Αναβολή Στράτευσης και Διπλή Ιθαγένεια
Η Ελληνική και Γερμανική Υπηκοότητα
21/08/2024
05/09/2024
Σε προηγούμενα αρθρογραφία μας έχουμε ήδη αναφερθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας Έλληνας πολίτης αποδεικνύοντας μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό δύναται να απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια παρόμοια περίπτωση, των ατόμων οι οποίοι κατέχουν διπλή ιθαγένεια. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε την περίπτωση των ατόμων που διαθέτουν και την Ελληνική και την Γερμανική ιθαγένεια.
Ο Ν. 3421/2005 σε συνδυασμό με το Π.Δ.292/2003, το Ν.Δ 4187/1961 και την Υ.Α Φ15/32/42835//2017 (ΦΕΚ 4480/Β) ρυθμίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο οφείλει την ύπαρξη στις ιδιαίτερες ιστορικά σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο εθνών και έχεις τις νομικές του ρίζες στην συνθήκη εγκατάστασης και ναυτιλίας Ελλάδας - Γερμανίας του 1960.
Ι. Η ρύθμιση και η νομοθετική της εξέλιξη
Όσοι έχουν εκτός της ελληνικής και τη γερμανική υπηκοότητα ΔΕΝ υπόκεινται σε καμιά στρατιωτική υποχρέωση απέναντι στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος.
Ειδικότερα, τους χορηγείται αναβολή κατάταξης, που διακόπτεται εφόσον απολέσουν την γερμανική υπηκοότητα. ή αν πάψουν να έχουν μόνιμη διαμονή και βιοποριστική εγκατάσταση στη χώρα αυτή και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας.
Πρό της κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας1 στη Γερμανία οι ανωτέρω εφόσον είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις2 στις γερμανικές ΕΔ ή εκπλήρωσαν εναλλακτική υπηρεσία, δεν υπείχαν παραπέρα στρατιωτικές υποχρεώσεις προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΙΙ. Η Διαδικασία χορήγηση της αναβολής
1.Oι προϋποθέσεις
Για να ενταχθεί κάποιος στην συγκεκριμένη διάταξη οφείλει:
Α) Να φέρει την Ελληνική ΚΑΙ την Γερμανική υπηκοότητα
Β) Να έχει την μόνιμη ή και βιοποριστική του εγκατάσταση στη Γερμανίας
Γ) Να μην απολέσει έπειτα από την χορήγηση της αναβολής την Γερμανική υπηκοότητα
Δ) Να μην παραμείνει στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει ει τους 6 μήνες
2. Η Διαδικασία υποβολής
Κομβικό ρόλο διαδραματίζει και στην παρούσα περίπτωση η αρμόδια προξενική αρχή ή πρεσβεία της περιοχής της μόνιμης βιοποριστικής εγκατάστασης του Έλληνα πολίτη στη Γερμανία.
-
Χορήγηση πιστοποιητικών: Η αρμόδια προξενική αρχή ή πρεσβεία, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και την προσκομιδή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, χορηγεί πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει:
Α) Η ημερομηνία απόκτησης της Γερμανικής υπηκοότητας καθώς και αν εξακολουθεί να τη διατηρεί. Σε περίπτωση απώλειας να προκύπτει η σχετική ημερομηνία.
Β) Ο τόπος της μόνιμης διαμονής και βιοποριστικής του εγκατάστασης.
-
Διαβίβαση στην στρατολογία: Προκειμένου να χορηγηθεί η αναβολή απαιτείται το εκδοθέν πιστοποιητικό να προσκομιστεί στην Στρατολογία είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, είτε μέσω e- mail, είτε μέσω της Πρεσβείας ή της Προξενικής αρχής που το χορήγησε.
-
Η έγκριση και χορήγησης της αναβολής: Η αρμόδια στρατολογική Υπηρεσία χορηγεί στον ενδιαφερόμενο αναβολή στράτευσης επ΄ αόριστον, η οποία εν τοις πράγμασι διαρκεί μέχρι και τα 45 στρατολογικά έτη του ενδιαφερόμενου, όταν ο ίδιος απαλλάσσεται οριστικά από την υποχρέωση στράτευσης.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό μας γραφείο με e-mail στο kepesidis.kolivalaw@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 2104132085 και 6948561550.