logo-print

Αίτηση διόρθωσης της ταυτότητας φύλου

Το περιεχόμενο της αίτησης και οι διαφοροποιήσεις του μετά το Ν. 4491/2017

25/11/2019

03/10/2022

Συντάκτρια: Μερόπη Δράκου

Αρμόδιο δικαστήριο για την διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου είναι το Ειρηνοδικείο, το οποίο δικάζει κατά την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, το οποίο ίσχυε και πριν τον Ν. 4491/2017.

Πέραν των απατούμενων στοιχείων του άρθρου 118 ΚπολΔ, στο δικόγραφο της αίτησης πρέπει να επισυνάπτεται αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος (άρθρο 4 παρ. 1 Ν. 4491/2017). Ωστόσο, η έλλειψη της ανωτέρω επισύναψης δεν επιφέρει ακυρότητα, καθότι είναι εφικτό η ληξιαρχική πράξη να προσκομιστεί αργότερα κατά τα άρθρα 227 και 741 ΚΠολΔ. Το περιεχόμενο της κατατεθειμένης αίτησης εμπεριέχει το ιστορικό του εκάστοτε ατόμου ως προς το φύλο και την χρήση του νέου ονόματος και του προσαρμοσμένου στο φύλο επωνύμου.

Επίσης, εκτίθεται η ασυμφωνία ανάμεσα στην ληξιαρχική καταχώρηση του φύλου και στην ταυτότητα φύλου, ήτοι στο επιθυμητό από το άτομο φύλο.

Το αιτητικό αφορά στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του αιτούντος, του κυρίου ονόματος ή και του επιθέτου του λόγω ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση και την προσωπική αίσθηση του σώματος του, με απώτερο σκοπό την διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Η διαδικασία μετά το Ν. 4491/2017 διαφοροποιείται από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ως προς το ότι δεν απαιτείται πλέον να βεβαιώνεται στην ανωτέρω αίτηση εκάστοτε ατόμου ότι παρακολουθείται από ψυχίατρο, δεν χρειάζεται να προσκομίζεται σχετική διάγνωση ψυχιάτρου και δεν απαιτείται το ενδιαφερόμενο άτομο να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου ή εν γένει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του (άρθρο 3 παρ. 4). Συνεπώς, αρκεί και μόνο η βούληση του προσώπου ότι επιθυμεί να μεταβάλει το καταχωρισμένο στην ληξιαρχική πράξη φύλο του.

Στα προσκομιζόμενα ενώπιον του δικαστηρίου έγγραφα, πέραν την ληξιαρχικής πράξης γέννησης, συγκαταλέγονται φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.α. Χρήσιμο είναι να προσκομίζονται επίσης έγγραφα στα οποία γίνεται χρήση του επιθυμητού ονόματος όπως για παράδειγμα εκτύπωση σελίδων profile από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 4491/2016 για την υπό συζήτηση διόρθωση απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση βούλησης του αιτούντος προσώπου για την μεταβολή του φύλου του στα ληξιαρχικά του στοιχεία ενώπιον του δικάζοντος δικαστηρίου, η οποία γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα. Στην πράξη σύνηθες είναι να καταθέτει ως μάρτυρας υπέρ του αιτούντος, άτομο του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντός του.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31