεν γίνεται, ούτε καμιά αξίωση του αναδόχου λαμβάνεται υπόψη εάν δεν συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά αυτά. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, με δική του ευθύνη και δαπάνη να συντάξει έγκαιρα τις επιμετρήσεις και τα πρωτόκολλα σε αντιπαράσταση με τον επιβλέποντα ο οποίος οφείλει μέσα σε ένα τα πολύ μήνα να ελέγξει τα στοιχεία αυτά και το λογαριασμό.

Οι επιμετρήσεις και τα πρωτόκολλα συντάσσονται με μέριμνα, ευθύνη και δαπάνη του αναδόχου, τουλάχιστον σε 3 αντίγραφα, από τα οποία 2 παραδίνονται στον εργοδότη, σύμφωνα με τους ορούς του άρθρου 38 Του Π.Δ.609/85.

Η αίτηση του Αναδόχου για την έκδοση λογ/σμού δεν λαμβάνεται υπόψη όταν τα δικαιολογητικά που το συνοδεύουν είναι ελλιπή.

Στην περίπτωση αυτή, ο ΟΛΠ έχει υποχρέωση ή να επιστρέψει το λογ/σμό για συμπλήρωση ή να ειδοποιήσει τον ανάδοχο να υποβάλλει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Μπορεί επίσης ο ΟΛΠ να εκδώσει το σχετικό λογαριασμό για

πληρωμή δικαιολ

ρίθι

δόχου για τις εργασίες που κρίνει ότι είναι πλήρως τε ο ανάδοχος πληροφορείται ποιες εργασίες δεν λογημένες.

&0M

Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τα έργα μέσα στα πλαίσια τω\^{- ■-'·' εγκεκριμένων πιστώσεων σύμφωνα με τη σύμβαση και με τα σχετικά έγγραφο που αναφέρονται σ'αυτή, και σύμφωνα με τις γραπτές εντολές της Υπηρεσίας1 και τις διατάξεις του Νόμου.

16.3 Ο ανάδοχος δεν πληρώνεται ούτε αποζημιώνεται για εργασίες που έχει εκτελέσει με υπέρβαση των εγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού ή του σχετικού Συγκριτικού Πίνακα, χωρίς την έγγραφη εντολή του εργοδότη, έστω και αν αυτές οι εργασίες είναι σε όφελος του κυρίου του έργου. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 Του Π.Δ. 609/85.

16.4 Ο Ανάδοχος είναι υπεύθυνος για τυχόν απώλειες υλικών έστω και αν έχουν πιστοποιηθεί ή υλικών που η υπηρεσία έχει παραδώσει στον Ανάδοχο.

16.5 Δεν επιτρέπεται η χορήγηση προκαταβολών.

Άρθρο ρ7ο

Τροποποιήσεις προϋπολογισμού - κανονισμός τιμών μονάδας νέων εργασιών -εκτέλεση υπερσυμβάτικών εργασιών

17.1

17.2

Σε ότι αφορά την τροποποίηση του προϋπολογισμού εφαρμόζονται όσα Λ προβλέπει ο Ν.1418/84 και τα άρθρρ 43 και 44 του ΠΔ 609/85, όπως αυτά,;; ισχύουν την ημερομηνία δημοπράτησες του έργου.

Στην περίπτωση ανάγκης εκτέλεσης νέων εργασιών, που δεν προβλέπονται στο τιμολόγιο μελέτης, κανονίζονται τιμές μονάδων νέων εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΠΔ 609/85, όπως αυτόΐ ισχύει την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

17.3 Στην περίπτωση ανάγκης εκτέλεσης υπερσυμβάτικών εργασιών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 44 του ΠΔ 609/85, όπως αυτός ισχύει την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

17.4 Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

Άρθρο 18ο Παραλαβές του έργου

Οι παραλαβές του έργου θα γίνουν σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.1418/84 και των άρθρων 53,54,55, του ΠΔ 609/85, όπως αυτά ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου.

Η προσωρινή παραλαβή θα διενεργηθεί σε 6 μήνες από τη βεβαιωμένη περάτωση του

έργου. Η βεβαίωοτ^τ^κ^ξται σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΠΔ 609/85.

Για τη διενέρ^ε^^ς-πρόσωρινής παραλαβής απαιτείται να συντάξει ο ανάδοχος το

σύνολο τω# τ^ικών επιμετρήσεων των εργασιών ως και τον τελικό συνοπτικό

/</■

επιμετρητικό πίνακα και να υποβάλλει αυτά μέσα σε 2 μήνες από την περάτωση των έργων για έλεγχο.

Αν η παραλαβή δεν διενεργηθεί ή το πρωτόκολλο δεν εγκριθεί μέσα στις πιο πάνω προθεσμίες, η παραλαβή θεωρείται ότι έχει συντελεστεί αυτοδίκαια 30 μέρες μετά την υποβολή από τον ανάδοχο σχετικής όχλησης για την διενέργειά της. Η οριστική παραλαβή ενεργείται μετά την προσωρινή παραλαβή και την πάροδο του χρόνου εγγύησης που ορίζεται σε δέκα πέντε (15) μήνες.

9-3038 i

Άρθρο 23ο

Ελαστικοί προσκρουστήρες και σύστημα αναρτήσεως αυτών

23.1. Θα χρησιμοποιηθούν ελαστικοί κυλινδρικοί προσκρουστήρες με κεντρική κυλινδρική κυψέλη στους κρηπιδότοιχους προβλήτα III του ΣΕΜΠΟ Ε. Βενιζέλος.

Οι διαστάσεις και οι αποστάσεις των προσκρουοτήρων έχουν προκύψει κατόπιν υπολογισμών σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της επιστήμης των λιμενικών έργων, οι δε υπολογισμοί αυτοί περιλαμβάνονται σε ξεχωριστά τεύχος της μελέτης.

Στους κρηπ;δότοιχους του προβλήτα θα τοποθετηθούν διάτρητοι ελαστικοί κυλινδρικοί .τροσκρουστήρες εξωτερικής διαμέτρου D=1400 χιλιοστών και εσωτερικής διαμέτρου ά=700χιλιοστών, μήκους εκάστου τεμαχίου Ι_=2,00 μέτρών σε αποστάσεις μεταξύ των ανά 10,ΟΟμ. όπως φαίνεται και στα σχέδια της μελέτης. Σε όλες τις περιπτώσεις η απόσταση μεταξύ δύο προσκρουοτήρων μετράται από το γεωμετρικό μέσο του ενός μέχρι το γεωμετρικό μέσο του άλλου.

