logo-print

Το Δικαστήριο της ΕΕ κηρύσσει άκυρη την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων

18/04/2014

16/11/2017

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε μια εξέχουσας σημασίας απόφασης, κηρύσσοντας άκυρη την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων (Data Retention Directive).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «η οδηγία αυτή συνεπάγεται πολύ εκτεταμένη και ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς η επέμβαση αυτή να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο».

Η εν λόγω οδηγία είχε τεθεί σε ισχύ το 2006 και δέσμευε τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Providers) των 28 κρατών-μελών να διατηρούν τα δεδομένα των χρηστών για χρονικό διάστημα από 6 μήνες έως και 2 χρόνια, με σκοπό την πρόληψη αλλά και τη διευκόλυνση σε διώξεις σχετικά με σοβαρές εγκληματικές πράξεις και τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αίτημα ανωτάτων δικαστηρίων της Ιρλανδίας και της Αυστρίας.

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει σε μια περίοδο όπου οι φήμες αλλά και οι αποδείξεις σχετικά με τις πρακτικές παρακολούθησης διαφόρων ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ (Prism, NSA), πολλαπλασιάζονται δραματικά.

Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το δικαιικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί στον πυρήνα του τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: curia.europa.eu
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο