logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4825/2021 για ψηφιακούς νομάδες και την αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών

08/09/2021

08/09/2021

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4825/2021 "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας, διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες επείγουσες διατάξεις".

Μεταξύ άλλων, με το Κεφάλαιο Α τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3907/2011 (Α’ 7) ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διαδικασιών επιστροφής και απελάσεων των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα και να αποσαφηνιστεί το πεδίο ρύθμισης των ν. 3386/2005 (Α’ 212) περί απελάσεων και 3907/2011 περί επιστροφών.

Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις σκοπείται ο περιορισμός της καταχρηστικής άσκησης της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης που προβλέπεται στην απόφαση επιστροφής από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων η παραμονή στην Ελλάδα έχει κριθεί παράνομη.

Προς τον σκοπό αυτό επιδιώκεται η αναμόρφωση της διαδικασίας παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης και συγκεκριμένα η μείωση του χρονικού διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης, η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης και την εισαγωγή πρόβλεψης περί προηγούμενης εισήγησης για τη μη χορήγηση σχετικού δικαιώματος, όταν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής ή ο υπήκοος τρίτης χώρας αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

Με το Κεφάλαιο Β τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4251/2014 (Α’ 80) (Κώδικας Μετανάστευσης) και αντιμετωπίζονται ζητήματα που προκύπτουν από την αδυναμία ή καθυστέρηση επίδοσης απορριπτικών αποφάσεων για χορήγηση ή αποφάσεων για ανάκληση αδειών διαμονής ή αποφάσεων επί των αιτήσεων θεραπείας της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4251/2014.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ρυθμίσεων που προβλέπουν τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε διοικητικές διαδικασίες.

Εισάγονται επίσης ρυθμίσεις που επιλύουν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των κεφαλαίων που προορίζονται για επένδυση, τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές που επιθυμούν να αλλάξουν τομέα επένδυσης, τη δυνατότητα επένδυσης σε περισσότερους του ενός τομείς καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και την είσοδο και διαμονή σπουδαστών και ερευνητών κατόχων έγκυρων τίτλων σπουδών από κράτος μέλος.

Με το Κεφάλαιο Γ τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4636/2019 (Α’ 169) και εισάγεται στο εθνικό δίκαιο η ρύθμιση του άρθρου 14 της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ με την οποία ορίζεται η μη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα σε αιτούντες για τους λόγους που το καθεστώς αυτό ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται. Οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, επίσης, το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στην κοινωνική ασφάλιση ασυνόδευτων ανηλίκων, των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας έχει μεν απορριφθεί, αλλά στην περίπτωσή τους δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση επιστροφής ή να εκτελεστεί αυτή δια της απομάκρυνσής τους από τη χώρα. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη εξαίρεσης στον γενικό κανόνα, ώστε να παραμένει ο προσωρινός αριθμός ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) ενεργός έως την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής ή έως την ενηλικίωση του ασυνόδευτου ανηλίκου.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων περί επιστροφής του ν. 3907/2011, αποφεύγεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, εισάγονται ρυθμίσεις που μειώνουν τον γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας και αντιμετωπίζουν φαινόμενα κατάχρησης της διαδικασίας ασύλου και τέλος, εισάγονται ρυθμίσεις με τις οποίες αποφεύγονται προβλήματα που προκαλούνται από τη μη εμπέδωση ενιαίας διοικητικής πρακτικής από τα όργανα που εκδίδουν αποφάσεις απέλασης και επιστροφής.

Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4825/2021.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send