23.2. Οι προσκρουοτήρες θα είναι κατασκευασμένοι από ειδικό συνθετικό ελαστικό και θα έχουν τις εξής ιδιότητες:

α) οι προσκρουστήρες εξωτερικής διαμέτρου D=1400 χιλιοστά θα πρέπει να δύνονται να απορροφούν ενέργεια τουλάχιστον 34ΤΜ ανά τεμάχιο μήκους 1_=2μ. με παραμόρφωση 50%. Η δύναμη αντίδρασης θα είναι της τάξης των 60 Τ/Μ και η πίεση στα τοιχώματα δεν θα υπερβαίνει την τιμή των 70 Τ/Μ2. β) Οι προσκρουστήρες θα είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από κατάλληλο ελαστικό το οποίο θα παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σιις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στις φθορές από τις τριβές και τα σχισίματα.

Θα έχει χαρακτηριστικά χαμηλής υστέρησης και θα εμφανίζει καλή αντοχή στ άλατα και στην παρουσία πετρελαίου.

Ειδικότερα τα χαρακτηριστικά του ελαστικού θα εμφανίζουν τα κατωτέρω περίπου μεγέθη. /

1) Πυκνότητα

2) Φορτίο θραύσης σε εφελκυσμό

3) Επιμήκυνση θραύσης

4) Σκληρότητα

5) Χαρακτηριστικά μετά επτά (7) ημερών ξήρανση σε καυτό αέρα θερμοκρασίας 70oC

1,20Τ/Μ3

τουλάχιστον 1700 GR/MM2 ελάχιστη 300 % SHORE Α70 + 5

α) Φορτίο θραύσης σε εφελκυσμό β) Επιμήκυνση θραύσης γ) Σκληρότητα

6) Αναμένουσα παραμόρφωση μετά από συμπίεση 25% σε θερμοκρασία 70oC επί 22ώρες

7) Αντίσταση στο όζον μετά από 120 ώρες σε 25 ΡΡΗΜ στους 23oC

8) Αντοχή^ε^ττολείμματα υδρογοναθράκων

9) Αντ,θχή Εττ^άΜσσιο νερό

τουλάχιστον 1400 GR/MM2 ελάχιστη 240 % SHORE Α 75 το πολύ

μέγιστο 15%

δεν ραγίζει καλή

πολύ καλή

10)$^3^0mt^^r] σύμφωνα με DIN 535/6 μέγιστη 160ΜΜ3

05:9383

καταλληλότητα, την τεκμηρίωση και την εφαρμογή του "προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας" και των "υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων", σύμφωνα με τις υποδείξεις και εγκρίσεις της Υπηρεσίας.

24.1.2. Οι χρησιμοποιούμενοι όροι, σχετικά με το "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας του έργου", νοούνται κατά τον ακόλουθο τρόπο: (1) "Ποιότητα" είναι η συμμόρφωση με τις καθορισμένες απαιτήσεις της Νομοθεσίας, των Συμβατικών Τευχών και των στοιχείων της (ων) μελέτης (ων) του έργου.

" (2) "Πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" είναι η τεκμηριωμένη και συστηματική παρουσίαση των ειδικών μέτρων και πρακτικών που θα εφαρμόσει ο Ανάδοχος κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου, για την εξασφάλιση της ποιότητας.

(3) "Διακήρυξη πολιτικής Ποιότητας" είναι γραπτό κείμενο, που αναφέρει τις υποχρεώσεις και τους αντικειμενικούς στόχους;της ανώτατης Διοίκησης του Αναδόχου ως προς την ποιότητα. Η "Διακήρυξη Πολιτικής Ποιότητας" υπογράφεται από την ανώτατη Διοίκηση και ανακοινώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο σε όλο το προσωπικό.

(4) "Υποοτηρικτικά έγγραφα στοιχεία" ονομάζονται οι "Διαδικασίες Ποιότητας" και οι "Οδηγίες Εργασίας"

(5) "Διαδικασίες Ποιότητας" είναι τα έγγραφα εκείνα τα οποία περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι δραστηριότητες, που επηρεάζουν την ποιότητα του έργου. |

(6) "Οδηγίες Εργασίας" είναι τα έγγραφα εκείνα τα οποία καθοδηγούν τους εργαζόμενους στην εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, ου σχετίζονται με την ποιότητα του έργου.

(7) "Σημείο στάσεως για έλεγχο" είναι χαρακτηριστικό σημείο της παραγωγικής διαδικασίας στο οποίο απαιτείται γραπτή έγκριση της Υπηρεσίας για την συνέχιση των εργασιών.

Nil24.2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ

ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ | 24.2.1. Το "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" του έργου περιλαμβάνει, κατ'

ελάχιστον:

α) Τη συνοπτική περιγραφή και τους στόχους του έργου.

β) Την οργάνωση (αναλυτικό οργανόγραμμα συνοδευόμενο με τις περιγραφές αρμοδιοτήτων - υπευθυνοτήτων για κάθε θέση εργασίας και τα απαιτούμενα προσόντα των στελεχών) καθώς και τα απαιτούμενα υλικοτεχνικά και διοικητικά μέσα του Αναδόχου για την κατασκευή του έργου.

γ) Τους εξωτερικούς συνεργάτες (αντικείμενο εργασίας, τίτλος/επωνυμία,

κλπ) του Αναδόχου για την κατασκευή του έργου, δ) Ειδική αναφορά στα αρχικά στοιχεία (Συμβατικά Τεύχη, μελέτες, σχέδια, περιβαλλοντικοί όροι, κλπ) και στα παραδοτέα (χρονικός και θεματικός προσδιορισμός των υποχρεώσεων) του έργου. Την "Διακήρυξη Πολιτικής Ποιότητας" του Αναδόχου. .Τΐ3Π3ττοπ£όγραμμα επιθεωρήσεων και ποιοτικών ελέγχων στο οποίο θα /^^ά^φερονίάι,πινακοποιημένες οι απαιτούμενες επιθεωρήσεις, έλεγχοι και /^^ίδ^κίμ^ες/καθφς και τα σημεία στάσεως για έλεγχο για τη διασφάλιση της· ποιότητας: τοι^ έργου, σε σχέση με τα συμβατικά στοιχεία και το

ε) στ)

χρονοδιάγραμμα του έργου, ζ) Κατάλογο όλων των "υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων", που θα καθοδηγούν τους εργαζόμενους στην κατασκευή του έργου, ώστε να διασφαλισθεί η ποιότητα του.

24.2.2. Το "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" του έργου θα συνοδεύεται από όλα τα "υποοτηρικτικά έγγραφα στοιχεία", δηλαδή τις "Διαδικασίες Ποιότητας" και τις "Οδηγίες Εργασίας.

