logo-print

Το Bitcoin αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και όχι νόμισμα

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin θα πρέπει να φορολογηθεί ως περιουσιακό στοιχείο υπαγόμενο στους κανόνες περί φορολογίας μετοχών και ανταλλακτικών συμβάσεων, και όχι ως νόμισμα.

Στην περίπτωση αυτή η φορολογία μπορεί να κυμανθεί στις Η.Π.Α. μεταξύ 23.8% και 43.4%, ενώ αν θεωρούνταν νόμισμα η φορολογία θα ήταν μηδενική.

Η απόφαση της υπηρεσίας θα παράσχει, σύμφωνα με την ΥΕΕ, ασφάλεια στους επενδυτές bitcoin, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, προσθέτει δε πως "η έλλειψη απαντήσεων σχετικά με το πότε και πώς θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώνουν τα κέρδη και τις απώλειές τους από συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή".

Ο χαρακτηρισμός, ωστόσο, του ψηφιακού νομίσματος ως περιουσιακού στοιχείου επί του οποίου επιβάλλεται φόρος υπεραξίας, σκοπεύει παρά την ασφάλεια δικαίου, ακριβώς στο αντίθετο, δηλαδή την αποθάρρυνση των επίδοξων επενδυτών. Όπως επισημαίνει ο Charles Allen, σύμβουλος της BitcoinShop Inc., "οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι ευρύτατες και θα επιβαρύνουν τόσο τους απλούς χρήστες του bitcoin, όσο και της επιχειρήσεις που ασχολούνται εξειδικευμένα με αυτό, καθώς και τη συνολική υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων", εφ‘ όσον ο καθένας πρέπει να υπολογίζει τον σχετικό φόρο πριν κάθε συναλλαγή.

Σύμφωνα δε με τον Joshua Blank, καθηγητή φορολογικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η ΥΕΕ θέλει να αποφύγει τον "κίνδυνο δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής μαύρης αγοράς, όμοιας με την οικονομία ρευστού".

Πηγή: bloomberg.com
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ποινικός Κώδικας Ι
send