logo-print

Προστασία της κύριας κατοικίας και κόκκινα δάνεια: Τι έρχεται από την 1η Μαϊου

Οι λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για την ιδιωτική πτώχευση. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

17/02/2020

19/02/2020

Σύμφωνα με αυτά που διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ισχύουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, για προστασία της κύριας κατοικίας θα λειτουργεί αυστηρά μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020.

Από την 1η Μαϊου, θεωρητικά απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας με άγνωστες κοινωνικές συνέπειες. Δυστυχώς, οι πιστωτές της χώρας φαίνονται μέχρι στιγμής, απόλυτοι στην πρόθεσή τους να μην υπάρξει παράταση της υπάρχουσας ρύθμισης, ή κάποια άλλη ρύθμιση που να παρέχει προστασία της κύριας κατοικίας.

Πάντως, μέσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι με τον Νέο Πτωχευτικό Νόμο που επίκειται να ψηφιστεί, να υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας ρύθμισης όλων των οφειλών των δανειοληπτών (φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων), δηλαδή οφειλών που προέρχονται από τραπεζικά δάνεια, εφορία, ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ κλπ., με την μορφή πάλι ηλεκτρονικής αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.

Όποιοι όμως δεν μπορέσουν, ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα υπάρχει η δυνατότητα και της ιδιωτικής πτώχευσής του οφειλέτη, η οποία θα γίνεται με αίτημα του στο δικαστήριο, δηλώνοντας πτώχευση ως φυσικό πρόσωπο (ως τώρα αυτό ίσχυε μόνο για νομικά πρόσωπα, δηλαδή για εταιρείες κτλ), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ρευστοποίηση όλα τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και η κύρια κατοικία του, προκειμένου να εξοφληθούν όσα είναι δυνατόν από τα χρέη του.

Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται πως με την πτώχευση και την ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, τελειώνουν τα βάσανα του οφειλέτη. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η εξόφληση του συνόλου των χρεών του από το ποσό που θα προκύψει από την ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει για το υπόλοιπο ποσό, δικαστική ρύθμιση των οφειλών του και εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση του, κυρίως αν δεν αποδειχθεί δόλος του οφειλέτη για την ανάληψη των χρεών του, θα του επιβληθεί μία μηνιαία δόση μέχρις εξοφλήσεως του υπολοίπου, εκτός κι αν δεν έχει εισόδημα ή αυτό είναι πολύ χαμηλό.

Οι μηνιαίες δόσεις, θα είναι ανάλογες της οικονομικής δυνατότητας του οφειλέτη και της οικογένειάς του, αφού πρώτα καλυφθούν τα έξοδα διαβίωσής τους. Σε περίπτωση μη ύπαρξης εισοδημάτων, τα υπόλοιπα των χρεών θα διαγράφονται.

Μετά από αυτό θα μπορεί να έχει ο κάθε ιδιώτης οφειλέτης μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς χρέη, με την δυνατότητα να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα, να ανοίξει δική του επιχείρηση, ακόμη και να δανειοδοτηθεί εκ νέου.

Θεωρείται πάντως, ότι υπάρχει βούληση, μόνο οι κακοπληρωτές, οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες και όσοι ενήργησαν με δόλο, να μην μπορέσουν να βρουν βοήθεια στην ρύθμιση των οφειλών τους.

Αν λάβουμε πάντως υπόψιν, ότι από τον Ιούλιο του 2019 που εφαρμόζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών, ελάχιστοι από τους δεκάδες χιλιάδες που προσπάθησαν, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδικασία της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης και ακόμα πιο λίγοι να πετύχουν να γίνει δεκτή η αίτησή τους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι φταίνε οι ίδιοι οι όροι της ρύθμισης.

Στην περίπτωση τώρα, που η κύρια κατοικία τεθεί σε πλειστηριασμό, έχει εκφραστεί η βούληση, να υπάρχει το λεγόμενο επίδομα στέγασης για αυτούς που δεν θα έχουν άλλη οικία να μείνουν και ούτε ικανό εισόδημα να νοικιάσουν κάποιο σπίτι. Αυτοί θα μπορούν ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι να συνεχίσουν να διαμένουν, μόνο που αυτό θα ανήκει πλέον στην τράπεζα ή σε κάποιον τρίτο. Το επίδομα στέγασης θα υπολογιστεί με κάποια ειδικά κριτήρια της οικογένειας του κάθε οφειλέτη π.χ. εισόδημα, αριθμό μελών της οικογένειας, ασθένεια, αναπηρία, ανεργία κλπ.

Το βέβαιο είναι πάντως, πως σήμερα η μόνη σίγουρη ευκαιρία για την προστασία της κύριας κατοικίας, είναι η ηλεκτρονική αίτηση για ρύθμιση οφειλών που ισχύει μέχρι τέλος Απριλίου και μέλλει να δούμε τι θα γίνει τελικά από 1η Μαΐου. Καθώς ακούγεται πάντως, οι προϋποθέσεις για την νέα ενιαία ρύθμιση οφειλών πάλι με ηλεκτρονική αίτηση, θα είναι πολύ πιο αυστηρές, αν και πρόθεση είναι να βρεθεί κάθε λύση και τρόπος πριν χαθούν οι περιουσίες και ιδίως οι κύριες κατοικίες των οφειλετών. Ίδωμεν.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΔΑΚΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

Η Δήμητρα Καρδάκου είναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω,  μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το έτος 2009 καθώς επίσης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Αστικού και Εμπορικού Δικαίου, με επιπλέον...

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

send