Θα συνταχθούν και θα εφαρμοσθούν/για την κατασκευή του έργου "Διαδικασίες Ποιότητας" και "Οδηγίες Εργασίας"/ που θα καθοδηγούν τους εργαζόμενους, τουλάχιστον για τις δραστηριότητες; α) Διαχείριση εγγράφων

Η Διαχείριση εγγράφων θα καλύπτει τις απαιτήσεις για την σύνταξη, έλεγχο, επικύρωση και διανομή των εγγράφων στοιχείων του έργου, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα έγγραφα και οι αλλαγές σε αυτά ελέγχονται και διανέμονται σε όλες τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται. Θα τηρείται κατάλογος όλων των εγγράφων στον οποίο θα αναγνωρίζεται άμεσα η τελευταία έκδοση κάθε εγγράφου του έργου όπως: σχέδια, προδιαγραφές, ειδικές τεχνικές οδηγίες, προδιαγραφές ποιοτικών ελέγχων, εντολές αλλαγών, κλπ. β) Διαχείριση μελετών

Η Διαχείριση των μελετών θα διασφαλίζει ότι οι γενικές απαιτήσεις των κανονισμών και οι προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις στα Συμβατικά Τεύχη ικανοποιούνται και αποτυπώνονται με σαφήνεια στα σχέδια που συντάσσονται από τον Ανάδοχο. Επίσης θα διασφαλίζεται ότι οι αλλαγές στα σχέδια θα ακολουθούν τις ίδιες αρχές που ακολουθούνται για την σύνταξη 9ή παραλαβή από την Υπηρεσία), τον έλεγχο και την υλοποίηση των αρχικών σχεδίων, γ) Διαχείριση προμηθειών

Η Διαχείριση των προμηθειών θα διασφαλίζει ότι οι προμήθειες υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών, γίνονται με τρόπο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση των προμηθευόμενων με προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις. Οι εξωτερικοί συνεργάτες (μελετητές, -υπεργολάβοι, κλπ) του Αναδόχου είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με το εγκεκριμένο "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" του έργου. Είναι δυνατό όμως στην περίπτωση που εξωτερικός συνεργάτης εφαρμόζει "Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας" πιστοποιημένο από επίσημο φορέα πιστοποίησης, να υποβάλλεται ανεξάρτητο "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο της προμήθειας.

δ) Διαχείριση και αναγνώριση υλικών και προκατασκευασμένων στοιχείων. Η Διαχείριση των υλικών θα διασφαλίζει ότι μόνο υλικά και προκατασκευασμένα στοιχεία, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών, θα χρησιμοποιούνται ή θα ενσωματώνονται στο έργο. Διαχείριση κατασκευών.

Η Διαχείριση των κατασκευών θα διασφαλίζει την συμμόρφωση των κατασκευών με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις-και ειδικότερα θα τη χρησιμοποίηση του κατάλληλα . εξειδικευμένου ικου, των κατάλληλων μεθόδων εργασίας και του κατάλληλου για την εκτέλεση των κατασκευών, σύμφωνα με

προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις. Επίσης θα διασφαλίζει την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων κάί"· συνθηκών (κυρίως δε όσων αναφέρονται στα άρθρα ποιοτικώ|^/ ελέγχων) για την εκτέλεση της εργασίας και τον έλεγχο της τελικι4^1 κατασκευής με βάση τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις, στ) Διαχείριση επιθεωρήσεων και ποιοτικών ελέγχων.

Η Διαχείριση των επιθεωρήσεων και των ποιοτικών ελέγχων (συμπληρωματικά με όσα αναφέρονται στα άρθρα ποιοτικών ελέγχων) θα διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείται μόνο ο εξοπλισμός και τα υλικά που ανταποκρίνονται στα καθοριζόμενα στο "πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας" και στα Συμβατικά Τεύχη.

Οι Διαδικασίες Επιθεώρησης και Ποιοτικού ελέγχου, οι Οδηγίες Εργασίας και οι Κατάλογοι "Σημείων Στάσεων για Ελεγχο" που θα συνταχθούν, θα περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον:

Προγραμματισμό των επιθεωρήσεων και ποιοτικών ελέγχων, σύμφωνα με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις των Συμβατικών Τευχών. Προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και των στοιχείων κατασκευών ή ενεργειών που θα επιθεωρηθούν

Προσδιορισμό των υπεύθυνων για την διενέργεια της επιθεώρησης ή του

ποιοτικού ελέγχου Κριτήρια αποδοχής και απόρριψης.

Αποδεικτικά ολοκλήρωσης της Επιθεώρησης ή του Ποιοτικού ελέγχου και

αποτελέσματα.

Περιγραφή μεθόδου επιθεώρησης ή διενέργειας ποιοτικού ελέγχου.

Επιθεωρητή ή Υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου και αποτέλεσμα της

επιθεώρησης ή της διενέργειας του ποιοτικού ελέγχου.

Η Επιθεώρηση / κατάσταση ποιοτικού ελέγχου πρέπει να προσδιορίζεται

ευκρινώς με σφραγίδα, ετικέτες, ταμπέλες, έγγραφα ή άλλα κατάλληλα

μέσα.

ζ) Διαχείριση εξοπλισμού επιθεωρήσεων και ποιοτικών ελέγχων

Η Διαχείριση του εξοπλισμού επιθεωρήσεων και ποιοτικών ελέγχων θα διασφαλίζει ότι τα όργανα μετρήσεων και ποιοτικών ελέγχων που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες που επηρεάζουν την ποιότητα θα ελέγχονται και θα ρυθμίζονται (βαθμονομούνται) σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, και θα προσαρμόζονται έτσι ώστε η ακρίβειά τους να. διατηρείται μέσα στα απαραίτητα από τη χρήση όρια. Αρρύθμιστες συσκευές θα σημειώνονται ή θα απομακρύνονται και δεν θθα χρησιμοποιούνται μέχρι να ξαναρυθμιστούν. η) Χειρισμός, Αποθήκευση, Μεταφορά και Συντήρηση

Οι δραστηριότητες χειρισμού, αποθήκευσης, μεταφοράς και συντήρησης θα διασφαλίζουν την πρόληψη ζημιών ή απωλειών και την ελαχιστοποίηση των φθορών των πρώτων και βοηθητικών υλικών και των προκατασκευασμένων στοιχείων, που ενσωματώνονται στην κατασκευή καθώς και των ιδίων των κατασκευών, θ) Διαχείριση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις.

Η Διαχείριση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του επιθεωρούμενού αντικειμένου με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών, θα διασφαλίζει ότι αυτή θα καταγράφεται και θα αναφέρεται έγκαιρα στην αρμόδια ^-;'δίέυΒΒνση, σύμφωνα με την οργανωτική δομή του Αναδόχου. ji\ -.V Διορθωτικές^Ενέργειες

διασφαλίζεται ότι οι συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα

0M386

θα προσδιορίζονται έγκαιρα και θα διορθώνονται το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση σημαντικών αρνητικών συνθηκών, θα προσδιορίζονται οι αιτίες που τις προκαλούν και θα γίνονται διορθωτικές ενέργειες για να προληφθεί η επανάληψη τους. Οι διορθωτικές ενέργειες θα παρακολουθούνται ώστε να πιστοποιηθεί η εφαρμογή τους. ια) Αρχεία Διασφάλισης Ποιότητας

Θα διασφαλισθεί ότι καθορίζονται, προετοιμάζονται και διατηρούνται Αρχεία, με όλα τα έγγραφα του "προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας" καθώς επίσης και/όλα τα έγγραφα ου τεκμηριώνουν την ποιότητα του έργου. Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων και όλα τα απαιτούμενα από τις συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου προς τήρηση στοιχεία. Τα Αρχεία θα είναι ευανάγνωστα, αναγνωρίσιμα και προσβάσιμα άμεσα από εξουσιοδοτημένα από την Υπηρεσία άτομα ελέγχου.

Τα Αρχεία θα προστατεύονται κατάλληλα από ζημία, φθορά ή απώλεια για καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι απαιτήσεις και ευθύνες για την μετάδοση, διανομή, τήρηση, συντήρηση και διάθεση των αρχείων θα προσδιορίζονται, ιβ) Επιθεωρήσεις Ποιότητας.

Θα διασφαλισθεί η διενέργεια, από ειδικευμένο προσωπικό του Αναδόχου, προγραμματισμένων επιθεωρήσεων, με στόχο να επαληθευτεί η συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις του «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας» και των «υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων» και να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται, προσωπικό που δεν έχει άμεση σχέση με τις επιθεωρούμενες δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων αυτών θα αναφέρονται στην αρμόδια διεύθυνση για τυχόν παρατηρήσεις και αποδοχή. Παρακολούθηση των διορθωτικών ενεργειών θα γίνεται όπου χρειάζεται.

«πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας», που θα καταρτισθεί και εφαρμοσθεί στο έργο, θα κατατείνει στη διασφάλιση της ποιότητας σύμφωνα με το πνεύμα του προτύπου ISO 9001.

ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Ο Ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει με ένα εξειδικευμένο στέλεχος -διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο έργο καθ' όλη τη διάρκεια των κατασκευών μέχρι και την προσωρινή παραλαβή του έργου, που θα είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για την εφαρμογή του «Προγράμματος Διασφάλισης της Ποιότητας» του έργου. Ο μηχανικός αυτός θα είναι δεκαετούς εμπειρίας με τεκμηριωμένη τριετή ενασχόληση με θέματα «Διασφάλισης της Ποιότητας». Επίσης υποχρεούται να καθορίσει, στο οργανόγραμμα, τα άτομα εκείνα που έχουν αρμοδιότητες σε θέματα διασφάλισης ποιότητας και να προσδιορίσει σε γραπτά κείμενα αυτές τις αρμοδιότητες. Ο «Αρμόδιος Διασφάλισης Ποιότητας» θα έχει πλήρη εξουσία, ώστε να διασφαλίζει ότι η Πολιτική ποιότητας είναι γνωστή σε όλο το προσωπικό και εφαρμόζεται, ότι το «πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας», που εγκρίθηκε, εφαρμόζεται καθώς επίσης και να αναφέρει στη Διοίκηση του έργου (από πλευράς Αναδόχου), σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ,-^ρρ^ροιμματος, ώστε να λαμβάνονται μέτρα βελτίωσης του.

24.4. ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

24.4.1. Η ανάπτυξη του «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας» του έργου γίνεται σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής.

24.4.2 Ολες οι σχετικές εργασίες και τα παραδοτέα στοιχεία υπάγονται στην κατηγορία των μελετών για τις^ρποίες δεν προβλέπεται καταβολή αμοιβής.

24.5. ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

24.5.1. Υποβολή / έγκριση «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας»

Μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης ο Ανάδοχος υποβάλλει το «Πρόγραμμα Διασφάλισης της Ποιότητας» του έργου συνοδευόμενο με όλα τα «Υποστηρικτικά έγγραφα και στοιχεία» δηλαδή τις «Διαδικασίες Ποιότητας» και τις «Οδηγίες Εργασίας», που θα είναι πλήρη, ολοκληρωμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω, στην παρ. 2,2 του παρόντος άρθρου. j Η Υπηρεσία εγκρίνει μέσα προθεσμία τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών το «Πρόγραμμα Διασφάλισης της Ποιότητας» του έργου και τα «υποστηρικτικά έγγραφα στοιχεία», ή τα επιστρέφει με τυχόν παρατηρήσεις για συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις. Στην περίπτωση επιστροφή υποχρεούται ο Ανάδοχος μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών σε ανασύνταξη και επαναϋποβολή, ώστε να περιλάβει τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας.

Η έγκριση του «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας» και των «υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων» επιβάλλει προσθετές υποχρεώσεις στον Ανάδοχο κατά την κατασκευή του έργου, για τη διασφάλιση της ποιότητας του. Η έγκριση δεν έχει, κατ' οποιονδήποτε τρόπο, την |έννοια συμφωνίας της Υπηρεσίας στο βαθμό προσπάθειας, που απαιτείται απο τον Ανάδοχο, για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου, ούτε απαλλάσσει τον Ανάδοχο από τις λοιπές υποχρεώσεις του, που απορρέουν από τη Νομοθεσία και τη σύμβαση του έργου.

24.5.2. Εφαρμογή - βελτίωση «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας»

Μετά την, κατά οποιονδήποτε τρόπο σύμφωνα με τα προηγούμενα, οριστικοποίηση και έγκριση του «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας» και των υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων», αυτά όπως έχουν διαμορφωθεί, εφαρμόζονται υποχρεωτικά κατά την κατασκευή του έργου από τον Ανάδοχο. Είναι δυνατό, μετά από παρατηρήσεις της Υπηρεσίας ή χωρίς αυτές, να υποβληθούν από τον Ανάδοχο, βελτιωτικές τροποποιήσεις του «προγράμματος διασφάλισης της ποιότητας» ή των «υποοτηρικτικών εγγράφων στοιχείων», που υπόκεινται στην έγκριση της Υπηρεσίας και εφαρμόζονται εφ' όσον εγκριθούν.'

