Διαδικασία επιλογής ειδικών θεραπευτών στον ΟΚΑΝΑ (ΣτΠ)
Ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι δεν διασφαλίστηκαν επαρκώς οι εγγυήσεις αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος αντιρρήσεων των υποψηφίων, γεγονός που συνιστά μείζον φαινόμενο κακοδιοίκησης.
Ζητήματα μη τήρησης της νομιμότητας στη διαδικασία επιλογής ειδικών θεραπευτών στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.)
Ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης αναφοράς σχετικά με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2022 από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) για θέσεις ειδικών θεραπευτών ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η διαδικασία αυτή εξαιρούνταν του ελέγχου του ΑΣΕΠ και αφορούσε σε ευπαθείς ομάδες υποψηφίων, καθώς ως απαραίτητο τυπικό προσόν πρόσληψης προβλεπόταν η πιστοποίηση αποφοίτησης από αναγνωρισμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.
Η Αρχή, προκειμένου να ελέγξει την πληρότητα της αιτιολογίας της απόρριψης της υποψήφιας, ζήτησε από τον Οργανισμό την κοινοποίηση ακριβών αντιγράφων των πρακτικών της συνεδρίασης του ΔΣ, όπου ελήφθη η απορριπτική της ένστασης απόφαση.
Ο φορέας ανταποκρίθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ από τα στοιχεία που ετέθησαν σε γνώση της Αρχής διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σφάλμα στη βαθμολογία του βασικού τίτλου σπουδών της υποψήφιας που οδήγησε σε χαμηλότερη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων της, στερώντας της τον διορισμό.
Η Αρχή ζήτησε ενημέρωση επί των ενεργειών του φορέα στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της νομιμότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σχετική ανταπόκριση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της εξέτασης και άλλων συναφών με την ίδια προκήρυξη αναφορών, διερεύνησε την πληρότητα της αιτιολογίας της απόρριψης των ενστάσεων απορριφθέντων υποψηφίων. Η ανταπόκριση του φορέα ήταν επίσης εξαιρετικά καθυστερημένη και επί της ουσίας αρνητική. Λόγω δε επιγενόμενης εκκρεμοδικίας ο Συνήγορος κατέστη αναρμόδιος για τον έλεγχο των συναφών αναφορών.
Σε Πόρισμα που απηύθυνε στον Υπουργό Υγείας, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι δεν διασφαλίστηκαν επαρκώς οι εγγυήσεις αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος αντιρρήσεων των υποψηφίων στην εν λόγω διαδικασία επιλογής προσωπικού, γεγονός που συνιστά μείζον φαινόμενο κακοδιοίκησης.
Η διαπίστωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η προκήρυξη του Ο.ΚΑ.ΝΑ. αφορούσε σε προσωπικό που ανήκε σε ευπαθή κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερες δυσχέρειες στην κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση στην εργασία.
Στο Πόρισμά του, ο Συνήγορος επίσης πρότεινε την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της εποπτείας επί του Ο.ΚΑ.ΝΑ. (τον βαθμό, τον τρόπο και τη διαδικασία άσκησης αυτής), ιδίως σε διαδικασίες προσλήψεων που εξαιρούνται του ελέγχου του Α.Σ.Ε.Π. και μάλιστα αφορούν σε ευπαθείς ομάδες υποψηφίων.
Από τη σύνοψη πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη