logo-print

Εγκρίθηκε η έκθεση για την ασφαλή χρήση drones στην ΕΕ

Από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η περίφημη έκθεση Foster για την ασφαλή χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, γνωστά και ως drones.

Οι νέοι κανόνες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς των drones στην Ευρώπη αλλά και την αποφυγή δημιουργίας κανόνων που αποτρέπουν τις επενδύσεις. 

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 21 αποχές, αναφέρεται πως τα drones χρησιμοποιούνται ήδη για να ελέγξουν καλλιέργειες, για ανθρωπιστικές καταστροφές, πυρκαγιές δασών και σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και στον κινηματογράφο, συνεπώς αποτελούν μία πολύ καλή προοπτική για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ώθηση της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και ευθύνης σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Το ψήφισμα βασίστηκε σε 3 βασικές αρχές:

1. Ανάπτυξη της τεχνολογίας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής και να περιοριστεί η παράνομη χρήση τους

Η έκθεση αναφέρει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ID chips που θα  καθιστούν ευχερή την ταυτοποίησή τους και να είναι καταχωρημένα, προκειμένου να μην είναι δυνατή η χρήση τους για παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν η τεχνολογία «γεω-περίφραξης» (geo-fencing) για την αποτροπή της εισόδου drones σε απαγορευμένες ζώνες, όπως αεροδρόμια και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Διευκόλυνση διασυνοριακών πωλήσεων και υπηρεσιών drones

Οι τρέχουσες εθνικές άδειες για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους χειριστές τους δεν αναγνωρίζονται αμοιβαία από τα κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς για τα drones, αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, το ΕΚ στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για δημιουργία ενιαίων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ που θα επιτρέψουν στις εθνικές αρχές και άλλους αρμόδιους φορείς να χειριστούν την εποπτεία των δραστηριοτήτων.

3. Οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να είναι ανάλογοι προς τα επίπεδα κινδύνου

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί για κάθε drone, ανάλογα, για παράδειγμα, με το μέγεθός του, αν διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές κλπ.

Συνεπώς, οι κανόνες πρέπει να προσαρμόζονται στα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου, ενώ πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των drones που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Περισσότερες πληροφορίες στο europarl.europa.eu

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send