Σε κάθε περίπτωση ο Ανάδοχος υποχρεούται να διευκολύνει την Υπηρεσία στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα καθοριζόμενα στο «πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας» και τα «υποστηρικτικά έγγραφα στοιχεία». Μη συμμόρφωση του Αναδόχου με τα καθοριζόμενα στο «πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας» και τα «υποστηρικτικά έγγραφα στοιχεία», ή παρεμπόδιση του ελέγχου από την Υπηρεσία, εκτός από τη διαδικασία διοικητικών κυρώσεων, δίνει στην Υπηρεσία το δικαίωμα κατά την κρίση της ανεξάρτητα από την . επιβολή ποινικών ρητρών, να κηρύξει έκπτωτο τον Ανάδοχο.

.ποινική ρήτρα, που επιβάλλεται στον Ανάδοχο σε περίπτωση /μη συμμόρφωσης με το εγκεκριμένο «Πρόγραμμα Διασφάλισης της Ποιότητ<

ΦΕΚ 52

2.3 Οι αλλοδαποί υποψήφιοι από τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. ή από τα κράτη του Ε.Ο.Χ. ή από τα

κράτη που έχουν κυρώσει τη σύμβαση του Π.Ο.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις μπορούν να παραλάβουν τα παραπάνω στοιχεία και ταχυδρομικά, εφόσον τα ζητήσουν έγκαιρα και εμβάσουν, κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία που διεξάγει το διαγωνισμό, πέραν της αναφερομένης στην παράγραφο 2.1 δαπάνης και τη δαπάνη της ταχυδρομικής αποστολής τους. Η υπηρεσία αποστέλλει τα ζητηθέντα στοιχεία μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή ιδιωτικών εταιρειών μεταφοράς αλληλογραφίας και χωρίς να φέρει ευθύνη για την έγκαιρη άφιξη τους στον ενδιαφερόμενο.

-*

Άρθρο 3: Προϋποθέσεις έγκυρης και παραδεκτής συμμετοχής στο διαγωνισμό - Τρόπος υποβολής φακέλου προσφοράς

3.1

3.2

3.3

Για την έγκυρη και παραδεκτή συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτομν στην Επιτροπή Διαγωνισμού, μέσα στην προθεσμία του άρθρου 18, το φάκελο της προσφοράς τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις απαιτήσεις των άρθρων 23 και 24 της παρούσας. Οι φάκελοι υποβάλλονται είτε (α) με κατάθεσή τους στην οικεία Επιτροπή Διαγωνισμού είτε (β) με συστημένη επιστολή προς την αρχή που διενεργεί το διαγωνισμό είτε (γ) με κατάθεσή τους στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας που διεξάγει το διαγωνισμό.

Ο φάκελος προσφοράς (η προσφορά) συνίσταται σε δύο ξεχωριστούς φακέλους, το φάκελο των δικαιολογητικών συμμετοχής και το φάκελο της οικονομικής προσφοράς. Οι φάκελοι αναγράφουν στο εξωτερικό τους μέρος τον τίτλο του έργου, την επωνυμία, τη διεύθυνση (οδός, αριθμός, Τ.Κ., πόλη, τηλέφωνο, fax και ενδεχομένως, εφόσον υπάρχει, e-mail) του προσφέροντος / Διαγωνιζόμενου και τα στοιχεία όλων των μελών, σε περίπτωση κοινοπραξίας. Ο ένας φάκελος περιέχει τα δικαιολογητικά συμμετοχής (με την ένδειξη στο εξωτερικό του «ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ») και ο άλλος την οικονομική προσφορά (με την ένδειξη «ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ»). Ελλείψεις στην αναγραφή των ανωτέρω (εξωτερικών) στοιχείων συμπληρώνονται κατά την κατάθεση της προσφοράς και δεν αποτελούν λόγο αποκλεισμού των υποψηφίων. Ο φάκελος που περιέγει την οικονομική προσφορά είναι απαραίτητα και επί ποινή αποκλεισμού σφραγισμένος, δηλαδή κλεισμένος με τρόπο που δε μπορεί να ανοιγθεί χωρίς να καταστεί τούτο αντιληπτό.

α. Σε περίπτωση ιδιόχειρης κατάθεσης του φακέλου προσφοράς (από ημεδαπές επιχειρήσεις), αυτός κατατίθεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 44 του ν.1418/84. Σε περίπτωση Κοινοπραξίας, η προσφορά κατατίθεται είτε από όλους τους κοινοπρακτούντες, ο καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύεται κατά τα ανωτέρω, είτε από κοινό εκπρόσωπο διορισμένο με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εκπροσώπηση δύο ή περισσοτέρων Προσφερόντων / Διαγωνιζομένων από το ίδιο φυσικό πρόσωπο.

β. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής ή κατάθεσης στο πρωτόκολλο, οι φάκελοι Προσφοράς γίνονται δεκτοί εφόσον έχουν πρωτοκολληθεί στο πρωτόκολλο της αρχής που διεξάγει το διαγωνισμό, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία και ώρα του διαγωνισμού, όπως ορίζονται στο άρθρο 18 της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή στο εξωτερικό μέρος του φακέλου θα αναγράφονται τα ακόλουθα:

Προς: Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΟΛΠ Α.Ε.

Πρόεδρο Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ III ΣΤΑΘΜΟΥ Ε/Κ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ Α' ΦΑΣΗ

3.4

Η υπηρεσία που διεξάγει το διαγωνισμό δε φέρει ευθύνη για τυχόν ελλείψεις του περιεχομένου των προσφορών που αποστέλλονται ταχυδρομικά ούτε για καθυστερήσεις στην άφιξή τους. Δε θα παραληφθούν φάκελοι ή άλλα έγγραφα από οποιοδήποτε ταχυδρομικό κατάστημα, ακόμα κι αν η υπηρεσία ειδοποιηθεί εγκαίρως. Προσφορές εκπρόθεσμες για οποιοδήποτε λόγο είναι απαράδεκτες και επιστρέφονται χωρίς να ανοιχτούν. Αν ο ενδιαφερόμενος διαφωνεί και δηλώσει ρητά στον Πρόεδρο της Ε.Δ. ότι θα καταθέσει σχετική ένσταση ο φάκελος της εκπρόθεσμης προσφοράς πάραλαμ^ανεται και ανοίγεται με τις υπόλοιπες προσφορές. Η Ε.Δ. σημειώνει στο πρακτικό της στην περίπτωση αυτή την εκπρόθεσμη υποβολή (ακριβή ώρα που περιήλθε η προσφορά στην κατοχή της) και την απορρίπτει ως απαράδεκτη.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΎΙ

Π .1

03

Άρθρο 4: Διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης των προσφορών

4.1 Παραλαβή και εξέταση των φακέλων Προσφοράς

α) Η Επιτροπή Διαγωνισμού (Ε.Δ.) συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση, μισή ώρα πριν την ώρα λήξης της προθεσμίας του άρθρου 18 της παρούσας. Κηρύσσεται η έναρξη της παραλαβής των προσφορών, παραλαμβάνονται οι φάκελοι προσφοράς, που κατατίθενται ενώπιον της και κηρύσσεται η λήξηι της παραλαβής, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 17 του Π.Δ.609/85, δηλαδή μετά την επέλευση της ώρας 10.00, ο Πρόεδρος ανακοινώνει τη λήξη του χρόνου, περιμένει λίγα λεπτά (2-3) και κηρύσσει τη λήξη της παραλαβής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμού επικοινωνεί εν συνεχεία αμέσως με την υπηρεσία του πρωτοκόλλου για να διαπιστώσει αν έχουν αφιχθεί ταχυδρομικώς προσφορές κατά την παρ. 3.1 (σημειώνεται ότι στο πρωτόκολλο αναγράφεται η ώρα και ημέρα άφιξης, σημειώνεται πάνω στο φάκελο και μονογράφεται από τον υπεύθυνο υπάλληλο) και σε καταφατική περίπτωση μεταβαίνει μέλος της, κατ' εντολή του προέδρου της και παραλαμβάνει τις προσφορές για να τηρηθεί η υπόλοιπη διαδικασία του διαγωνισμού.

β) Η παραλαβή και εξέταση των προσφορών στην ανοιχτή διαδικασία γίνεται από την Επιτροπή Διαγωνισμού αυθημερόν, σε δημόσια συνεδρίαση και σε ενιαίο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, την αποσφράγιση και τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών και την υποβολή του πρακτικού της για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

γ) Για κάθε φάκελο προσφοράς που κατατίθεται ενώπιον της από ημεδαπή επιγείρηση. η Επιτροπή Διαγωνισμού καταγράφει (με βάση το επιδεικνυόμενο σχετικό έγγραφο) τα στοιχεία του προσώπου που τον υποβάλλει (τουλάχιστον ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας ή συναφούς εγγράφου). Η καταγραφή δε γίνεται σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής της προσφοράς. Σε περίπτωση που η νομιμοποίηση του υποβάλλοντος το φάκελο προσώπου αμφισβητείται, ο φάκελος παραλαμβάνεται και η τελική απόφαση λαμβάνεται κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, μετά το άνοιγμα και την καταγραφή των οικονομικών προσφορών.

δ) Οι φάκελοι που περιέχουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής ανοίγονται, καταγράφονται στο πρακτικό τα έγγραφα και δικαιολογητικά που περιέχονται στο φάκελο (χωρίς ταυτόχρονα να ελέγχεται το νομότυπο και η πληρότητά τους), μονογράφονται τα έγγραφα αυτά, ελέγχεται η βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.Ε.Π. ή το αντίγραφο εγγραφής σε επαγγελματικό μητρώο ή κατάλογο της αλλοδαπής (όταν ο διαγωνιζόμενος είναι αλλοδαπός από κράτος - μέλος της Ε.Ε., του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος που έχει κυρώσει τη συμφωνία του Π.Ο.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις).

Στη συνέχεια αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές, μονογράφονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Δ. και ανακοινώνονται τα επιμέρους στοιχεία τους για κάθε διαγωνιζόμενο. Όλες οι οικονομικές προσφορές καταχωρούνται, μετά από λογιστικό έλεγχο και τις τυχόν αναγκαίες διορθώσεις, σε πίνακα κατά τη σειρά μειοδοσίας (αρχίζοντας από τη μικρότερη προσφορά), ο οποίος υπογράφεται από τα μέλη της Ε.Δ. και αποτελεί μέρος του πρακτικού της.

ε) Κατόπιν η Ε.Δ., ξεκινώντας από τον πρώτο μειοδότη και ακολουθώντας τη σειρά μειοδοσίας, διαπιστώνει αν το φυσικό πρόσωπο που κατέθεσε ιδιοχείρως την προσφορά της επιχείρησης κατά την παρ. 44 του άρθρου 16 του ν.1418/84 έχει το σχετικό δικαίωμα και ελέγχει την κατά τα λοιπά έγκυρη συμμετοχή των διαγωνιζομένων, το δικαίωμα συμμετοχής τους στο διαγωνισμό (σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρούσας) και την εκπλήρωση των όρων του άρθρου 22 της παρούσας, με βάση τα δικαιολογητικά και το περιεχόμενο του φακέλου, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 της παρούσας. Τέλος ελέγχει το παραδεκτό των οικονομικών προσφορών κατά την ίδια σειρά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.609/85 και ανάλογα με το εφαρμοζόμενο σύστημα υποβολής προσφορών.

στ) Κατά τη διαδικασία αυτή, ελέγχεται η πληρότητα των υπογραφών και μονογραφών (κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο άρθρο 17 παρ. 5 του π.δ. 609/85) στην Οικονομική Προσφορά \των διαγωνιζομένων και παρακρατούνται τα μηχανόσημα του άρθρου 24.1 παρ. 6 της :'-;.;:χ; ^παρούσας, τα οποία ο Πρόεδρος διαγράφει θέτοντας επ' αυτών τη σχετική σφραγίδα "^διαγραφής. Ελέγχεται κατόπιν, κατά το άρθρο 24.2 της παρούσας, η ορθότητα συμπλήρωσης"ΔίΑΚΗΡ^Σ^ΠΟΣ Α

800395

4.2

του Εντύπου Οικονομικής Προσφοράς των διαγωνιζομένων, η αριθμητική και η ολόγραφη αναγραφή των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης και η ομαλόππα αυτών μεταξύ τους.

ζ) Για την εφαρμογή του ελέγχου ομαλότητας, χρησιμοποιείται από π|ν Επιτροπή Διαγωνισμού (Ε.Δ.) η μέση έκπτωση προσφοράς (Εμ), που υπολογίζεται στο τέλος του Εντύπου Οικονομικής Προσφοράς από τους διαγωνιζόμενους, όπως αυπί (τυχόν) διορθώνεται από πιν Ε.Δ., σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω. Για τον έλεγχο του ορθού υπολογισμού της Εμ από τους διαγωνιζόμενους, η Ε.Δ. ελέγχει τις δαπάνες εργασιών μετά την έκπτωση, το Γενικό Άθροισμα Δαπανών *ατά την προσφορά (Σπ), το ποσό που ανάλογα στα Γ.Ε. & Ο.Ε. και το Σύνολο Εργασιών με Γ.Ε. & Ο.Ε. κατά την προσφορά, ενώ η μέση έκπτωση προσφοράς (Εμ), θα πρέπει να υπολογίζεται με την αναγκαία στρογγύλευση, ώστε να προκύπτει ο μειοδόπις. Σημειώνεται ότι τα όρια ομαλότητας δε στρογγυλοποιούνται.

