Ελαστικότερα κριτήρια για προφυλακίσεις και περιοριστικούς όρους

23/01/2014

16/11/2017

Ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, επανεξετάζεται από σήμερα όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις και την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσανατολίζεται σε επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν από το 2010 σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση. Με βάση το ισχύον καθεστώς για να προφυλακιστεί κάποιος, έπρεπε να προβλέπεται ποινή για το αδίκημα που κρινόταν μεγαλύτερη από 10 χρόνια κάθειρξη.

Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς θα σήμαινε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή να διατάξει την προφυλάκιση για κακουργήματα, ακόμα και για όσα η ποινή είναι μικρότερη της δεκαετούς κάθειρξης.

Η αλλαγή αυτή στο νομοθετικό πλαίσιο έχει ως στόχο να γίνουν ευκολότερες οι προφυλακίσεις για όσους έχουν διαπράξει κακουργήματα. Επίσης την διαταγή προφυλάκισης, για τα κακουργήματα,  θα μπορεί πλέον να την δίνει ο ίδιος ο ανακριτής.

Να σημειωθεί πως οριστική απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί ακόμα από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.