logo-print

ΑΠΔΠΧ: Τι ισχύει για την πρόσβαση των υποψηφίων στις εκλογές του ΔΣΑ στα στοιχεία επικοινωνίας των Δικηγόρων – μελών του ΔΣΑ (Γνωμ. 7/2021)

Είναι νόμιμη η χορήγηση, από το Τμήμα Μητρώου του ΔΣΑ, στους υποψηφίους, των στοιχείων επικοινωνίας των μελών του ΔΣΑ;

02/11/2021

23/11/2021

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τέθηκε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ερώτημα εάν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων η χορήγηση από το Τμήμα Μητρώου του ΔΣΑ στους υποψηφίους, ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών στον Σύλλογο,  των στοιχείων επικοινωνίας των Δικηγόρων -μελών του ΔΣΑ και, συγκεκριμένα, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση έδρας / κατοικίας, τον ΑΜ, το τηλέφωνο σταθερό / κινητό, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Γνωμ. 7/2021).

Η Αρχή επεσήμανε ότι ο υποψήφιος στις αρχαιρεσίες του ΔΣΑ είναι τρίτος σε σχέση με τον Σύλλογο ως προς την επικοινωνία του με τα λοιπά μέλη. Είναι διακριτός υπεύθυνος επεξεργασίας, εφόσον καθορίζει πλήρως και μόνον αυτός τα μέσα επεξεργασίας της επικοινωνίας αυτής, ακόμα και αν ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας (ανάδειξη της διοίκησης) καθορίζεται από τον Σύλλογο.

Η δε ιδιότητα του μέλους του ΔΣΑ δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο ειδικών κατηγοριών, εφόσον συνδέεται με την επαγγελματική ιδιότητα του δικηγόρου, η οποία μάλιστα ρυθμίζεται από τον νόμο, ενώ η διαβίβαση των στοιχείων επικοινωνίας μέλους του ΔΣΑ στους υποψηφίους στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου, που αποτελεί ΝΠΔΔ, δεν αποτελεί πληροφορία που συνδέεται με άσκηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, εφόσον δεν υπάρχει συγκατάθεση των μελών του ΔΣΑ,  η νομιμότητα της διαβίβασης των στοιχείων επικοινωνίας τους από τη διοίκηση του συλλόγου προς τους υποψηφίους μπορεί να βασιστεί στο άρθρο 6 του ΓΚΠΔ, ήτοι στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για τη λειτουργία του Συλλόγου, ως ΝΠΔΔ, και τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ανάδειξης ΔΣ με τρόπο που να εξασφαλίζει την προβολή των θέσεων όλων των υποψηφίων.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ο αρχικός σκοπός συλλογής των στοιχείων επικοινωνίας των μελών του ΔΣΑ από τη διοίκηση του Συλλόγου είναι η επικοινωνία μεταξύ των μελών και μεταξύ αυτών και των πολιτών ή/και των δημοσίων φορέων. Ο σκοπός αυτός, κατά το σκεπτικό της Αρχής, είναι συναφής με τον σκοπό ενημέρωσης των μελών για το πρόσωπο και τις απόψεις κάθε υποψηφίου, διότι η ενημέρωση αυτή είναι αναγκαία, ώστε τα μέλη να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις θέσεις και προτάσεις τους και, τελικώς, να επιλέξουν ποιους θα ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια, η χορήγηση στους υποψηφίους των στοιχείων επικοινωνίας των μελών που έχουν εκλογικό δικαίωμα είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση τόσο του σκοπού της αρχικής συλλογής όσο και του σκοπού της επιδιωκόμενης περαιτέρω επεξεργασίας (διαβίβαση στους υποψηφίους).

Ωστόσο, ο ΔΣΑ ως υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λάβει μέτρα, τα οποία και θα πρέπει να προσδιορίσει επακριβώς, όπως π.χ. να θέσει όρους για τη χρήση των δεδομένων και να ορίσει περιορισμένο χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων από τους υποψηφίους, μετά την πάροδο του οποίου αυτοί υποχρεούνται να διαγράψουν τα δεδομένα.

Τέλος, κρίθηκε πως, μετά τη διαβίβαση των δεδομένων στους υποψηφίους, ο κάθε υποψήφιος που καθίσταται αυτοτελώς υπεύθυνος επεξεργασίας, οφείλει να ικανοποιεί το τυχόν υποβληθέν δικαίωμα εναντίωσης των μελών- υποκειμένων των δεδομένων και έχει όλες τις υποχρεώσεις ενός υπευθύνου επεξεργασίας.

Δείτε την γνωμοδότηση της Αρχής στο dpa.gr

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση