Blockchain: Πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση πολιτικών από την ΕΕ (infographic)
Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το blockchain το 2020
17/05/2018
Η τεχνολογία blockchain είναι κυρίως γνωστή μέσα από το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Αλλά εκτός της ψηφιακής χρηματοδότησης, η πιο γνωστή τεχνολογία blockchain φέρει αλλαγές και σε άλλους τομείς, όπως τις δημιουργικές βιομηχανίες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει μια δημόσια πολιτική που υποστηρίζει την ανάπτυξη του blockchain και άλλων παρόμοιων τεχνολογιών.
Διαταράσσοντας τη σκηνή
Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την Τετάρτη την κίνηση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ελλάδα, πρόεδρος της επιτροπής Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών) που καλεί για μία «ανοικτή, προοδευτική και φιλική προς την καινοτομία ρύθμιση».
«Το Blockchain και οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού γενικότερα, έχουν ένα ισχυρό ανατρεπτικό στοιχείο που θα επηρεάσει πολλούς τομείς. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι μόνο κάποιοι από αυτούς τους τομείς. Στην ανάλυση του blockchain εξετάζουμε τις επιπτώσεις της αποδιαμεσολάβησης και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι δημιουργικές βιομηχανίες καθώς και ο δημόσιος τομέας ", λέει η Εύα Καϊλή.
Η ΕΕ έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες για την τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Παρατηρητήριο και το Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain, το Φεβρουάριο του 2018 και έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ σε σχέδια που υποστηρίζουν τη χρήση του blockchain. Η Επιτροπή έχει δηλώσει επίσης, ότι περίπου 300 εκατομμύρια περισσότερα θα διατεθούν για το blockchain το 2020.
Start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο
"Επιδιώκουμε να καταστήσουμε την ΕΕ τον κορυφαίο παίκτη στον τομέα του blockchain. Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε ένα έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το blockchain. Εμείς, ως ρυθμιστικοί φορείς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα συνοδεύεται από την απαραίτητη θεσμική και νομική ασφάλεια. Οι κατευθυντήριες αρχές μας για το ψήφισμα αυτό, η αρχή της καινοτομίας, η αρχή της ουδετερότητας του επιχειρηματικού μοντέλου και η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, θέτουν τις start-up και τις μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο», λέει η κ. Καϊλή.
Μια άλλη ανησυχία είναι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στους πολίτες και το ιδιωτικό απόρρητο των δεδομένων. Όπως λέει η κ. Καϊλή, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι. "Δεν είναι έξυπνο να ρυθμίζουμε την τεχνολογία αυτή καθαυτή, αλλά τις χρήσεις της και τους τομείς που υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Η προστασία των καταναλωτών και η προστασία των επενδυτών έρχεται πρώτη"