Σε περίπτωση απόλυτης ταύτισης των οικονομικών προσφορών διενεργείται κλήρωση από την Προϊσταμένη Αρχή μετά την εκδίκαση τυγόν ενστάσεων και κατόπιν προσκλήσεως των Ερν. Επ. που υπέβαλαν tic ίδιες προσφορές, με τρόπο που διασφαλίζει τη διαφάνεια τγκ διαδικασίας.

η) Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν. Αν ο έλεγχος δε μπορεί να περατωθεί την ίδια ημέρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγωνιζομένων, η Ε.Δ. οφείλει να ολοκληρώσει αυθημερόν τον έλεγχο τουλάχιστον των δέκα πρώτων διαγωνιζόμενων, ακολουθώντας τη σειρά μειοδοσίας. Ο έλεγχος των υπολοίπων προσφορών μπορεί στην περίπτωση αυτή να συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκτός αν υφίσταται σπουδαίος λόγος για π]ν αναβολή του σε ημέρα και ώρα που ανακοινώνεται με τοιχοκόλληση στον πίνακα ανακοινώσεων π|ς Υπηρεσίας. Τα δικαιολογητικά και οι προσφορές, που δεν ελέγχθηκαν, φυλάσσονται με ευθύνη του Προέδρου της Ε.Δ. Η εφαρμογή της διαδικασίας καταγράφεται στο Πρακτικό της Ε.Δ.

θ) Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για το σύνολο των διαγωνιζομένων, η Ε.Δ. απορρίπτει τις προσφορές που κρίνει αιτιολογημένα απαράδεκτες (με αναγραφή στο Πρακτικό) και καταρτίζει πίνακα των διαγωνιζομένων, που οι προσφορές τους κρίθηκαν παραδεκτές. Ακολουθεί ανακοίνωση του Προέδρου της Ε.Δ., σε πίνακα της υπηρεσίας, στην οποία διεξάγονται οι ανοικτές συνεδριάσεις της, με την οποία γνωστοποιείται στους διαγωνιζόμενους ότι μπορούν να λάβουν γνώση του πρακτικού και να υποβάλουν (ενδεχομένως) ένσταση κατ' αυτού μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ανωτέρω ανακοίνωση. Για την ημέρα και ώρα της ανάρτησης

συντάσσεται αυθημερόν, με επιμέλεια του Προέδρου της Επιτροπής, σγετική πράξη, ποι υπογράφεται από όλα τα μέλη της. Η πενθήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων αρχίζει την επόμενη της ανάρτησης ημέρα. Η Ε.Δ. είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει την πρόσβαση των διαγωνιζομένων στα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, με επιτόπιο έλεγχο των εγγράφων και λήψη φωτοαντιγράφων των απαραίτητων κατά τους αιτούντες εγγράφων με δαπάνες τους, κατά το άρθρο 5 του ν. 2690799.Οι ενστάσεις απευθύνονται στην ΠροϊσταμένΓ|) Αρχή, υποβάλλονται στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας που διεξάγει το διαγωνισμό και γνωστοποιούνται με μέριμνα της υπηρεσίας αυτής στον Πρόεδρο της Ε.Δ.

ι) Αν δεν υποβληθούν ενστάσεις κατά του πρακτικού, η Ε.Δ. ολοκληρώνει το έργο της και υποβάλλει το πρακτικό για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στην Προϊσταμένη Αρχή, η οποία εγκρίνει το αποτέλεσμα και κατακυρώνει στο μειοδότη, επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.3263/2004. Αν υποβληθούν ενστάσεις, η Επιτροπή Διαγωνισμού συντάσσει γνωμοδότηση την οποία και διαβιβάζει, (μαζί με τις ενστάσεις, το πρακτικό της και τα έγγραφα των φακέλων στα οποία οι ενστάσεις στηρίζονται) στην Προϊσταμένη Αρχή, η οποία αποφαίνεται επί των ενστάσεων και εν συνεχεία (στην ίδια ή και διαφορετική απόφαση) εγκρίνει το αποτέλεσμα.

Έγκριση αποτελέσματος της Δημοπρασίας - Πρόσκληση για υπογραφή σύμβασης

α) Η Προϊσταμένη Αρχή αποφασίζει και εγκρίνει ή ακυρώνει συνολικά ή μερικά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3263/2004, όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3481 /06. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους διαγωνιζόμενους (εκτός του μειοδότη). Μετά τη λήξη της σχετικής διαδικασίας και τη διεξαγωγή του (κατά το νόμο) προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας της διαδικασίας του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και την έκδοση του αναγκαίου πιστοποιητικού .-διαφάνειας εκ μέρους του Ε.Σ.Ρ. ή την άπρακτη πάροδο της νόμιμης προθεσμίας κατά το άρθρο ^jOu4i^04O/O5, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το ν. 3414/05, προσκαλείται ο ης νανπροσκομίσει κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 3263/04 (όπως ισχύει

oao

μετά την τροποποίηση της με την παρ. 6 α' του άρθρου 4 του ν. 3481/06,), να προσκομίσει μέσα σε προθεσμία τουλάχιστον δέκα (10) ημερών ή και περισσότερων κατά την κρίση της Προϊσταμένης Αρχής, ισχύουσα βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο (εφόσον η αρχική δεν ισχύει πλέον) και επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά των παρ. 23.2.1 (οι ημεδαποί) και 23.2.2, (β), (γ) και (δ) (οι αλλοδαποί) πις παρούσας, εφόσον έχει λήξει ο χρόνος ισχύος τους, καθώς και τα δικαιολογητικά της παρ. 24.1.5 (περί ονουαοτικοποίηοτκ των μετοχών). Σε κάθε περίπτωση (ακόμα δηλαδή κι αν το αρχικώς προσκομισθέν ή η Ενημερότητα Πτυχίου ισχύει) οφείλει να προσκομίσει νέο πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της ημερομηνίας κοινοποίησης της σχετικής πρόσκλησης της Προϊσταμένης Αρχής. Επίσης προσκομίζονται και ελέγχονται τα αποδεικτικά Φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, εάν από την Ενημερότητα Πτυχίου που προσκομίσθηκε στο διαγωνισμό προκύπτει ότι κατά την ημέρα του διαγωνισμού ή την ημέρα διεξαγωγής του ελέγχου των δικαιολογητικών του αναδόχου είχε (ή έχει αντίστοιχα) λήξει ο χρόνος ισχύος των προσκομισθέντων για την έκδοσή της. Από τα ως άνω αποδεικτικά πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ανάδοχος ήταν ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά και κατά την ημέρα του διαγωνισμού, σύμφωνα με την υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωσή του. Τα στοιχεία ελέγχονται από την Προϊσταμένη Αρχή και, εφόσον δεν έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, κοινοποιείται η εγκριτική του αποτελέσματος του διαγωνισμού απόφαση στο μειοδότη (σύναψη σύμβασης), με πρόσκληση για την υπογραφή της σύμβασης κατά το άρθρο 26 του Π.Δ.609/85 σε ορισμένο τόπο και χρόνο προσκομίζοντας, μεταξύ των άλλων που προβλέπονται από) τα συμβατικά τεύχη και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.

β) Αν τα ζητούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εμπρόθεσμα ή αν τα προσκομισθέντα είναι ελλιπή ή αν δεν υφίστανται πλέον οι απαιτούμενες προϋποθέσεις καταλληλότητας του μειοδότη, η Προϊσταμένη Αρχή ανακαλεί την απόφαση κατακύρωσης και εγκρίνει την ανάθεση της κατασκευής στην αμέσως επόμενη, κατά σειρά μειοδοσίας, Εργοληπτική Επιχείρηση ή Κοινοπραξία, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και ούτω καθ' εξής. Η Προϊσταμένη Αρχή είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει στο δεύτερο μειοδότη την έκβαση του επανελέγχου των δικαιολογητικών του πρώτου μειοδότη, πριν την κοινοποίηση της απόφασης έγκρισης του αποτελέσματος στο μειοδότη.

γ) Η απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος, όπως και οι λοιπές αποφάσεις, που λαμβάνονται κατ' εφαρμογήν του άρθρου 2 του ν. 3263/04, κοινοποιούνται στους διαγωνιζόμενους ταχυδρομικώς με απόδειξη ή με fax, κατά την κρίση της υπηρεσίας. Αν η ισχύς της προσφοράς του μειοδότη έχει λήξει και δε συμφωνεί στην παράταση ισχύος της προς το σκοπό σύναψης της σύμβασης, η Προϊσταμένη Αρχή απευθύνεται στο δεύτερο κατά σεΊρά μειοδότη, στον| οποίο κατακυρώνει το διαγωνισμό, αν αυτός συμφωνεί στην παράταση και ούτω καθεξής.

Άρθρο 5: Σύμβαση-Συμβατικά τεύχη

ί

hi

Σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 26 του Π.Δ. 609/85, καθώς και τα αναφερόμενα στο άρθρο 35 του Π.Δ. 609/85.

Τα συμβατικά τεύχη και στοιχεία, με βάση τα οποία θα εκτελεσθεί το προς ανάθεση έργο, είναι τα αναφερόμενα παρακάτω. Σε περίπτωση ασυμφωνίας των περιεχόμενων σ' αυτά όρων, η σειρά ισχύος αυτών καθορίζεται ως κατωτέρω:

1. Το συμφωνητικό.

2. Η παρούσα Διακήρυξη.

3. Η Οικονομική Προσφορά.

4. Το Τιμολόγιο Μελέτης.

5. Η Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.).

6. Η Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Γ.Σ.Υ.)

7. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές και τα Παραρτήματα τους, Τ.Σ.Υ.

8. Η Τεχνική Περιγραφή (Τ.Π.).

9. Ο Προϋπολογισμός Μελέτης.

10. Οι εγκεκριμένες μελέτες, που θα χορηγηθούν στον^νώδρχο από την υπηρεσία και οι εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες, που θα 5υ^"ταχθοον/itmp τον Ανάδοχο, αν

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΥΠΟΣ Α

προβλέπεται η περίπτωση αυτή από τα συμβατικά τεύχη ή προκύψει κατά τις ισχύουσες διατάξεις περί τροποποίησης των μελετών του έργου. 11. Το Χρονοδιάγραμμα/Πρόγραμμα κατασκευής των έργων, όπως αυτό τελικά θα εγκριθεί από την Υπηρεσία.

Επίσης συμβατική ισχύ έχουν, επόμενες των αναφερόμενων στην προηγούμενη παράγραφο, επειδή είναι δημοσιευμένα κείμενα :

(1) Τα εγκεκριμμένα ενιαία Τιμολόγια του άρθρου 8 του Ν.3263/2004.

(2) Οι Ευρωκώδίκεξ.

(3) Οι Πρότυπες Τεχνικές Προδιαγραφές (Π.Τ.Π.) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ή του τ. Υ.Δ.Ε.).

(4) Οι προδιαγραφές ΕΛ.Ο.Τ. και I.S.O.

Άρθρο 6: Γλώσσα διαδικασίας

6.1 Επίσημη γλώσσα της διαδικασίας είναι η Ελληνική και όλα τα στοιχεία αυτής, καθώς και κάθε έγγραφο της Υπηρεσίας, θα είναι συντεταγμένα στην Ελληνική γλώσσα ή θα συνοδεύονται από νόμιμη ελληνική μετάφραση.

j Επικρατούσα διατύπωση είναι πάντοτε η Ελληνική. Οι τυχόν ενστάσεις θα υποβάλλονται στην Ελληνική.

6.2 Τα έγγραφα και δικαιολογητικά που θα κατατεθούν από αλλοδαπές Επιχειρήσεις πρέπει, επί ποινή απαραδέκτου, να είναι νόμιμα επικυρωμένα, είτε από το Αρμόδιο Προξενείο της χώρας της διαγωνιζόμενης, είτε με την επίθεση της σφραγίδας "Apostile" σύμφωνα με τη συνθήκη της Χάγης της 05-10-61 (που κυρώθηκε με το Ν. 1497/84), ώστε να πιστοποιείται η γνησιότητά τους. Η μετάφραση των εγγράφων αυτών γίνεται είτε από Έλληνα δικηγόρο είτε από το αρμόδιο προξενείο είτε από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

6.3 Οι έγγραφες και προφορικές συνεννοήσεις μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην ανάθεση και εκτέλεση του έργου, των υποψηφίων, των διαγωνιζομένων και του αναδόχου διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να διευκολύνει την επικοινωνία των αλλοδαπών υπαλλήλων του με την Υπηρεσία με διάθεση διερμηνέων.

Το Ελληνικό Σύνταγμα, τόμ. 1, 2025
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση