Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής (Ν. 4939/2022)
Επικαιροποίηση του θεσµικού πλαισίου σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων για την προστασία και εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλων των παραπομπών σε εμπλεκόμενους Οργανισμούς, φορείς και Υπηρεσίες
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4939/2022 υπό τον τίτλο «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών» (ΦΕΚ Α’/111/10-06-2022).
Με την κωδικοποίηση αυτή επιτυγχάνεται η συγκέντρωση και συστηµατοποίηση των συναφών διατάξεων της νομοθεσίας για την υποδοχή, απονομή διεθνούς προστασίας και παροχή προσωρινής προστασίας, γεγονός που συμβάλλει στην ευχερέστερη κατανόηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από κάθε ενδιαφερόμενο, στην κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων, αλλά και στη διευκόλυνση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιπλέον επιτυγχάνονται στοχευµένες παρεµβάσεις που επικαιροποιούν το θεσµικό πλαίσιο σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων για την προστασία και εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, η ενοποίηση του ευρετηρίου ορισμών προς διευκόλυνση του χρήστη και η μετονομασία των αρμόδιων Υπηρεσιών σύμφωνα με τον πρόσφατο Οργανισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (π.δ. 106/2020 - Α’ 255), η απαλοιφή δικονομικών διατάξεων που αφορούσαν τη λειτουργία της Αρχής Προσφυγών και, τέλος, η επικαιροποίηση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλων των παραπομπών σε εμπλεκόμενους Οργανισμούς, φορείς και Υπηρεσίες (ενδεικτικά από EASO σε EUAA).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η υιοθέτηση του Κώδικα αυτού κατέστη αναγκαία, καθώς το προϋφιστάμενο νοµοθετικό πλαίσιο θεωρείτο µεν πλήρες και ανταποκρινόταν στις ανάγκες πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται διεθνή ή προσωρινή προστασία, ωστόσο ήταν εξαιρετικά διάσπαρτο.
Εξάλλου, από τη ψήφιση του Ν. 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 169), μεσολάβησε η σύσταση του νέου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και η συνακόλουθη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η επικαιροποίηση των διατάξεων.
Με τον νέο Κώδικα, επικαιροποιήθηκαν όροι και ονομασίες Υπουργείων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, αποτελεί δε χρήσιμο εργαλείο για μελλοντική ενδεχόμενη τροποποίηση του Κώδικα ενόψει μάλιστα και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ άλλων, ο Ν. 4939/2022 προβλέπει διατάξεις για την αξιολόγηση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (άρθρα 3 επ.), για τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα (άρθρα 8 επ.), για την αναγνώριση προσώπου ως δικαιούχου επικουρικής προστασίας και το καθεστώς αυτής (άρθρα 14 επ.), για το περιεχόμενο της διεθνούς προστασίας (άρθρα 19 επ.), για τις συνθήκες υποδοχής (άρθρα 37 επ.), για τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος του πρόσφυγα (άρθρα 68 επ.) και για την παροχή προσωρινής προστασίας επί μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών (άρθρα 119 επ.).
Δείτε αναλυτικά τον Ν. 4939/2022.