Εισαγγελία Αρείου Πάγου: εφαρμόστε τον αντικαπνιστικό νόμο

11/03/2014

16/11/2017

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με την οποία ζητεί να παρασχεθούν οι δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εφαρμοστεί πιστά η νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε το 2008 και η «εφαρμογή» του άρχισε την 1η Ιουλίου του 2009. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, ο νόμος δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε κανένα σημείο από τα προβλεπόμενα στο νόμο, αναγκάζοντας την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή, να ζητήσει τη συνδρομή της κυρίας Κουτζαμάνη για την εφαρμογή του.

Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι «το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ενώ διευκρινίζει ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Ως χώροι όπου το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρώς ορίζονται από την εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών λιμένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί, αλλά και τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Οι οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου θα δοθούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, από τις Εισαγγελίες Εφετών στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και από εκεί στις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, λιμενικό, δημοτική αστυνομία, επιθεωρητές υγείας, κ.α.) 

Πηγή: news247.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send